Frontrunners’ Tom de Wal: “zou nog een koelkast aan een Eskimo kunnen verkopen”

Tom de Wal is een Brabander en Frontrunners is gevestigd in Brabant. Omroep Brabant besteedt daarom aandacht aan Frontrunners en de opvattingen van Tom de Wal in de podcast “Op Hoop van Zegen”.

podcast op hoop van zegen frontrunners tom de wal

Ilse Schoenmakers, Sanne Hoeks en Loes Krabben van Omroep Brabant nemen je in hun podcast ‘Op Hoop Van Zegen’ mee in de wereld van Frontrunners Ministries. Ze bezoeken zelf diensten van Frontrunners, om met eigen ogen te zien wat er gebeurt.

Aan Frontrunners heb ik op dit blog al vaker aandacht besteed. Omroep Brabant geeft een verslag over de handel en wandel van Frontrunners, geleid door Tom de Wal en zijn echtgenote in meerdere podcasts. De eerste hiervan staat nu online.

Gillende, huilende en spartelende mensen op de grond, Tom de Wal krijgt het met zijn evangelische organisatie Frontrunners Ministries voor elkaar. Frontrunners geeft het woord van God door aan anderen door middel van een bijbelschool, video’s op YouTube, zelf uitgegeven boeken en evenementen.

Ze organiseren genezingsdiensten, waar je genezen zou kunnen worden van allerlei ziektes en bevrijdingsdiensten, waar je bevrijd kunt worden van demonen die in je lichaam zitten. En dit is allemaal gratis. Hoe kan Frontrunners Ministries zo groeien? Waar halen ze het geld vandaan om alles gratis aan te bieden? En hoe kan het dat mensen zeggen daadwerkelijk genezen te zijn?

Dat onderzoeken Loes Krabben, Ilse Schoenmakers en Sanne Hoeks in de Omroep Brabant podcast ‘Op Hoop van Zegen’, vanaf 15 februari te beluisteren bij Omroep Brabant en alle podcastkanalen.” (Beschrijving Podcast, Spotify)

Frontrunners wordt getypeerd als ‘conservatieve inhoud met moderne vormgeving’, doortrokken van opvattingen uit de volle evangelie of pinksterbeweging, gerelateerd aan de Word of Faith en biblicistisch. De analyse gedaan door Omroep Brabant kan ik alleen maar onderschrijven.

Onbarmhartig

Wat hij leert, vind ik onbarmhartig. Genadeloos. God wil alles geven, maar het hangt van jou af. Dus als het tegenzit in het leven, is het altijd aan jezelf te wijten. Dit is een vorm van religieuze macht uitoefenen waar mensen beschadigd door kunnen raken.”

– Miranda Klaver, religieonderzoeker aan de Vrije Universiteit.

Een BMW van God?

In een eerder artikel schreef ik over de “BMW van God” die Daniel Pasterkamp kreeg van Frontrunners.

De indruk die bij veel mensen is ontstaat is dat gelden van de Stichting Frontrunners zijn aangewend voor persoonlijke giften (naar schatting rond de €35.000) door Tom de Wal aan zijn vriend Daniel Pasterkamp.

Uit antwoorden op schriftelijke vragen van Omroep Brabant lijkt te worden bevestigd dat gelden van de stichting Frontrunners inderdaad zijn aangewend om de auto cadeau te doen aan Daniel Pasterkamp, er dus mogelijk inderdaad stichtingsgelden van donateurs zijn aangewend voor persoonlijke giften. Dit is in strijd met de doelstellingen van de stichting Frontrunners en daarmee is er, als dat werkelijk zo is, sprake van “onbehoorlijk bestuur”.

Omroep Brabant: Op je Instagram Stories vertelde je dat je een BMW van God hebt gekregen en eerder in een Facebook bericht is te lezen dat een vriend van je, Daniel Pasterkamp, via jou ook gezegend is met zo’n auto. Hoe zit dat precies?

Antwoord Tom de Wal: Daniel had als voorganger en spreker een nieuwe auto nodig en wij konden hem daarmee helpen, dat ervaren we als een enorme zegen. Op dezelfde manier helpen mensen ons ook met giften, soms met specifieke bestemmingsgiften of giften in diensten of goederen.

Tom de Wal wilde niet reageren in de podcast. In de antwoorden op schriftelijke vragen wil hij ook niet ingaan op de financiële handel en wandel van de stichting Frontrunners.

Lees hier verder/Luister de podcast

Print Friendly, PDF & Email