BibleTime – gratis bijbelprogramma voor Windows, Linux en MacOS

BibleTime is een volledig gratis bijbelprogramma, gebouwd voor Linux, Windows, FreeBSD en MacOS. BibleTime bevat meer dan 200 gratis bijbelteksten, commentaren, woordenboeken en boeken, geleverd door de Crosswire Bible Society via de SWORD-programmeerbibliotheek.

BibleTime - Windows naast elkaar (groot scherm)
BibleTime – Windows naast elkaar (desktop, groot scherm)

Na aanschaf van een nieuwe laptop met Ubuntu Linux er op was ik aan het rondsnuffelen naar de ‘apps’ die standaard in Ubuntu worden geleverd via de software-bibliotheek. Eén van deze programma’s was BibleTime.

Een programma dat al jaren bestaat maar mij nooit eerder opgevallen was. En als ik op Google kijk valt mij op dat, zeker in het Nederlandse taalgebied, er bijzonder weinig aandacht voor is. Dat is ten onrechte want het is een prachtig programma en nog gratis ook!

Aangezien mijn favoriete programma, Xiphos, niet goed werkte op de laatste Linux Mint versie op mijn desktop computer en Unbound Bible me iets te weinig biedt qua mogelijkheden was ik sowieso aan het rondkijken naar iets anders.

Natuurlijk kun je online heel veel bijbelwebsites en informatie vinden over de Bijbel. Maar er zijn ook dagen dat je niet online kunt. En los daarvan: afhankelijk zijn van online informatie heeft zijn nadelen. Wat als de website “uit de lucht” gaat, bijvoorbeeld? Of een overheid besluit, op een slechte dag, dat een deel van het internet niet meer benaderbaar is (dat gebeurt).

Installatie BibleTime

In mijn geval was BibleTime ‘meegeleverd’ in de software-bibliotheek van mijn besturingssysteem (Ubuntu Linux). Installeren is dan niet meer dan een kwestie van de ‘app’ kiezen in de bibliotheek en na een paar minuten staat het programma klaar op je computer.

update bibletime nieuwe boeken
(Installatie en update Bijbels en studiemateriaal)

Na het opstarten doorloop je een procedure waarbij je kunt kiezen welke bijbelvertalingen, commentaren, boeken, kaarten, enz je wilt installeren. Verrassend genoeg behoorde naast een gratis versie van de NET.Bible (NetFree) ook het uitstekende KingComments tot de opties!

Na kiezen voor installatie van de StatenVertaling (helaas geen modernere vertalingen in het Nederlands beschikbaar), de kanttekeningen, de NET.Bible, ASV Vertaling, Scofield commentaar, KingComments, Nave Topical, Torrey’s en nog een paar studiehulpen gaat het programma alles downloaden en is het helemaal klaar voor gebruik.

Gebruik je Linux Mint dan zijn een aantal modules al standaard meegeleverd en kun je deze bijbelsoftware eenvoudig uitbreiden met extra modules.

Gebruik BibleTime

In BibleTime kun je, net als bij de meeste andere bijbelsoftware, meerdere schermen openen met verschillende vertalingen, commentaren en bijvoorbeeld kaarten. Het werk allemaal uitstekend en zeer snel (op mijn laptop en desktop).

De desktop, een computer met een bescheiden i3/dual core processor die ik zelf geassembleerd heb, heeft geen enkel probleem met het draaien van de bijbelsoftware. Om over de laptop met i5/10 core processor maar te zwijgen natuurlijk.

BibleTime (screenshot) Gratis Bijbelprogramma

(screenshot BibleTime, laptop 15.6″ scherm)

Standaard stond het programma ingesteld op ‘Engelstalige’ namen van Bijbelboeken. Dat is vaak wat hinderlijk maar die instellingen, net als de lettergroote, zijn volledig aanpasbaar.

BibleTime - instellingen aanpassen (2)

BibleTime - instellingen aanpassen

(screenshot instellingen)

Wat ik prettig vind is dat het programma, wanneer je het opnieuw opstart, terugkeert naar waar je gebleven bent.

Wat ik iets minder handig vind is dat het venster met het commentaar niet meescrollt als je door de bijbeltekst heen schuift. Dat is wel verklaarbaar: de commentaren zijn niet interactief gekoppeld aan de Bijbeltekst. Om dat wel te doen zal er waarschijnlijk gebruik gemaakt moeten worden van eigen modules.

De kracht van BibleTime is juist dat ze dat niet doen waardoor je een enorme schat aan studiemateriaal ontstluit met het programma. Dat kleine minpuntje neem ik dus graag voor lief als je ziet wat er beschikbaar is aan vertalingen, commentaren op de Bijbel, enzovoorts.

Gratis bijbelprogramma BibleTime
(BibleTime op 24″ scherm)

Op mijn desktop computer heb ik een groot 24” scherm. Dat is geen overbodige luxe als je veel vensters gelijktijdig open wilt hebben. Op mijn laptop met 15.4” scherm zet ik ze liever niet allemaal naast elkaar open – gelukkig is er een ‘tiled’ optie waardoor je ze afzonderlijk kunt openen en kunt focussen op één scherm.

Ik was aangenaam verrast door de kwaliteit en mogelijkheden van dit gratis(!) bijbelprogramma en kan het iedereen aanraden, zeker als je een Linux-gebruiker bent want op het gebied van goede bijbelsoftware voor Linux is er niet veel aanbod.

Download BibleTime

De website van BibleTime is bedrieglijk eenvoudig van opzet. Je verwacht als je de website ziet niet dat er een programma aangeboden wordt met zóveel kwaliteit en beschikbare modules.

BibleTime is volledig gratis (Vrije Software en Open Source). Het is vrijgegeven onder de GPL versie 2-licentie. In feite betekent dit dat u het vrij kunt downloaden en gebruiken. Als je het opnieuw wilt verspreiden, moet je ervoor zorgen dat de ontvangers ook de broncode krijgen.

» Meer informatie op de website van BibleTime https://bibletime.info/
» Download beschikbaar via GitHub.

Print Friendly, PDF & Email