Wat vinden de Palestijnse burgers van Hamas?

In het programma van WNL op zondag kwam naar voren dat slechts 26% van de Palestijnse burgers in Gaza de Hamas steunen. Ruim 40% steunt de aanvallen van Hamas niet, en zo’n 30% geeft geen mening. Frans Timmermans noemde de Hamas terecht een doodscultuur.

(Palestijnse vrouw over Hamas versus Israël, zie ook dit artikel)

Mening Palestijnse burgers

Wat vinden de Palestijnse burgers van Hamas? Je ziet op de reguliere media zoals NOS en de grote dagbladen nauwelijks iets hierover. Angst regeert. Toch durven mensen zich af en toe uit te spreken. Zo vond ik op Twitter twee filmpjes van Arabische journalisten die burgers interviewen. Een jong meisje op straat en een oude man in een ziekenhuis.

Werkt onderstaande Facebook-video voor u niet, klikt dan hier: Palestijnse burgers geven mening!

(Wegens de vluchtigheid van Sociale Media en het regelmatig verwijderen van content zijn deze video’s door mij opgeslagen en deel ik ze op deze manier als ‘mirror’, citaatrecht van toepassing).

Oude man in het ziekenhuis over Hamas “laat ze naar de hel gaan, dan kunnen ze zich daar verstoppen”. Het meisje op straat vat het goed samen: “Zij brengen de mensen in gevaar, zij zitten daar beneden in de tunnels, terwijl wij de slachtoffers zijn die sterven”.

Het mag duidelijk zijn uit de reacties van de journalisten dat dit geen gewenst antwoord is. Ze vragen niet door maar haken snel af.

Wakker NL “from the river to the sea”?

 

Print Friendly, PDF & Email