Evangelische Bijbelvertaling EBV24 nu in druk verkrijgbaar!

De Evangelische Bijbelvertaling, de EBV24, of ook wel de Eigentijdse Bijbelvertaling genoemd, is nu in druk verkrijgbaar. Vandaag ontving ik de Evangelische Bijbelvertaling, waar ik op ingetekend had, per post thuis.

EBV Evangelische Bijbelvertaling
De Evangelische Bijbelvertaling (NT gebaseerd op Peshitta), de “Luxe Bijbel”

De Evangelische Bijbelvertaling is hier en hier al eerder besproken voor wat betreft de vertaalkeuzes en samensteller(s).

De uitvoering welke ik had besteld, de Luxe Bijbel, kost slechts €14,95, is in een handzaam formaat, gebonden en met een mooie flexibele omslag. De Bijbel zit daarnaast in een kartonnen beschermhoesje, zelf gebruik ik dergelijke bescherming om een Bijbel langer mooi te houden altijd en hoewel het niet noodzakelijk is, is het toch prettig deze er bij te krijgen.

De Compact Bijbel, die slechts €4,95 kost, kreeg je er gratis bij als je vooraf intekende. Ook die is overigens van een redelijk duurzame uitvoering. Daar was ik, gezien de prijs, positief verrast over. De Compact Bijbel is, gezien de prijs, ook erg geschikt om weg te geven aan anderen. Maar niet alleen qua prijs, ook de uitvoering is zeer netjes en je geeft daarmee echt iets moois aan mensen cadeau (en dan hebben we het nog niet eens over de inhoud natuurlijk!).

De Bijbels kwamen stevig verpakt aan en werden verzonden via DHL. Niet mijn favoriete vervoerder maar omdat het in de bus pastte bij ons (de beroemde “groene bus” langs de weg) is de aflevering toch goed gegaan. DHL heeft, bij ons in de buurt in elk geval, nogal eens de neiging wel heel snel te constateren dat je “niet thuis was”.

EBV Evangelische Bijbelvertaling (Compact Bijbel)
De EBV24 Compactbijbel is eenvoudiger vorm gegeven maar eveneens duurzaam

Leesbaarheid Evangelische Bijbelvertaling

De EBV24 is een prettig leesbare vertaling. Anders dan wat je gewend bent soms, maar ik vind het heel vlot lezen. Het is niet té modern in woordkeuze, maar in begrijpelijk Nederlands.

Drukwerk

Qua leesbaarheid is ook het gekozen lettertype en de lettergrootte erg goed, in mijn ogen. Andere vertalingen, zoals de HSV kiezen voor een ander lettertype en ook de kleur van de tekst is iets, in mijn ogen, flets. Bij de EBV24 zijn de letters goed gestoken scherp. Nadeel van de zwarte tekst, en het dunne papier, is dat je een beetje de letters op de andere bladzijde ziet doorschijnen (zie foto).

In de Luxe Bijbel is gekozen voor rode hoofdstukaanduidingen, nummering van hoofdstukken en opschriften. In de Compact Bijbel is alles in één kleur uitgevoerd.

Kaarten

De kaarten in de Luxe Bijbel van de Evangelische Bijbelvertaling zijn achterin op hetzelfde papier, in kleur, afgedrukt. Ik vind het jammer dat voor de kaarten niet voor iets dikker papier is gekozen. Maar de prijsstelling zal daar mede debet aan zijn geweest.

Persoonlijk had ik liever gezien dat er in de Luxe Bijbel gekozen was voor één kleur en iets steviger papier voor de kaarten – maar dat is een keuze die de uitgever ongetwijfeld weloverwogen heeft gemaakt, dus laat ik er verder niet over zeuren 🙂

Groot Letter Bijbel

Naast de Compact en Luxe editie is er ook een Groot Letter Bijbel van de EBV24. Zeer geschikt voor mensen die wat moeilijker lezen door bijvoorbeeld oogproblemen of voor sprekers wellicht? Ook de prijs daarvan is zeer redelijk, slechts €24,95!

Technische Uitvoering

Door de manier van binden van de Evangelische Bijbelvertaling blijft het gedeelte dat je hebt opengeslagen om te lezen goed open liggen. In tegenstelling tot andere paperback-edities geldt dit ook voor de Compact Bijbel. De soepele omslag van de Luxe Bijbel is in mijn ogen beter dan de standaard edities van de HSV of NBV. Ik heb zelf een HSV Bijbelvertaling in Vivella-uitvoering (eerste druk uit 2014) en die blijft minder goed open liggen.

Sinterklaas, Kerst? Geef een Bijbel cadeau!

EBV Evangelische BijbelvertalingUit alles blijkt dat de uitgever met zorg een goed verzorgde, mooie en betaalbare, uitgave van de Bijbel heeft willen brengen en daarin uitstekend is geslaagd.

Viert u Sinterklaas of Kerst met cadeaus er bij? Ik zou zeggen: overweeg eens deze vertaling cadeau te doen aan mensen. Een mooier “schoencadeau” of cadeau voor onder de kerstboom dan een Bijbel is er toch niet?

Vergelijkend Bijbelonderzoek

Deze Bijbelvertaling is in mijn ogen in het bijzonder geschikt voor mensen die ‘vergelijkend bijbelonderzoek’ willen doen. Maar voor een beginnend lezer is, zeker in de Compact Bijbel uitvoering, deze EBV24 wellicht ook geschikt.

Natuurlijk zijn er ‘mitsen en maren’ op te werpen vanwege de keuze van de Aramese tekst voor het Nieuwe Testament, maar ik persoonlijk vind dit een verrijking van het aanbod in vertalingen. Reden voor mij om deze vertaling dan ook in druk aan te schaffen.

Voor meer informatie en bestellingen kijk op https://ebv24.nl/

Leest u liever (gratis) online of met de app, kijk dan op https://www.evangelischebijbelvertaling.nl/. De online-versie en de app hebben naast de Bijbeltekst ook verklarende inleidingen en voetnoten van de vertaler beschikbaar.

Print Friendly, PDF & Email