Op deze pagina vindt u een overzicht van een aantal interessante websites gerelateerd aan de Bijbel en kerkgeschiedenis. De inhoud van deze websites komt niet noodzakelijkerwijs overeen met mijn eigen visie(s).

STICHTING YARAH

bijbel open bijbelstudieDe stichting Bijbels & Theologisch Onderwijs ‘Yarah’ (= aanwijzen) is opgericht met als doel Bijbels onderwijs te bieden aan iedereen die daar behoefte aan heeft. De stichting is ontstaan vanuit een Bijbelkring.

Sinds 1992 heeft de Stichting Yarah in de loop der jaren vele honderduizenden mensen kunnen bereiken. Niet alleen via bijbelkringen, lezingen en samenkomsten maar sinds 1996 ook, of eigenlijk voorál, via internet.

De stichting was in eerste instantie een ‘werkgroep’ en is later geformaliseerd naar een stichting zodat er sprake is van een rechtspersoon. Ik ben sinds de oprichting voorzitter van de stichting. Op de website vind je bijbelstudies en lezingen in digitaal formaat (PDF, Audio, Video).

De website van de Stg Yarah is te vinden via: https://www.yarah.nl/

BIJBEL COLLEGE

Gratis Bijbelschool Yarah BijbelCollegeHet Bijbel College is een initiatief van de Stg. Bijbels & Theologisch Onderwijs “Yarah”. De website van het BijbelCollege wordt door mij onderhouden en een groot aantal artikelen op deze site is mede door mij en anderen in de loop der jaren geschreven, vertaald en/of geredigeerd.

Daarnaast zijn er een groot aantal bijdragen van andere schrijvers, en ‘oude schrijvers’, op de website geplaatst. We hebben in de loop der jaren van diverse predikers en bijbelleraren (of hun erfgenamen) hier tevens medewerking voor gekregen.

Scofield Bijbel Cursus
Daarnaast bestaat de cursus voor een aanzienlijk deel uit lessen van Dr. C.I. Scofield. De “Schematische Bijbellessen” zijn al jarenlang niet meer verkrijgbaar. Wij hebben toestemming gekregen van de erfgenamen van de oorspronkelijke uitgever deze digitaal aan te bieden. De lessen zijn gemoderniseerd voor wat betreft de gebruikte bijbelvertaling en citaten.

Het is fantastisch om te zien dat de website (in 2022) inmiddels de 600 ingeschreven studenten is gepasseerd. Per jaar ontvangt de website zo’n 80.000 tot 100.000 bezoekers en worden er ruim 600.000(!) studies gelezen en gedownload. Inmiddels zijn er ook diverse mensen die certificaten en het Diploma Bijbelse Studies hebben behaald.

Het BijbelCollege is gestart in 2004 als de “Internet Bijbel Cursus” en was -in Nederland- de eerste, gratis, volledige online Bijbelschool en biedt een volledig onderwijs programma aan. Al het lesmateriaal inclusief de toetsen zijn gratis, de enige vergoeding (donatie) die gevraagd wordt is wanneer je certificaten en/of het diploma wilt ontvangen.

http://www.bijbelcollege.nl

BIJBELARCHIEF

Een voor Nederlandse begrippen uniek project dat bestaat sinds 2001.

BijbelArchief Bijbelstudies en informatie over en uit de Bijbel - Sinds 2001Het BijbelArchief is in 2001 online gegaan met als doel om alle artikelen van werkgroep Bijbel:Aktueel! online te publiceren. Deze werkgroep is daarna overgegaan in Stichting Yarah. Sinds het starten van deze webpagina zijn vele documenten gepubliceerd en in het jaar 2020 zijn wij online gegaan met deze vernieuwde website.

Vele documenten zijn overgenomen van de oude website. Het grote verschil met deze eerste website is dat het nu mogelijk is voor andere organisaties en gastschrijvers om artikelen te publiceren op deze website.

Website: https://www.bijbelarchief.nl/

BijbelGroep

Bijbelgroep.nl - Bijbelstudies Studieavonden en JeugdwerkBijbelgroep.nl is een website waar je Bijbelstudies, zienswijzes en benodigdheden kunt vinden voor het gebruik tijdens tiener- en jeugdgroepen, huiskringen en studieavonden. Deze materialen mag je gratis gebruiken voor deze doeleinden met bronvermelding.

Website: https://www.bijbelgroep.nl/

KingComments

Online gratis bijbelcommentaar in het Nederlands, Engels en Duits. Van alle Bijbelboeken is een commentaar beschikbaar. De commentaren zijn bedoeld om te helpen de Bijbel persoonlijk te bestuderen. Uitgangspunt van deze website is dat de Bijbel het onfeilbare, eeuwige Woord van God is.

https://www.kingcomments.com/

ONLINE BIBLE STUDY TOOLS

Online Bible Study Tools bevat een enorme verzameling van Bijbelvertalingen, Commentaren, Encyclopedieën, Woordenboeken, Parallelbijbel (verschillende vertalingen eenvoudig naast elkaar leggen!), enz. Eén mensenleven is niet lang genoeg vrees ik om alles te ontdekken en te lezen wat hier allemaal staat!

FOUNDERS MINISTRIES

Het Baptisme heeft een rijke theologische historie, een grote historische schat waar helaas door ‘moderne’ Baptisten maar mondjesmaat meer uit wordt geput en ook maar weinig kennis van bestaat in de huidige baptistische beweging in Nederland.

Founders Ministries is toegewijd aan de “Historische Baptistische Principes” en bevat naast informatie daarom ook veel studie-tools en online boeken in de Founders Library. Website: https://founders.org/

BIJBELSCHOLEN EN TRAININGEN

Nederlandstalig

Engelstalig

 • BBN Bible InsituteBBN Bible Insitute – Gratis opleiding. Diploma Bijbelse Studies, audio-lessen (online). Engelstalig, maar ook beschikbaar in andere talen zoals onder andere Duits en Spaans en meer talen.
 • Biblical TrainingFree Online Bible and Theology Classes. Onder andere een volledige, 130 delige, cursus over een breed scala aan theologische onderwerpen. Onder andere Certificaat-programma’s en ook het behalen van een diploma voor een kleine bijdrage is mogelijk. De website is overzichtelijk ingedeeld in diverse programma’s en de lessen zijn van de hand van bevoegde docenten. Een deel van het materiaal wordt ook door een erkende Bijbelschool gebruikt.
 • Birmingham Theological Seminary (BTS)
  Birmingham Theological SeminaryEen fijne cursus welke wordt aangeboden samen met Third Millennium Ministries (ThirdMil) een zeer gerennomeerd instituut waarvan het materiaal door een groot aantal bijbelscholen en colleges wordt gebruikt. Deze cursus is grotendeels in online video formaat, leesopdrachten en online toetsen. De opleiding is van Reformatorische (Presbyterian) signatuur. De bijbelshoolopleiding is af te sluiten met het Certificate in Christian Ministry. Géén makkelijke cursus, maar wel zeer de moeite waard!
 • Christian Leaders Institute
  Het Christian Leaders Institute biedt diverse mogelijkheden voor het volgen van een Bijbelschool-opleiding. Er is een gratis leergang beschikbaar met ‘awards’ en certificaten en inhoudelijk nagenoeg hetzelfde programma als de College-variant waarbij je een (zeer bescheiden) vergoeding betaalt voor een aantal zaken.
 • Cornerstone Bible Courses
  Uitgebreide studies in het Oude Testament, de Wijsheidsliteratuur van het Oude Testament en de Evangeliën. Er is een online, gratis examen per sectie beschikbaar. Na het succesvol afronden van de test ontvangt u een certificaat.
 • ECS Ministries – een zeer betaalbare bijbelschool-opleiding, zeer mooi cursusmateriaal (in druk) beschikbaar. De Nederlandse tak van deze opleiding vindt u hier.
 • Global Baptist Bible College - FREE Online Bible CollegeGlobal Baptist Bible College – gratis online “Bachelor of Biblical Studies“.
  Het GBBC is een niet geaccrediteerd onderwijs-instituut, onderdeel van het Master’s Baptist College, een (fysieke) bijbelschool in Fargo, North Dakota, USA. Meer informatie over deze opleiding in dit artikel.
 • World Bible Schoolgratis bijbelcursus, niet gebonden aan een kerkelijke richting of opvatting;
 • Freely Given Online Bible College
  Tot slot nog een bijzondere online Bijbelschool: “Freely Given”. Deze online audio-cursus bevat het complete lesmateriaal (gedigitaliseerd van cassettes) van een inmiddels opgeheven Bijbelschool. Inclusief ingescande toetsen. Je kunt er dus géén diploma meer halen maar wel alle lessen beluisteren!
  Zie http://biblecollege.ccgathering.net/

Zie voor meer links: http://www.bijbelcollege.nl/bibliotheek/links/

BIJBELVERTALINGEN EN ONDERZOEK

Er zijn heel veel websites met bijbelvertalingen en onderzoek beschikbaar. In het Nederlands zijn er twee toonaangevende vertalingen beschikbaar:

Voor de NBV-uitgaven was de NBG51 de ‘standaardeditie’ van de protestantse kerken. Ik gebruik deze zelf nog erg veel, naast de HSV-vertaling.

 • Evangelische Bijbelvertaling - EBV - Apps op Google PlayEvangelische Bijbel Vertaling (EBV)
  De Evangelische Bijbelvertaling (EBV) heeft als doel om de grondtekst van de Bijbel heel nauwkeurig weer te geven in leesbaar, begrijpelijk en eigentijds Nederlands. Onnodige vrijheden bij het vertalen zijn vermeden, maar ook een te strak vasthouden aan een zinsbouw die wel eigen is aan de grondtaal, maar niet aan het Nederlands. De Evangelische Bijbelvertaling (EBV) berust wat het Nieuwe Testament betreft op de tekst van de Aramese Peshitta, waarvan het oudste manuscript in de 5e eeuw n. Chr. wordt gedateerd.
  Meer informatie via de Website | Download op Google Play StoreDe Evangelische Bijbelvertaling is sinds 2023 ook in druk verkrijgbaar. Lees hier mijn bespreking van deze gedrukte uitgave.

Achtergrond, Studie

Geschiedenis, informatief

Weblogs, websites

GRATIS BIJBELSOFTWARE

Voor op je telefoon

 • YouVersionYouVersion de Beste Bijbelapp voor op je telefoon
  Ze zeggen het zelf “de beste Bijbel App” en dat is zeker niet overdreven. Een zéér goede app voor op je telefoon. Gratis Bijbel App met héél veel vertalingen beschikbaar. Zowel voor iPhone als Android telefoons geschikt.
  Er is ook een online versie voor op de computer.
 • Evangelische Bijbel Vertaling – De EBV heeft als doel een zo nauwkeurig mogelijke weergave van de grondteksten. Het NT is gebaseerd op de Aramese Peshitta.

Via Google Play zijn uiteraard nog veel meer apps te vinden.

Voor Windows

Voor Linux

Cross-platform (voor Linux, Apple als Windows)

Er zijn uiteraard nog veel meer bijbelprogramma’s, ook veel commerciele pakketten. De bovenstaande ken ik uit eigen ervaring en kan ze daarom aanraden.