U kunt hier een aantal publicaties van mijn hand of waar ik aan meegewerkt heb vinden als downloads. Een aantal er van zijn ook in druk te bestellen via lulu.com (klik hier voor een overzicht).

Laatste publicatie

 • De positie van de vrouw in de kerk [PDF Download].
  Moeten vrouwen zwijgen in de gemeente? Er zijn boeken vol over geschreven: mag een vrouw spreken in de Gemeente van Christus? Wat is de positie van de vrouw in de kerk, wat zijn haar rechten? En, wie bepaalt dat eigenlijk, wat ‘de rechten van de vrouw’ zijn?

Eerder verschenen

Dat Geloof Ik NietDe bijgaande publicaties zijn in een aantal gevallen ook in druk verkrijgbaar. U kunt ze gratis downloaden in PDF-formaat.

 • De Bestorming van het Capitool [PDF Download]
  Was de bestorming van het Capitool door aanhangers van Donald Trump, op 6 januari 2021, een mislukte staatsgreep of de zwanenzang van Trump en zijn aanhangers? Een uitgebreide analyse van de situatie in de Verenigde Staten. Met name ook de rol van de Evangelische christenen komt hier naar voren. Zowel in de VS als in Nederland. In het Oude Testament lezen we over de Profeten van Achab. Zien we hier dezelfde leugengeest actief of was Trump tóch door God gezonden?
 • Dat Geloof Ik Niet! De Bijbel: Mythe of Waarheid? [PDF Download]
  Valt de Bijbel nog wel te rijmen met de geschiedkundige feiten en de nieuwe wetenschappelijke inzichten van de afgelopen eeuwen? Of moeten we toegeven dat er géén sprake is geweest van een schepping, dat het volk Israël nooit in slavernij is geweest, dat het oude testament pas véél later geschreven is om een nationale identiteit te creeëren?
 • Kenmerken van de anti-Christ [PDF Download]
  De ‘antichrist’ is een persoon, beschreven als een persoon, in de brieven van Johannes en de Openbaring van Johannes. Ook komen we hem tegen in de brieven van Paulus. Daarnaast zien we hem ook in Daniël, minder expliciet beschreven, en in de woorden van de Here in Matteüs hoofdstuk 24 — wie of wat is de antichrist?
 • David, Koning van Israël [PDF Download]
  In deze studie staat vooral centraal hoe David het punt bereikte dat hij Koning van Israël werd, de historische feiten rondom het Koningshuis van David en de toekomst van het Koningshuis van David – dat tot een ééuwig Koningschap over Israël is gesteld.
 • Gemeentegroei vanuit Bijbels Perspectief [PDF Download]
  Veel gemeenten en kerken hebben de afgelopen jaren het programma “Doelgerichte Gemeente” gedaan. Met als gevolg dat de gemeenten groeiden in ledental, in veel gevallen. Wat is nu de kracht van programma’s als “Doelgerichte Gemeente”, de inhoudelijke kant even daar gelaten? De grote kracht er van is dit: het zorgt er voor dat een gemeente (weer) ’focus’ krijgt. Een Bijbels perspectief op gemeentegroei.
 • Het Evangelie van Marcus [PDF Download]
  Wie was Jezus van Nazareth? Wat is het verhaal rondom en van deze man, die tweeduizend jaar geleden leefde en van blijvende invloed op de geschiedenis van deze wereld is geweest? Het Evangelie van Marcus wordt in deze uitgebreide beschrijving doorgenomen met de lezer en werpt een licht op Jezus’ leven en werk door de ogen van een getuige.
 • Het Beest uit de Zee en de Valse Profeet [ PDF Download]
  Wie is het Beest uit de Zee, in de Openbaring, en zijn Valse Profeet? Hoe we de anti-christ kunnen herkennen heb ik eerder al eens een uitgebreid artikel over geschreven. In dit artikel wil ik verder ingaan op het onderwerp en nu meer specifiek kijken naar de Valse Profeet.

Downloads

Bij diverse blogposts is een download (uitgebreid artikel) beschikbaar. Deze zijn eveneens onderstaand te downloaden. Alle artikelen zijn in PDF-formaat.

BIJBELSTUDIE

THEOLOGISCHE ONDERWERPEN

ACHTERGRONDARTIKELEN, OPINIE, DISCUSSIE

Recente artikelen op thema

Onderstaand vindt u per categorie de laatste 10 artikelen (voorzover aanwezig). Voor een meer gestructureerd overzicht per rubriek of onderwerp zie de Verwijsindex.

Oude Testament

Nieuwe Testament

Archeologie

Bijbelstudie & verkondiging

Bijbelstudie

Preken

Audio

Kerkgeschiedenis

Engelstalig

Overige artikelen