Vieze NSB’er, leugenaar en bedankjes

Online publiceren betekent ook dat je reacties krijgt. Als mensen reageren neem ik ze altijd serieus. Ook als hun reactie een scheldpartij, beledigingen of erger zijn. Recent ontving ik zelfs, via Facebook, een doodsbedreiging. Iemand had mij daar opgezocht om mij eens even te vertellen hoe hij over mij dacht. Dat was voor het eerst en een nare ervaring. Dat soort berichten ga ik dan natuurlijk ook niet op in, daar past maar één reactie: rapporteren en blokkeren.

Op deze site schrijf ik er zelden over. Ik zag dat de laatste keer dateerde uit 2008 zelfs. Na bijna 35 jaar actief te zijn geweest op het gebied van bijbelstudie, evangelisatie en kerkelijk werk krijg je vanzelf ‘een dikke huid’ zoals ze dat noemen.

Het internet is veranderd de afgelopen jaren. Vooral door sociale media (Facebook, Twitter). Mensen denken ongefilterd alles te kunnen roepen en zeggen. Met als resultaat dat je soms de meest respectloze en haatdragende reacties krijgt.

Verzetsmonument Kollumerpomp
Verzetsmonument Kollumerpomp

Vieze NSB’er

Een voorbeeld vond ik gisteren in mijn mailbox. Een meneer liet mij weten:

bah, vieze NSB’er, als jij in de jaren 40 had geleefd, had jij de Duitsers gebeld: hier zijn Joden! 

en tevens:

Hopelijk dat Bill Gates met zijn ‘depopulation’ types als u als eerste aan de beurt laat zijn. U bent net zo blind als de joden voor de Tweede Wereldoorlog.

Jammer genoeg liet hij mij niet weten waaróm hij zo reageerde of waarop. De aanleiding van zijn wens om mij dood te wensen is mij dus niet duidelijk. Desondanks vind ik het belangrijk zo’n stuk woede toch te beantwoorden. En ik geef toe, ik was toch wel méér dan een beetje geïrriteerd door deze reactie. Vandaar dat ik terug schreef:

Misschien kunt u mij eens in fatsoenlijke bewoordingen uitleggen waar deze reactie op gestoeld is? Als ik iets geschreven heb wat u niet aanstaat of waar u een andere mening over hebt dan zou ik zeggen: neem de moeite uit te leggen wat het probleem is. Wellicht dat u iemand op andere gedachten kunt brengen. Maar een oneliner als onderstaande brengt mij in geen enkel opzicht op andere gedachten over welk onderwerp dan ook.

Nb. Iemand uitmaken voor ‘NSB’-er terwijl zijn grootvader verzetsstrijder*) was, grootouders van moeders kant (Joodse) onderduikers de oorlog doorgeholpen hebben en die zelf de Joodse Staat een warm hart toedraagt slaat namelijk nergens op.

Denk eerst eens na voor u uw onnadenkende gal spuwt.

reacties in de mailIk ga er vanuit dat mensen een reden hebben boos te reageren. En als mensen boos op mij zijn maar toch bepaalde argumenten aanvoeren ga ik daar ook zeker op in. Zelfs als er geen énkel argument is, zoals hierboven.

Maar om zonder enige motivering zo te reageren en een ander zo’n ernstige aantijging toe te voegen gaat mij te ver. Vooral omdat ik er vanuit ga dat de mensen die mijn website bezoeken over het algemeen gelovigen zijn. In dat kader valt mij op dat gelovigen op sociale media ook vaak flink “los gaan”. Tot beschamens toe zelfs leugens verspreiden.

*) Het is niet voor niets dat ik bovenstaande foto hier plaats. Lees het verhaal op Wikipedia maar eens na. Inderdaad, grootvader hoorde bij de groep van Binnenlandse Strijdkrachten die hier met dit beeld worden geëerd (en één van de voorgaande groepen). Iemand (dan) uitmaken voor “NSB’er” is méér dan absurd. Zeker als er geen enkele aanleiding voor lijkt te zijn.

Dit soort losse flodders zijn niet alleen ongefundeerd en ongepast maar geven ook een inkijkje in de ziel van de persoon die reageert. Hier heerst kennelijk slechts woede en frustratie die op anderen gebotvierd wordt. Die afgereageerd wordt zonder na te denken of ook maar énigzins te beseffen aan wie je het schrijft.

Dit is niet mijn verdienste dat mijn grootvader een held was. En hij was er zelf helemaal niet trots op. Wilde er ook helemaal niet over praten. Maar ik ben wel trots op hem dat hij dit voor de vrijheid van u en mij heeft gedaan.

Een vrijheid die helaas flink misbruikt wordt door types die anderen dood wensen of menen te moeten kunnen uitschelden voor NSB’er. Dáárvoor heeft hij niet, samen met andere jonge mannen, zijn leven gewaagd in de strijd tegen de bezetter en zijn strijdmakkers moeten begraven!

Leugenaar

Een artikel dat voor veel reacties zorgde was mijn bericht over Jaap Dieleman’s samenzweringstheorieën. Zo schreef iemand mij hierover, na een verhandeling over 5G-masten, “valse wetenschap” en statements als “corona is een leugen”:

Als christen is het jouw taak om duistere bolwerken te ontmaskeren niet te bedekken met leugens. 

Wat vreemd genoeg juist één van de doelstellingen van het artikel over Dieleman’s tijdschrift was: het ontmaskeren van een aantal pertinente onwaarheden die circuleren. Ook binnen de christelijke wereld en daar véél schade aandoen zowel aan de gelovigen als aan het Getuigenis dat wij, als Christen, horen te hebben.

Dat men het niet voldoende vindt om mij dergeljke mails te sturen blijkt uit het feit dat voortdurend de video’s van de stg. Yarah, die ik hier ook deel, worden “gemarkeerd” en door Youtube daardoor (gedeeltelijk) geblokkeerd worden door de “klachten” die men ook daar indient.

Kennelijk is het makkelijker om iemand te treiteren en dwars te zitten op die manier dan een inhoudelijke discussie aan te gaan. Vergeet echter niet dat u daarmee de verkondiging van het Evangelie dwarsboomt. Maar uiteraard heeft Youtube een optie om een ‘appeal’ in te stellen 😉 Het is wat werk maar keer op keer worden de video’s toch weer beschikbaar gesteld. Omdat mijn uitleg en onderbouwing jegens Youtube voldoende steekhoudend is uiteraard en de video’s van Stg. Yarah de richtlijnen helemaal niet overtreden.

Positieve berichten

Gelukkig, en daar ben ik echt oprecht blij mee, overtreft het aantal postieve reacties de negatieve nog steeds. Zo krijg ik bijvoorbeeld reacties als:

Mijn complimenten en waardering voor uw goed onderbouwde relaas over wat Jaap Dieleman allemaal beweert en daarmee mensen beïnvloedt en op het verkeerde been zet.

en

Bedankt voor je uitleg over blad Eyeopener.

en

Hartelijke dank voor uw duidelijk uitleg van diverse onderwerpen. Ik ben u hier dankbaar voor

En tot slot:

Heel hartelijk dank voor uw degelijke artikel over het huis-aan-huis verspreide magazine van Jaap Dieleman!

Reactiemogelijkheid op de blog

In het verleden heb ik meerdere malen overwogen om reacties op de artikelen mogelijk te maken. Helaas zou dat betekenen dat ik dan veel tijd kwijt ben aan het ‘modereren’ van artikelen. Mijn ervaring uit het verleden, als moderator op een Chriselijk forum, heeft mij geleerd dat het een zeer tijdrovende en ondankbare taak is. Daarom is reageren alleen mogelijk via het contactformulier. En krijgt u, zelfs als u een ‘lelijke’ mail stuurt (bijna) áltijd antwoord. Al kan het soms wel even duren voordat u antwoord krijgt want ook mijn tijd is beperkt.

Print Friendly, PDF & Email