Bijbelstudie Theologie (profielfoto)Soms krijg ik de vraag “op welk gezag” ik hier dingen schrijf. Daarom heb ik deze pagina aangemaakt zodat U weet wat mijn achtergrond is op het gebied van ‘Bijbelonderwijs’.

Niet dat je daar ook maar enig gezag aan kunt ontlenen! Laat dat duidelijk zijn. We zijn allemaal broeders (en zusters)!

Want één is uw Meester en gij zijt allen broeders – Mt. 23:8

Ik beschouw mijzelf niet als een “geleerde” of “leraar” maar als een leerling. Boekenkast Matthew Henry Elke dag leer ik nog weer bij vanuit verschillende bronnen.

De reden dat ik dit hier plaats is omdat mensen er naar vragen. Mensen willen weten “welk vlees ze in de kuip” hebben qua achtergrond en overtuiging en dat begrijp ik goed, want dat wil ik zelf ook graag weten als ik bepaalde websites bezoek.

Wat heb je er immers aan als iemand schrijft of spreekt over- en uit God’s Woord als je niet kunt verifiëren of iemand daadwerkelijk ook maar énige achtergrond heeft op dit gebied? Of welke invloeden er (mee) spelen?

Over de muur kijken!
Hoewel ik mijzelf reken tot de Evangelische stroming en naar een Baptistenkerk ga, ben ik niet gebónden aan de opvattingen uit deze kringen.

Mijn “theologie-kastje” is daar een mooi voorbeeld van. Van John Nelson Darby, C.I. Scofield, Matthew Henry tot aan de Korte Verklaring en Staten Vertaling “met kanttekeningen“.

Ik beperk mij dus niet tot ‘de eigen kring’, zoals je hieronder kunt zien. Ik geloof sterk in het kennisnemen van de gedachten van anderen en vooral leren van anderen, het “over de kerkmuur heen kijken”. Dat zie je dan ook hieronder terug. Van cursusmateriaal van de Vergadering van Gelovigen tot aan Reformatorische opleiding en scholing!

Mijn “reguliere CV” is natuurlijk anders, zie hiervoor mijn LinkedIN profiel. Relevant in het kader van deze website en mijn werk voor de Stg. Yarah is het onderstaande “CV”.

Trainingen en Opleidingen

Naast het bijwonen van veel Bijbelstudies in gemeenten waar ik toe behoor(de) heb ik de volgende cursussen, trainingen en opleidingen gevolgd, of volg die nog op dit moment.

watzegtWat Zegt de Bijbel

Prachtige lessen, en uiteindelijk kreeg je ook een soort van ‘bewijs van deelname’.

Ik heb in mijn jeugd jarenlang deze correspondentie-cursus (volledig) gevolgd (pré internet!). De cursus bestaat nog steeds en is (ook) geschikt voor- en gedeeltelijk gericht op jongeren.

Website: http://watzegtdebijbel.nl/

Kadertraining, Drachten (1989)

Een drie maand durende training gegeven door John Boekhout (docent, auteur, presentator van het programma “Verantwoord Bijbelgebruik” bij Family7). Boekhout was op dat moment docent Praktische Theologie aan de Evangelische Theologische Hogeschool te Veenendaal.

De training was gericht op het versterken van kader binnen de gemeente waar mijn vrouw en ik actief waren als tienerleiders. Deze cursus heeft mij vooral veel geleerd op het gebied van hermeneutiek (en het toepassen er van): de juiste regels voor Bijbeluitleg.

Biblical Studies Certificate Moody Bible InstituutMoody Bible Institute (2008-2012)

» Biblical Studies Series Certificate(06/2012)

Het volgen van deze cursus was aanleiding tot het starten van deze blog. Een hele mooie correspondentie-cursus. Helaas bestaat deze niet meer in deze vorm, er is wel een nieuwere variant beschikbaar.

Ik ben deze studie gaan volgen om meer kennis en inzicht te vergaren over de Bijbel, mij verder te verdiepen, zodat ik een betere ondergrond heb bij het geven van bijbelstudies en voor de woordverkondigingen. Online studeren via Moody is niet goedkoop, laat staan gratis, maar het lesmateriaal is gedegen en Moody’s is een officieel staatserkend (“accredited”) opleidingsinstituut. Het BSSC is een “CEU-certificaat” en gericht op volwassenen.

Zie voor meer informatie: http://www.moody.edu/

Christian Ministry Certificate (web)Christian Leaders Institute (2018-heden)

» Christian Ministry Certificate (12/2022)
» Christian Leaders Award
(09/2018)

Op dit moment volg ik leergangen via CLI. Het CLI hanteert hetzelfde concept als het BijbelCollege van de Stg. Yarah namelijk vrij (gratis) lesmateriaal.

Wil je de awards, certificaten en diploma’s, of zelfs officiële degrees, per post ontvangen dan betaal je een bescheiden bijdrage. In het ‘dashboard’ voor de studenten kun je de Awards gratis downloaden (zie afbeelding) en vervolgens zelf afdrukken.

Het CLI is (nog) niet overheids-erkend, echter worden de credits van het CLI wel geaccepteerd bij diverse andere, erkende, Bijbelinstituten zoals Calvin Theological Seminary, Western Theological Seminary, Northern Baptist Seminary en Vision International University. Het CLI is erkend door het International Association of Bible Schools and Seminaries (IABCS) en partner in het ACAE-netwerk.

Website: https://www.christianleadersinstitute.org/


Cursussen (andere instituten)


 

Van onderstaande instituten heb ik diverse cursussen gevolgd.

Emmaus Correspondence School (ECS)

Emmaus Correspondence SchoolECS’s Correspondence School is een zusterorganisatie van het Emmaus Bible College en ondergebracht in een aparte stichting c.q. “ministry”.

Ik had mij bij het ECS inschreven en de boeken aangeschaft t.b.v. het Diploma Bijbelse Studies maar helaas werd dit traject door hen (na een tijd) stopgezet waardoor ik het helaas niet meer kon afronden met een diploma.

Het Emmaus Bible College is een privaat, overheidserkend, opleidingsinstituut.

Website: https://www.emmaus.edu/

**) Programma is niet meer beschikbaar voor nieuwe studenten

Birmingham Theological SeminaryBirmingham Theological Seminary (BTS)

Een mooie, online, cursus met “rich media” lessen (video, audio). Hoewel BTS niet geaccrediteerd is door de overheid is men wel lid van, en erkend door, de “Association of Reformed Theological Seminaries“.

Hoewel ik zelf ‘evangelicaal’ ben, vind ik het een verrijking leergangen/lessen te volgen via een “Reformatorische” opleiding (“Reformatorisch in leer, maar Evangelicaal van karakter” noemen zij het zelf)  om zo ook bekend te raken met hun visie op veel gebied en daar ook (veel) van  te leren.

De diverse onderdelen kunnen los van elkaar gevolgd worden. Helaas is het ‘schriftelijk materiaal’ digitaal en niet altijd even handig en leesbaar (ingescande oude boeken e.d.). De video-lessen zijn uitermate goed en boeiend.

– Meer informatie in deze post.
– Website: http://btsfreeccm.org/