Bachelor of Biblical Studies via het Global Baptist Bible College

Ik ben aan een nieuwe uitdaging begonnen: studeren voor een Bachelor of Biblical Studies!

Na een lange pauze van bijna een jaar heb ik mijn studie weer opgepakt. Nu niet via het Christian Leaders Institute, waar ik nog wel steeds als student ben ingeschreven en ook zeker nog af en toe een leergang ga volgen, maar via het Global Baptist Bible College (GBBC).

Bijbelstudie, Bijbelse Theologie en Artikelen over de Bijbel en Evangelisch Christendom

Het studeren via Christian Leaders Institute is en blijft zeker interessant, alleen kunnen ze mij niet helemaal het ‘vervolgtraject’ bieden dat ik zocht.

Voor het behalen van een ‘degree’ via het college, dat ik mij als doel heb gesteld inmiddels, is het namelijk noodzakelijk om bijvoorbeeld Wiskunde te studeren (wegens de in aanvraag zijnde accreditatie).

Dat is een no-go voor mij, want ik ben zeer matig in wiskunde (..) en om het dan ook nog eens op college-niveau in het Engels te volgen is gewoon een te groot struikelblok. Het heeft voor een studie van de Schriften ook geen toegevoegde waarde in mijn ogen.

De enige optie was om verder te studeren voor het Christian Ministry Diploma maar onder andere door wijzigingen bij het CLI zelf qua structuur van de organisatie vroeg ik mij af of ik dat wel wilde. Daarom ben ik de laatste maanden om mij heen gaan kijken naar andere mogelijkheden.

Ik had een aantal opleidingsinstituten benaderd met vragen met betrekking tot de overdracht van credits van het Christian Leaders Institute maar van geen enkele(!) kreeg ik antwoord. Ook niet na herhaald verzoek. En dat terwijl het opleiders waren die soms toch best wel serieus geld kosten. Als een (online) bijbelschool niet de moeite wenst te nemen om email te beantwoorden, verlies ik meteen alle vertrouwen in ze.

Global Baptist Bible College

Global Baptist Bible College - FREE Online Bible CollegeBij de zoektocht naar een goede online opleiding kwam ik (weer) de “Bachelor of Biblical Studies” van het Global Baptist Bible College (GBBC) tegen.

Ik had ze geruime tijd geleden(!) al onder de favorieten gezet en zo kwam ik ze weer tegen. Om de een of andere reden was ik niet begonnen aan een studie bij het GBBC.

Maar waarom niet? Ik denk dat ik ze ten onrechte, te snel, onder de categorie “Diploma mill” had geschaard. En dat zijn ze dus asoluut niet. Of wellicht omdat ze de King James vertaling gebruiken? Ik weet het niet meer.

Introduction to Global Baptist Bible College

Geen Diploma Mill

“Een diploma mill verkoopt diploma’s zonder dat de klant een studie heeft gevolgd. De diploma’s zijn waardeloos en worden nergens erkend. Diploma’s van diploma mills zijn moeilijk te onderscheiden van echte diploma’s.” (DUO)

Een Diploma Mill is dus een website die je voor veel geld, terwijl je er weinig inspanning voor doet, een degree aanbiedt. Helaas zijn er ook “christelijke” Diploma Mills die “theologische titels” aanbieden voor veel geld. Dat is bij het GBBC absoluut niet het geval.

Goed studieprogramma

Er is een goed studieprogramma en er worden je géén hoge bedragen in rekening gebracht. Sterker nog: het is gratis. Het is namelijk een ideële Bijbelschool, net als hun fysieke opleiding. Gestart vanuit een zendingsgerichte kerk.

Inmiddels ben ik dus al aan de lessen begonnen en heb ook een leuk contact gehad met de beheerder van de website. Er vielen mij namelijk een aantal dingetjes op in het kader van de GDPR (AVG) en ik heb ze wat advies (stukje beroepsdeformatie 😉 vrees ik) gegeven. Dat hebben ze dezelfde dag geïmplementeerd in de website.

Bachelor of Biblical Studies

Het GBBC is een niet geaccrediteerd¹ onderwijs-instituut, onderdeel van het Master’s Baptist College, een (fysieke) bijbelschool in Fargo, North Dakota, USA.

Bij het GBBC kun je kiezen voor twee opleidingsvarianten: Audit of Credit. Bij Audit volg je de lessen maar doe je geen toetsen, schrijf je geen papers en ontvang je geen diploma. Bij Credit doe je wel de toetsen, schrijf je wel je papers en ontvang je na afstuderen een “Bachelor of Biblical Studies”. Dat is vergelijkbaar met het HBO (ongeveer het niveau van een Associate Degree) in Nederland.

Online programma

Het online programma van GBBC is alleen beschikbaar voor studenten buiten de Verenigde Staten en is volledig gratis. Wie in de VS woont, zal naar de fysieke opleiding toe moeten.

Hoewel het GBBC vanwege de prijsstelling interessant is, want: gratis, zijn er toch een paar dingen om rekening mee te houden. Zo gebruiken ze, zoals eerder al opgemerkt, de King James vertaling voor de opleiding. Dat maakt het niet voor iedereen even toegankelijk. Het schrikt sommigen ook af, want de associatie met de “King James only” beweging lijkt dan aanwezig. Tot nu toe ben ik deze extreme opvattingen niet tegengekomen.

Daarnaast zijn ze, zoals gezegd, niet geaccrediteerd. Maar dat is ook het Christian Leaders Institute nog steeds niet. Net als, bijvoorbeeld, een bekend Nederlands instituut als het Evangelisch College².

Een overheidserkenning voor een Bijbelschool is ook niet belangrijk ténzij je het diploma wilt gebruiken om bijvoorbeeld docent te worden; dan is overheidserkenning een vereiste. Met een diploma “Bachelor of Biblical Studies” uit de Verenigde Staten heb je voorzover ik weet sowieso geen lesbevoegdheid in Nederland. Daarvoor moet je een lerarenopleiding volgen.

Wil je als predikant aan de slag, in Nederland, dan eisen veel kerken dat je een opleiding volgt via hun eigen instituut of een door hen erkende opleider. In de ‘vrije gemeenten’ zoals evangelische kerken en gemeenten, de pinksterbeweging en baptistische gemeenten zal een opleiding voor de Bachelor of Biblical Studies van het GBBC denk ik wel gewaardeerd worden.

In veel Evangelische gemeenten is een opleiding helemaal niet nodig om voorganger of predikant te worden. Iets waar ik niet achter kan staan, uitzonderingen daargelaten, want om anderen te kunnen onderwijzen is het nodig dat je zelf onderwijs hebt genoten. Voor een incidentele spreekbeurt is het niet altijd nodig, maar wil iemand als voorganger of predikant een gemeente gaan leiden, dan is het in mijn ogen noodzakelijk dat er een goede opleiding gevolgd is.

Het is overigens niet mijn ambitie om predikant of voorganger van een gemeente te worden. Maar wel om meer kennis van- en over de theologie op te doen. Incidenteel een keer spreken vind ik zeker leuk en heb ik in het verleden regelmatig gedaan, maar ik voel mij er niet (meer) toe geroepen om een gemeente te leiden.

Het is niet mogelijk eerdere ‘credits’ van andere opleiders over te hevelen naar het Global Baptist Bible College. Dat is jammer, anderzijds is hun programma toch ook weer anders dan bijvoorbeeld het Christian Leaders Institute. Daarnaast is het altijd goed om de verschillende invalshoeken op bepaalde onderwerpen te kennen en bestuderen. Het voelt daarom niet als “overnieuw beginnen” voor mij.

Tot slot is Master’s Baptist College, de bijbelschool waaronder GBBC valt, orthodox-evangelisch. Dat zal voor sommigen een bezwaar zijn, voor mij absoluut niet.

Hoewel het niet noodzakelijk is om een ‘degree’ te behalen wil ik inmiddels wel graag formeel afstuderen. Het Global Baptist Bible College biedt daarvoor een mooie gelegenheid. Het is in meerdere opzichten een uitdaging alleen al omdat deze studie minstens een paar jaar gaat duren,..

Meer informatie over het Global Baptist Bible College: https://gbbc.net/

___
¹) Niet door de Amerikaanse overheid erkend
²) hoewel een zeer interessante opleiding is het tijdspad van het EC voor mij te lang en de kosten te hoog.

Print Friendly, PDF & Email