Verweesde websites en verloren informatie

Het gebeurt voortdurend: websites gaan offline, worden niet meer onderhouden, verweesde websites en verloren informatie. Waardevolle informatie die voor altijd verloren is gegaan.

Verweesde websites en verloren informatie terug vinden Wayback MachineU bezoekt uw favoriete website om erachter te komen dat deze verdwenen is. Natuurlijk is er de “Way Back Machine”, maar deze bevat niet alle websites over de hele wereld. Dat kan eenvoudigweg niet. Hun archief is echter indrukwekkend. Vorig jaar september bevatte hun archief:

  • 625 miljard webpagina’s
  • 38 miljoen boeken en teksten
  • 14 miljoen audio-opnamen (inclusief 240.000 liveconcerten)
  • 7 miljoen video’s (inclusief 2 miljoen televisienieuwsprogramma’s)
  • 4 miljoen afbeeldingen
  • 790.000 softwareprogramma’s

Ik heb vaak gemerkt dat waardevolle informatie en bronnen ‘offline’ gaan. Een organisatie stopt met zijn programma of gaat niet langer door met het aanbieden van bepaalde informatie, cursussen of lessen vanwege financiële problemen, verandering in leiderschap, veranderende theologische opvattingen, een herontwerp van een website of gewoon omdat men denkt dat het niet langer nuttig is. We hebben heel waardevol online onderwijs op deze manier zien verdwijnen!

Digitaal nalatenschap

In deze website maak ik gebruik van een script dat controleert of links in artikelen nog bestaan. Ook deze week weer bleek een website met talloze waardevolle artikelen en een complete bijbelcursus ‘verdwenen’ te zijn. Via de Way Back Machine ontdekte ik dat de website al drie jaar niet meer onderhouden werd.

“In je testament beschrijf je wat je wilt dat er gebeurt met je bezittingen na je dood. Je geeft daarin aan wie wat erft en of je wil dat bijvoorbeeld je nabestaanden je dagboeken mogen inzien of dat deze na je dood vernietigd moeten worden. Daarnaast moet een beeldend kunstenaar of schrijver besluiten wie zijn oeuvre na zijn dood gaat beheren. Mogen foto’s gebruikt of afgedrukt worden? Wie erft het copyright van ontwerpen of het auteursrecht van een roman? Voor het digitale nalatenschap moet je vergelijkbare besluiten nemen.” (VeiligInternetten.nl).

Verweesde websites en verloren informatie Studying at Global Baptist Bible College

Dit geldt ook voor websites. Zelf heb ik op mijn computer een ‘wachtwoordkluis’ en bij mijn vrouw en kinderen is bekend waar ze de toegangscodes van mijn computer, laptop en telefoon kunnen vinden. Plus het wachtwoord van de wachtwoordkluis. Zodat ze, ingeval mij iets overkomt, ze de ‘digitale nalatenschap’ kunnen beheren. Wat ze er mee doen is, uiteraard, aan hen.

Verweesde websites

Een paar jaar geleden studeerde ik aan een zeer goede, online bijbelschool die een Bijbelstudieprogramma aanbood. Opeens was de website weg. Helemaal weg. Domeinnaam bestond niet meer. Kon het ook niet vinden op de Way Back Machine. Ineens werd mijn studie stopgezet, het cursusmateriaal was niet meer beschikbaar. Zeer frustrerend!

Een jaar geleden stuitte ik per ongeluk op een andere website (van een christelijke organisatie) die ‘verweesd’ lijkt te zijn. De website functioneerde niet zo goed meer, veel dode links. Laatst bijgewerkt in 2012. Geen manier om contact met hen op te nemen. Registratieformulier werkte niet meer (404-fout). Zelfs hun Facebook-pagina werd sinds 2012 niet meer bijgewerkt en hun Twitter-account was verwijderd. Je vraagt je af wat er is gebeurd…?

Let wel, dit was niet zomaar een kleine bediening die ‘verdwenen’ was. De website was afkomstig van een vereniging van predikers en kerken die samenwerken. Opvallend is dat de website nog online was. Want als een organisatie al tien jaar verdwenen is, stopgezet is, en de website duidelijk niet wordt onderhouden, wie betaalt er dan nog voor de hosting? Ik kan je vertellen, als eigenaar van een hostingbedrijf, dat de meeste bedrijven je niet zo lang gratis zullen hosten! Er moet dus nog iemand de rekeningen betalen, of het hostingbedrijf beschikt niet over een goede boekhoudafdeling.

Om dit soort situaties te voorkomen gebruik ik het HTTrack-programma om de inhoud van een website die ik belangrijk vind voor mijzelf veilig te stellen. Maar dit werkt alleen voor openbare gegevens (pagina’s, bestanden, afbeeldingen).

En, zoals gezegd, deze week liep ik er weer tegenaan dat een website ‘uit de lucht was’ waardoor honderden artikelen en een complete, goede, bijbelcursus plotseling zijn verdwenen.

Daarom biedt de stg. Yarah altijd al hun cursusmateriaal aan als download via de website van Yarah maar ook het Bijbelcollege. En ik doe dat ook met veel van de bijbelstudies op deze website. Dus als er iets gebeurt met de stichting of mijzelf gaat niet alle informatie zomaar verloren als u het op uw computer opslaat. Er kan immers een dag komen dat de websites offline gaan? Of dat overheden de toegang tot christelijke websites of welke website dan ook niet toestaan (en ja, dit gebeurt voortdurend)?

Dus hier is de “tip van de dag”! Bewaar wat u belangrijk vindt, download het op bijvoorbeeld uw computer.

Print Friendly, PDF & Email