Klokkenluider David de Vos over manipulatie en misleiding in de Evangelische beweging

Evangelist David de Vos, bekend spreker in de Evangelische beweging en schoonzoon van Jaap Dieleman, heeft een boek geschreven over de Evangelische, met name charismatisch-evangelicale, beweging waarin hij volgens het Algemeen Dagblad “zichzelf en het milieu waar hij vandaan komt ongenadig op de grill heeft gelegd”.

David de Vos Evangelische Klokkenluider

De evangelische wereld is niet sektarisch, maar het zit er wel tegenaan. Er is heel veel verborgen manipulatie.”, zegt David de Vos. Hij heeft door een biograaf een boek laten schrijven “waarin hij zichzelf en zijn eigen evangelische scene stevig door de mangel haalt”.

Zijn boek komt op een interessant moment. De evangelisch-charismatische wereld, zeg maar de radicale flank van evangelisch Nederland, wordt opgeschud door nieuwe bewegingen als Tom de Wal en zijn Frontrunners Ministries, waar ook deze site uitgebreide aandacht aan schonk. Rauw leest als een aanklacht tegen dat soort groeperingen, met sterke leiders die de indruk wekken op alle vragen een antwoord te hebben, en ook niet te verlegen zijn om uit te spreken dat ze directe boodschappen vanuit de hemel ontvangen.”, aldus het Algemeen Dagblad.

Wie is Evangelist David de Vos?

Ik moet u eerlijk zeggen, eigenlijk ken ik hem niet goed. Ik heb nog nooit een dienst bijgewoond waarin hij voorging of online bekeken en ook nog nooit een boek van hem gelezen. Het enige dat ik van ‘m wist is dat hij bij Opwekking een “genezingsdienst op afstand” heeft gehouden, samen met Martin Koornstra.

Eerder schreef ik daar het volgende over.

“Martin Koornstra, Kees Goedhart, David de Vos. Het zijn mannen die de ‘genezingsbediening’ hebben. Althans, volgens hen zelf. Maar tijdens de corona-crisis, die nog steeds gaande is, hielden ze in de pers wijselijk hun mond. Omdat zij diep van binnen óók wel weten dat wat zij verkondigen een leugen is. Een leugenachtige leer, die geen stand kan houden.”.

David de Vos geeft nu aan: “Als iemand in de problemen zat, zei ik: kom, we bidden ervoor. Maar een maand of twee, drie later kwamen mensen weer met dezelfde issues. Op een gegeven moment dacht ik: hé Daaf, of je boodschap klopt niet, of God bestaat gewoon niet. [..] Door mensen als hij [Tom de Wal], maar ook door mijn schoonvader, worden we door de buitenwereld gezien als gekkies. Daar ben ik wel klaar mee. Ik dacht steeds vaker: wil ik hier nog wel bij horen? Als ik eerlijk ben, is het antwoord nee.”.

Of dit betekent dat David de Vos nu geen ‘genezingsdiensten’ meer houdt of tot inzicht is gekomen dat het een leugenachtige leer is, is mij niet bekend. Wel verscheen in het Nederlands Dagblad eveneens een artikel (alleen voor abonnees) over zijn boek onder de titel “Evangelist David de Vos is klaar met ‘Halleluja, even bidden, pleister erop en dóór’”.

Klokkenluider

De Vos’ breekpunt was de corona-periode. Zijn standpunten conflicteerden ook met de opvattingen van zijn schoonvader, Dieleman, die huis aan huis een krant liet bezorgen met diverse samenzweringstheorieën (zie dit artikel). Jaap Dieleman is een christelijke complotdenker (zie dit artikel). En De Vos heeft zich openlijk van deze opvattingen gedistantieerd.

Dat zal hem zeker niet makkelijk zijn gevallen om daar over te vertellen en (laten) schrijven. Het gaat immers over je eigen schoonvader die ook nog eens een (zeer) “bekende naam” in Evangelisch Nederland is.

Toen ik mijn artikel over Dieleman’s complot-opvattingen publiceerde kreeg ik diverse zeer nare emails van mensen en werd ik uitgemaakt voor rotte vis. Wie zich uitspreekt en dwalingen of desinformatie aan de kaak stelt, kan daar niet malse reacties op verwachten. Dit zal hem ook zeker gaan overkomen, voorzover het al niet gebeurd is.

De constateringen die hij doet over de charismatisch-evangelische beweging zijn voor mij, helaas, bepaald niet nieuw. Iedereen die een blauwe maandag ‘meeloopt’ in de charismatisch-evangelische beweging zal (kunnen) weten dat wat hij beschrijft klopt of bevestigt wat je al vermoedt. In 2012 publiceerde ik hier al een artikel waarin ik schreef dat de charismatische beweging de boventoon zou gaan voeren in de Evangelische beweging en dit, uiteindelijk, één van de redenen is waarom de Evangelische beweging ten onder gaat.

Zelf wist ik ruim 35 jaar geleden al dat de charismatische beweging dwalingen leert en keerde de beweging de rug toe. Ook heb ik op dit blog regelmatig geschreven over onder andere manipulatie in de gemeente. Maar het is goed dat ook uit de ‘leiderschapskringen’ van de beweging zelf mensen zich uitspreken. Overigens is dit niet voor het eerst.

David de Vos heeft zich, gelukkig, niet afgekeerd van de Here door zijn ervaringen. Integendeel, hij spreekt nog steeds en vanaf het podium vertelt hij mensen nu openhartig over zijn ervaringen met onder andere depressie en de behandeling die hij daarvoor heeft gehad.

Het verhaal van De Vos laat, wederom, zien dat er veel valse theologie is, valse leer, over genezing en dat genezingsbedieningen met een grote emmer zout moeten worden genomen. Want laten we wel zijn, ook David de Vos hield genezingsdiensten – onder andere op Opwekking – terwijl hij, zo blijkt nu, zelf worstelde met depressies.

Mensen zijn dan geneigd te roepen “Geneesheer, genees uzelf” (Lucas 4:23). Maar dat is niet fair. David de Vos was zelf ook misleid. Hij is, zo blijkt uit de interviews, tot het besef gekomen dat het zo niet langer meer ging en heeft als ‘klokkenluider’ nu een boek daarover geschreven.

Ik vermoed dat hij daarvoor een prijs moet betalen: in veel kringen zal hij ‘gecanceld’ worden. Immers, dit is een boodschap die men niet wil horen. Dat hij bereid is die prijs te betalen zegt genoeg over hem als persoon en zijn karakter.

Zie ook:

Visie op Genezing (Robbert Bleacher)
Onderzoek Gebedsgenezing Dick Kruijthoff
Gebedsgenezing: “Hij genas hen allen”

Print Friendly, PDF & Email