Wat houdt je bezig?


Wat houdt je zoal bezig in een week? We hebben het druk, druk, druk. En we hébben het als mensen ook druk.

Deze maatschappij jaagt veel mensen op. Ik zie het dagelijks om mij heen. Mensen kunnen geen minuutje pauze hebben of het mobieltje komt weer te voorschijn. WhatsApp, sociale media, internet.

De gemeente van Christus ís in verwarring. De wereld is in verwarring. Afleiding wordt gezocht én gevonden. De wereld vlucht in de roddel-kolommen van de kranten, in allerlei onzinnige bezigheden, in uiterlijkheden .. maar de Christen weet het vaak óók niet meer. We gaan er boekjes over schrijven. Met als ondertoon “we weten het allemaal niet meer zo zeker”. En wie het wél zeker weet en durft te zeggen dat het absurd is dat het bedrijfsleven de Gay Pride heeft omarmt en vasthoudt aan de Bijbelse opvattingen wordt, óók door zijn ‘medegelovigen’ tot de grond toe afgebrand.

Slavernij
De Israëlieten leefden in slavernij. Ze wérden geleefd. Onwillekeurig trek je als je zo’n verhaal leest al snel de lijn naar deze tijd. Wij leven ook in slavernij. We zijn slaven van het geld, van prestatiedrang. Slaven van werkgevers die hun werknemers het liefst nog 3x zo hard voor nog niet half hun salaris willen laten werken. Slaven van een zelfgekozen regering die ons keer op keer voor de gek houdt en hun beloften niet nakomen. Slaven van de moderne media, slaven van de moderne techniek. Slaven van moderne opvattingen over geloof. Slaven van “modern kerk zijn”.

Slaven van- én verslaafd aan dit leven. Want: het houdt ons ook lekker bezig en we hoeven nergens over na te denken. Daar hebben we immers geen tijd voor. Maar uiteindelijk gaan we als mens daar aan kapot.

God wilde de Israëlieten bevrijden van hun slavernij. En ook ons wil hij daarvan bevrijden. Daarover spreekt Exodus 15:22-27.

>> Lees verder: Wat houdt je bezig (PDF/Download)

Print Friendly, PDF & Email