Nederlandse Jongeren weten niets van de holocaust?

Het was groot nieuws: veel jongeren weten niets van de holocaust volgens een Amerikaans onderzoeksbureau.

De onderzoekers stelden onder andere dat een klein deel (6 procent) denkt dat de Holocaust een mythe was en 17 procent dat het aantal slachtoffers sterk overdreven was.”, zo meldt RTL Nieuws.

auschwitz-holocaust-ontkenning-wereldoorlog-nazisme-antisemitisme

Holocaust

Het verbaast mij niet dat er sprake is van veel holocaustontkenning en onkunde/gebrek aan kennis. Ik hoor en zie het met regelmaat met eigen ogen, vooral op Twitter loopt men soms helemaal leeg op dit onderwerp.

Je hebt de rechts-radicalen in met name FvD-kring die dat doen (waaronder leidende figuren in die club!), maar ook binnen andere rechtse kringen (Ja21, BBB) zo heb ik gemerkt.

Daarnaast heb je ook holocaust-ontkenners in islamitische kring die uit pure jodenhaat de holocaust domweg keihard ontkennen en als ‘joodse leugens’ bestempelen.

Dit is niet nieuw. Al in 2010 bleek bij een rondgang onder 500 leraren dat een op de vijf geschiedenisleraren in de vier grote Nederlandse steden weleens heeft meegemaakt dat ze tijdens de les de holocaust niet ter sprake konden brengen omdat vooral islamitische leerlingen daar “moeite mee hebben”.

holocaust ontkenning (2010)

En dan heb je tot slot jonge mensen die gewoon niet bepaald veel ontwikkeling hebben genoten en domweg niets weten van de geschiedenis. Dat kun je hén nauwelijks kwalijk nemen. En het is een probleem dat grotendeels oplosbaar is met onderwijs (lagere school, voortgezet onderwijs) toegespitst op hun eigen niveau. Een ‘schoolreisje’ naar kamp Westerbork of tijdens de werkweek ook eens langs Auschwitz? Dat kan een groot verschil maken!

Amerikaans onderzoeksbureau

Maar dan nog, kom je dan daadwerkelijk op ruim 20 procent, een op de vijf, holocaust-ontkenners onder de Nederlandse jeugd?

Gijs Rademaker, opiniepeiler bij RTL Nieuws. “Hierdoor leek het alsof dit allemaal ‘Holocaustontkenners’ zijn, maar het blijkt dat maar een klein deel, zo’n 6 procent, echt denkt dat de Holocaust niet heeft plaatsgevonden. Nog eens 17 procent gelooft dat ‘het aantal slachtoffers overdreven wordt’. Dat is echt heel wat anders en dat kun je niet zomaar bij elkaar optellen.” (RTL)

Daarnaast is de methodiek van het ‘onderzoek’ ook maar zo-zo, volgens Rademaker en opiniepeiler Peter Kanne van I&O Research.

Bagatelliseren
Ik ben het echter niet met de onderzoekers eens als zij stellen dat het bagatelliseren van het aantal slachtoffers niet als holocaust-ontkenning moet worden gezien. Dat is het wél! Het is een poging om het ‘minder erg’ te laten lijken – zo van “nou, 6 miljoen, nee.. echt zo veel was het niet hoor, dat viel heel erg mee”.

holocaust ontkenning twitter
(Misselijkmakende suggestieve holocaust ontkenning op twitter, alsof de oorlog ingegeven is met als doel -via/door financiers, waarbij uiteraard op de Rockefellers e.d. gedoeld wordt- de staat Israel te stichten)

Valt het mee als het 5 miljoen of 4 miljoen slachtoffers waren? Of 2 miljoen? En wanneer is het dan wel of géén holocaust-ontkenning meer? Is het relevant, in die zin, dat er mensen zijn die -zoals altijd in een oorlog- zich verrijkt hebben? Ook in Nederland overigens, het Tientje van Lieftinck was er niet voor niets,..

Of wat te denken van het herinterpreteren van de holocaust en het leed de Joden aangedaan door iemand als Thierry Baudet?

Het antisemitische geflirt met holocaustontkenning door Thierry Baudet is niet incidenteel, niet onnadenkend, en zeker niet onschuldig” (Trouw)

Of zijn medestander Gideon van Meijeren, die coronamaatregelen vergeleek met de anti-joodse maatregelen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Het is het toe-eigenen van het leed de Joden aangedaan op een zeer onheuse manier. Het is een vorm van anti-semitisme, een ‘hondenfluitje’ voor holocaustontkenners.

Feiten zijn feiten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de nazi’s bijna zes miljoen Europese Joden vermoord. Dit was genocide en dat noemen we de Holocaust.

Apartheidsstaat?

Kritiek op de methode die gebruikt is voor het onderzoek kun je zeker hebben en is ook terecht. Maar afzwakken van de ernstige situatie is niet aan de orde en ongewenst. Ik zou pleiten voor een breder en beter onderzoek om de huidige stand van zaken in beeld te brengen in plaats van de zaak te downplayen. En daarbij mag ook best benoemd worden welke groepen en sociale achtergrond het betreft. Waarom niet? Dan kun je gericht je maatregelen, bijvoorbeeld voorlichting, nemen.

Het is immers te triest voor woorden hoe groot het gebrek aan kennis én de jodenhaat in sommige groepen in onze maatschappij is. Vaak verpakt in mooie woorden; bijvoorbeeld omdat men “pro-palestina” is. En dat is dan een vrijbrief, kennelijk, om de meest gruwelijke dingen over de staat Israël en de joden te roepen. Bijvoorbeeld dat Israël “een apartheidsstaat” is (zoals zelfs Amnesty International claimt).

De BDS-beweging stelt sinds haar oprichting in 2005 dat er sprake is van Israëlische apartheid. Een aantal mensenrechtenorganisaties sloot zich hierbij aan, zoals de B’Tselem en Yesh Din. Ook Human Rights Watch en Amnesty International spreken van apartheid en hebben deze sterk veroordeeld.

Israël’s minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid noemde in januari 2022 de bewering dat Israël een apartheidsstaat is “een verachtelijke leugen”. Israël heeft lang beschuldigingen van apartheid stellig ontkend, met als argument dat Arabische minderheden volledige civiele rechten genieten.

De Nederlandse regering verklaarde in antwoord op Kamervragen dat Nederland niet mee gaat met de conclusies van Amnesty. Het kabinet is terughoudend met de term ‘apartheid’, omdat dit in 2022 niet door een (internationale) rechter is vastgesteld en wil geen actieve rol spelen in het verkrijgen van een uitspraak. Het wijst de kwalificatie ‘antisemitisch’ voor het Amnesty-rapport af. (Wikipedia)

Persoonlijk ben ik geen fan van de politiek die Israël op dit moment bedrijft. Anderzijds moeten we ook zien dat het het enige echte democratische land in de regio is en dat het bestaansrecht van de staat Israël onomstreden is.

Volkenrechtkundig heeft Israël recht op bestaan in het land waar ze nu wonen. Dat recht is erkend door de VN. Daarbij komt dat het herstel van de staat Israël in de Bijbel voorzegd is.

Vandaag is Netanyahu’s regering aan de macht, over een paar jaar kan het een andere regering zijn die een ander beleid voert. Anti-semitisme is dan ook niet aan de politieke situatie gerelateerd, het heeft een andere, diepgewortelde, reden: de haat van de wereld en haar meester, de satan, tegen het volk van God. Het is domweg niet objectief dat bijvoorbeeld in de VN Israël altijd de gebeten hond is, en andere landen die de mensenrechten schenden vrijuit gaan.

Antisemitisme is er altijd geweest en zal er, helaas, ook altijd blijven. Tótdat Christus weerkomt en Zijn rijk vestigen zal!

Jeruzalem Moskee Klaagmuur

Israël is het eigendom van God

De HEERE zal Juda in eigendom nemen als Zijn deel in het heilige land. Hij zal Jeruzalem nog verkiezen.” (vgl. Zacharia 2:1-13)

Dat moment is niet nu. Israël is een seculiere staat. Het is ook niet een moment dat wij als mensen kunnen bewerkstelligen. Het gebeurt op een moment waarvan alleen de Here weet heeft en de Here Jezus geeft hier maar liefst drie keer een waarschuwing voor- en over in Mattheüs 24:36-42; Mattheüs 25:13; Mattheüs 24:50.

Het stuitende gebrek aan kennis, onder jongeren en volwassenen over- en ontkennen van de holocaust komt voort uit de nog stuitender haat jegens het Joodse volk. Een haat die door de eeuwen heen voor veel vervolging heeft gezorgd.

Het begint al in het bijbelboek Esther en vond zijn, tot nu toe, grootste dieptepunt in de holocaust voor wat betreft pogingen om het Joodse volk uit te roeien. En tot op de dag van vandaag leeft dit gif voort. De satan zal niet rusten voor het volk van God is vernietigd. Maar die dag zal niet komen, integendeel! Christus is overwinnaar!

Print Friendly, PDF & Email