Op deze pagina vindt u een overzicht van een aantal interessante websites gerelateerd aan de Bijbel en kerkgeschiedenis. De inhoud van deze websites komt niet noodzakelijkerwijs overeen met mijn eigen visie(s).

STICHTING YARAH

bijbel open bijbelstudieDe stichting Bijbels & Theologisch Onderwijs ‘Yarah’ (= aanwijzen) is opgericht met als doel Bijbels onderwijs te bieden aan iedereen die daar behoefte aan heeft.

De stichting is ontstaan vanuit een Bijbelkring, sinds het begin jaren ’90 heeft de Stichting Yarah in de loop der jaren vele honderduizenden mensen kunnen bereiken. Niet alleen via bijbelkringen, lezingen en samenkomsten maar sinds 1996 ook of eigenlijk voorál via internet.

De stichting was in eerste instantie een ‘werkgroep’ en is later geformaliseerd naar een stichting zodat er sprake is van een rechtspersoon. Ik ben sinds de oprichting voorzitter van de stichting.

WEBSITE
Op de website vind je bijbelstudies en lezingen in digitaal formaat (PDF, Audio, Video). De website van de Stg Yarah is te vinden op: https://www.yarah.nl/

BIJBEL COLLEGE

Yarah Gratis BijbelCollege online Bijbelschool

Het Bijbel College mag niet ontbreken op deze pagina. Het BijbelCollege is een initiatief van de Stg. Bijbels & Theologisch Onderwijs “Yarah”.

De website van het BijbelCollege wordt door mij onderhouden en een groot aantal artikelen op deze site is mede door mij en anderen in de loop der jaren geschreven, vertaald en/of geredigeerd.

Daarnaast zijn er een groot aantal bijdragen van andere schrijvers, en ‘oude schrijvers’, op de website geplaatst. We hebben in de loop der jaren van diverse predikers en bijbelleraren (of hun erfgenamen) hier tevens medewerking voor gekregen.

Het is fantastisch om te zien dat de website (in 2019) inmiddels de 500 ingeschreven studenten is gepasseerd. Per jaar ontvangt de website zo’n 80.000 tot 100.000 bezoekers en worden er ruim 600.000(!) studies gelezen en gedownload. Inmiddels zijn er ook diverse mensen die certificaten en het Diploma Bijbelse Studies hebben behaald.

Het BijbelCollege is gestart in 2007 en -in Nederland- de eerste, gratis, volledige online Bijbelschool en biedt een volledig onderwijs programma aan. Al het lesmateriaal inclusief de toetsen zijn gratis, de enige vergoeding die gevraagd wordt is wanneer je certificaten en/of het diploma wilt ontvangen.

http://www.bijbelcollege.nl

BIJBELARCHIEF

Een voor Nederlandse begrippen uniek project dat bestaat sinds 2001.

BijbelArchief Bijbelstudies en informatie over en uit de Bijbel - Sinds 2001Het BijbelArchief is in 2001 online gegaan met als doel om alle artikelen van werkgroep Bijbel:Aktueel! online te publiceren. Deze werkgroep is daarna overgegaan in Stichting Yarah. Sinds het starten van deze webpagina zijn vele documenten gepubliceerd en in het jaar 2020 zijn wij online gegaan met deze vernieuwde website.

Vele documenten zijn overgenomen van de oude website. Het grote verschil met deze eerste website is dat het nu mogelijk is voor andere organisaties en gastschrijvers om artikelen te publiceren op deze website.

Website: https://www.bijbelarchief.nl/

ONLINE BIBLE STUDY TOOLS

Online Bible Study Tools bevat een enorme verzameling van Bijbelvertalingen, Commentaren, Encyclopedieën, Woordenboeken, Parallelbijbel (verschillende vertalingen eenvoudig naast elkaar leggen!), enz.

Eén mensenleven is niet lang genoeg vrees ik om alles te ontdekken en te lezen wat hier allemaal staat!

FOUNDERS MINISTRIES

Ik reken mij (op moment van dit schrijven) al bijna 25 jaar tot het baptisme/klassiek evanglisch stroming. Het Baptisme heeft een rijke theologische historie, een grote historische schat waar helaas door ‘moderne’ Baptisten maar mondjesmaat meer uit wordt geput en ook maar weinig kennis van bestaat in de huidige baptistische beweging in Nederland.

Founders Ministries is toegewijd aan de “Historische Baptistische Principes” en bevat naast informatie daarom ook veel studie-tools en online boeken in de Founders Library. Website: https://founders.org/

ENGELSTALIGE BIJBELSCHOLEN

Christian Leaders InstituteChristian Leaders Institute
Het Christian Leaders Institute biedt diverse mogelijkheden voor het volgen van een Bijbelschool-opleiding. Er is een gratis leergang beschikbaar met ‘awards’ en certificaten en inhoudelijk nagenoeg hetzelfde programma als de College-variant waarbij je een (zeer bescheiden) vergoeding betaalt voor een aantal zaken.

Via de College-variant is het mogeljk diverse ‘degrees’ te behalen die erkend worden door andere Bijbelscholen en College’s.

Over mijn ervaringen zie deze link(s) en updates.

De gratis variant is niet formeel erkend.De website is hier te vinden:

Wil je later overstappen naar een erkende opleiding, dan kan dat via het Christian Leaders College zie hiervoor

OVERIGE BIJBELSCHOLEN

 • Biblical TrainingFree Online Bible and Theology Classes. Onder andere een volledige, 130 delige, cursus over een breed scala aan theologische onderwerpen. Onder andere Certificaat-programma’s en ook het behalen van een diploma voor een kleine bijdrage is mogelijk. De website is overzichtelijk ingedeeld in diverse programma’s en de lessen zijn van de hand van bevoegde docenten. Een deel van het materiaal wordt ook door een erkende Bijbelschool gebruikt.
 • World Bible Schoolgratis bijbelcursus, niet gebonden aan een kerkelijke richting of opvatting;
 • ECS Ministries – een zeer betaalbare bijbelschool-opleiding, zeer mooi cursusmateriaal (in druk) beschikbaar. De Nederlandse tak van deze opleiding vindt u hier;
 • Birmingham Theological Seminary (BTS)
  Birmingham Theological SeminaryEen fijne cursus welke wordt aangeboden samen met Third Millennium Ministries (ThirdMil) een zeer gerennomeerd instituut waarvan het materiaal door een groot aantal bijbelscholen en colleges wordt gebruikt. Deze cursus is grotendeels in online video formaat, leesopdrachten en online toetsen. De opleiding is van Reformatorische (Presbyterian) signatuur. De bijbelshoolopleiding is af te sluiten met het Certificate in Christian Ministry. Géén makkelijke cursus, maar wel zeer de moeite waard!
 • Freely Given Online Bible College
  Tot slot nog een bijzondere online Bijbelschool: “Freely Given”. Deze online audio-cursus bevat het complete lesmateriaal (gedigitaliseerd van cassettes) van een inmiddels opgeheven Bijbelschool. Inclusief ingescande toetsen. Je kunt er dus géén diploma meer halen maar wel alle lessen beluisteren!
  Zie http://biblecollege.ccgathering.net/

Zie voor meer links: http://www.bijbelcollege.nl/bibliotheek/links/

Gratis Bijbelprogramma’s

Voor op je telefoon

 • YouVersionYouVersion de Beste Bijbelapp voor op je telefoon
  Ze zeggen het zelf “de beste Bijbel App” en dat is zeker niet overdreven. Een zéér goede app voor op je telefoon. Gratis Bijbel App met héél veel vertalingen beschikbaar. Zowel voor iPhone als Android telefoons geschikt. Er is ook een online versie voor op de computer.
 • Via Google Play zijn uiteraard nog veel meer apps te vinden.

Voor Windows

Voor Linux

Voor zowel Linux, Apple als Windows

Er zijn uiteraard nog veel meer bijbelprogramma’s, ook veel commerciele pakketten. De bovenstaande ken ik uit eigen ervaring en kan ze daarom aanraden.