Is er buitenaards leven op andere planeten?

In Christianity Today wierp men de vraag op of er leven op andere planeten is. In een artikel onder de titel “We Believe in Miracles, So Why Not Aliens?” werpt de schrijver de vraag op: “Misschien is het nu een ideaal moment voor christenen om serieuze wat-als-vragen te gaan stellen, zoals: Wat als de voorpagina van de krant van morgen nieuws bevat over bewijs van leven op een andere planeet?”.

Buitenaards Leven
Buitenaards leven? Afbeelding van Daniela Realpe via Pixabay

Ik heb er persoonlijk nooit wakker van gelegen of er leven op andere planeten is. De zanger Larry Norman zong in zijn liedje U.F.O. onder andere het volgende en hoewel er natuurlijk een knipoog in zit, is het wel waar:

And if there’s life on other planets
Then I’m sure that He must know
And He’s been there once already
And has died to save their souls

Billy Graham schreef het onderstaande over de vraag of er leven op andere planeten is.

De Bijbel zegt niets over de mogelijkheid van leven op andere planeten. De voornaamste zorg betreft het menselijk leven op deze planeet, inclusief onze problemen en onze toekomst. Dit betekent niet dat er geen leven op andere planeten kan bestaan, want dat zou wel eens kunnen; de Bijbel vertelt het ons eenvoudigweg niet.

Maar de Bijbel vertelt ons wel twee heel belangrijke waarheden waarvan ik hoop dat u ze zult onthouden. Ten eerste herinnert het ons eraan dat alles in het universum – absoluut alles – zijn bestaan aan God te danken heeft. Persoonlijk ben ik overweldigd door wat astronomen en andere wetenschappers tijdens mijn leven over de ruimte hebben ontdekt: talloze sterrenstelsels, ongelooflijke afstanden, verschijnselen die we nauwelijks kunnen begrijpen. Toch is niets zo diepzinnig als de eerste woorden van de Bijbel: “In het begin schiep God de hemel en de aarde” (Genesis 1:1). God is zo geweldig!

De andere waarheid die we moeten onthouden is dat hoewel God ons heeft geschapen, wij tegen Hem in opstand zijn gekomen en ervoor hebben gekozen onze eigen weg te gaan. Denk er eens over na: we hebben God, onze schepper, afgewezen – en we hebben een verschrikkelijke prijs betaald voor onze dwaasheid. Dit is waarom we Christus nodig hebben, want alleen Hij kan ons met God verzoenen, en alleen Hij kan ons de hoop geven dat we voor altijd bij Hem in de hemel zullen zijn. Is uw geloof en hoop op Hem?

Op een dag zullen al onze vragen beantwoord worden, inclusief deze. Maar luister: we zijn niet alleen! God is met ons, en de grootste vreugde van het leven komt voort uit het kennen van Hem en het leven voor Zijn glorie. De psalmist verklaarde: ‘Als ik naar de hemel ga, ben jij daar’ (Psalm 139:8).

Buitenaards leven

Zoals gezegd heb ik mij er nooit druk over gemaakt of er leven op andere planeten is en wel om één belangrijke reden. Voor leven is de scheppende kracht van God nodig. Hij is de schepper van al het leven, in- en door Christus.

In de Bijbel is ons geopenbaard wat we moeten weten over deze schepping en de verlossing. Wat er buiten ons universum is, is interessant om te weten wellicht maar het doet daaraan niets af of bij. Het is ons simpelweg niet geopenbaard dus is het zoeken naar iets wat, geloof ik, voor ons helemaal niet belangrijk is óm te weten. Het is puur bevrediging van “de menselijke nieuwsgierigheid”.

Wetenschappers gaan daarnaast uit van de evolutietheorie. Ze speuren het heelal af om sporen van water te vinden. Want zonder water geen leven. Ze doen daarom de aanname dat als er ergens water te vinden is, er sprake moet zijn (geweest) van buitenaards leven. Wanneer ze “buitenaards leven” zouden vinden is dat, in hun ogen, een bewijs voor hun theorie dat het leven zónder God kan ontstaan.

Miljarden, tientallen zo niet honderden miljarden, worden er in geïnvesteerd. Op basis van een (mijns inziens) onhoudbare theorie, we hebben deze evolutietheorie als mensen verzonnen, gebaseerd op een aantal waarnemingen en aannames die we doen.

Zoals ik eerder al eens schreef: “De zoektocht naar leven buiten onze planeet is ingegeven door ongeloof. Door de opvatting dat niet God deze wereld heeft geschapen maar dat het leven spontaan is ontstaan. Aan die toektocht wordt nu al decennialang miljarden uitgegeven. En het leidt tot helemaal niets!”.

Overigens denk ik dat er best eens een moment kan komen dat er “buitenaards leven” waargenomen wordt. Persoonlijk geloof ik dat we dan wel eens met manifestaties van demonen te maken kunnen hebben. Want de satan zal de mensheid maar al te graag verleiden met wonderlijke zaken en ‘tekenen’!

Zie ook:
Dat Geloof Ik Niet! De Bijbel: Mythe of Waarheid?
Hallo meneer Dawkins – Sceptisch Geloven (Tiny Noordijk)
De Menselijke voorouder Australopithecus nog ouder dan gedacht?

Print Friendly, PDF & Email