Vertrouwen is goed, controle is beter!

U kent de uitspraak vast wel: “Vertrouwen is goed, controle is beter”. Een, in mijn werk, vroeger veel gehoorde uitspraak. En tegenwoordig hoor je ‘t ook in een TV-programma regelmatig voorbijkomen. Controle wordt ook door u, als lezer, toegepast op mijn stukjes op dit blog. En dat is goed!

controle nakijken boeken lezen onderzoek
(afb. Pixabay)

Je moet nooit zomaar iemand vertrouwen die iets beweert of schrijft. In het bijzonder als het gaat om beweringen over de bijbel. Bronnen checken is en blijft belangrijk.

Vertrouwen is goed!

Voor deze website gebruik ik “Bible Link Multilingual“, een lichtgewicht plugin voor onder andere WordPress websites waarmee referenties aan bijbelteksten via een pop-up venstertje aan de bezoekers getoond wordt als zij met de muis er overheen gaan. Op die manier kunt u eenvoudig nalezen of mijn referenties en aanhalingen uit de Bijbel kloppen.

Controle is beter!

BibleLink Globalrize

Van GlobalRize kreeg ik een overzichtje waaruit blijkt dat de lezers van dit blog regelmatig even de bijbelteksten die worden aangehaald naslaan. Precies de reden waarom ik deze plugin of tool gebruik in deze website en ik vind het fijn te zien dat u deze gebruikt!

Ik herhaal het nog maar eens: “Vertrouwen is goed, controle is beter”! Waarom? Omdat er erg veel dwaling wordt verkondigd. En hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van dwaling? Door zelf na te lezen of wat er aangehaald wordt uit de Bijbel door iemand wel klopt.

“Heel de Schrift is door God ingegeven en is nuttig om daarmee te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid opdat de mens die God toebehoort, volmaakt zou zijn, tot elk goed werk volkomen toegerust.” (2 Timotheüs 3:16-17, HSV)

Iemand die onderwijs uit de Bijbel geeft, of claimt te geven, moet altijd openstaan voor correctie en toetsing (het ‘weerleggen’ waar Paulus hier bijvoorbeeld over spreekt). En, in mijn ogen, daar ook de lezers en luisteraars niet alleen toe oproepen maar ook de middelen voor aanreiken. Het doet mij, nogmaals, goed te zien dat u, als lezer, van deze mogelijkheid gebruik maakt!

 

 

Print Friendly, PDF & Email