Ik heb, naast het bijwonen van veel Bijbelstudies in gemeenten waar ik toe behoor(de), de volgende cursussen en opleidingen gevolgd, of volg die nog op dit moment. Onderstaande een overzicht hier van.

Soms krijg ik namelijk de vraag “op welk gezag” ik hier dingen schrijf. Daarom heb ik deze pagina aangemaakt zodat U weet wat mijn achtergrond is op het gebied van ‘Bijbelonderwijs’. Niet dat je daar ook maar enig gezag aan kunt ontlenen. Laat dat duidelijk zijn. De enige reden dat ik dit hier plaats is omdat mensen er naar vragen.

Mijn “reguliere CV” is natuurlijk anders, zie hiervoor mijn LinkedIN profiel. Relevant in dit kader is het onderstaande “CV”. Zelf hecht ik er waarde aan dat mijn kennis, hoe die opgebouwd is en waar ik deze “vandaan haal” bekend is. Want, wat heb je er aan als iemand schrijft of spreekt over- en uit God’s Woord als je niet kunt verifiëren of iemand daadwerkelijk ook maar énige achtergrond heeft op dit gebied? Ik beschouw mijzelf niet als een “geleerde” of “leraar” maar als een leerling. Elke dag leer ik nog weer bij vanuit verschillende bronnen.

watzegtWat Zegt de Bijbel
Prachtige lessen, en uiteindelijk kreeg je ook een soort van ‘bewijs van deelname’.

Ik heb in mijn jeugd jarenlang deze correspondentie-cursus (volledig) gevolgd (pré internet!). De cursus bestaat nog steeds en is (ook) geschikt voor- en gedeeltelijk gericht op jongeren.

Website: http://watzegtdebijbel.nl/

Kadertraining, Drachten (1989)
Een drie maand durende training gegeven door John Boekhout (auteur, trainer/coach).

Boekhout was op dat moment docent Praktische Theologie aan de Evangelische Theologische Hogeschool te Veenendaal. De training was gericht op het versterken van kader binnen de gemeente waar ik actief was als tienerleider. Deze cursus heeft mij vooral veel geleerd op het gebied van hermeneutiek (en het toepassen er van): de juiste regels voor Bijbeluitleg.

Biblical Studies Certificate Moody Bible InstituutMoody Bible Institute (2008-2012)
– Biblical Studies Series Certificate 

Het volgen van deze cursus was aanleiding tot het starten van deze blog. Een hele mooie correspondentie-cursus. Helaas bestaat deze niet meer in deze vorm, er is wel een nieuwere variant beschikbaar.

Het BSSC is een “CEU”-certificaat (Continuing Education Units).
Website: http://www.moody.edu/

Christian Leaders Institute
– diverse certificaten

Christian Leaders InstituteOp dit moment volg ik leergangen via CLI. Het CLI hanteert hetzelfde concept als het BijbelCollege van de Stg. Yarah namelijk vrij (gratis) lesmateriaal. Wil je de certificaten en diploma’s, en zelfs officiële degrees(!), ontvangen dan betaal je een bescheiden bijdrage.

Het CLI is (nog) niet overheids-erkend, echter worden de credits van het CLI wel geaccepteerd bij diverse andere, erkende, Bijbelinstituten zoals Calvin Theological Seminary, Western Theological Seminary, Northern Baptist Seminary en Vision International University. Het CLI is erkend door het International Association of Bible Schools and Seminaries (IABCS) en partner in het ACAE-netwerk.


Naast de bovenstaande afgeronde opleidingen heb ik ook lessen en cursussen van de onderstaande instituten gevolgd.


ecslogoEmmaus Correspondence School (ECS)

ECS’s Correspondence School is een zusterorganisatie van het Emmaus Bible College en ondergebracht in een aparte stichting c.q. “ministry”.

Ik heb van het ECS een serie aangeschaft t.b.v. het Diploma Bijbelse Studies maar helaas werd dit traject door hen (na een tijd) stopgezet waardoor het niet afgerond kon worden. Het Emmaus Bible College is een privaat, overheidserkend, opleidingsinstituut.

Website: https://www.emmaus.edu/

**) Programma is niet meer beschikbaar voor nieuwe studenten

BTS-logoBirmingham Theological Seminary (BTS)
Een mooie, online, cursus met “rich media” lessen (video, audio). Hoewel BTS niet geaccrediteerd is door de overheid is men wel lid van, en erkend door, de “Association of Reformed Theological Seminaries“.

Hoewel ik zelf ‘evangelicaal’ ben, vind ik het een verrijking leergangen/lessen te volgen via een “Reformatorische” opleiding (“Reformatorisch in leer, maar Evangelicaal van karakter” noemen zij het zelf)  om zo ook bekend te raken met hun visie op veel gebied en daar ook (veel) van  te leren.

De diverse onderdelen kunnen los van elkaar gevolgd worden. Helaas is het ‘schriftelijk materiaal’ digitaal en niet altijd even handig en leesbaar (ingescande oude boeken e.d.). De video-lessen zijn uitermate goed en boeiend.

– Meer informatie in deze post.
– Website: http://btsfreeccm.org/