Genade. Het Verhaal van Ruth, de Vreemdeling

Wat vertelt het verhaal van Ruth ons eigenlijk over de positie van de vrouw in het oude Israël, over buitenlanders en over genade? Een Bijbelstudie (video en PDF download) over het verhaal van Ruth.

Het verhaal van Ruth - Genade toe-eigenen
Distant Shores Media/Sweet Publishing, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Iemand plaatste op Twitter een plaatje van Ruth die de aren aan het lezen was met als vraag er bij: “Wie herkent dit fragment van een illustratie? Wat roept het bij je op?” De reacties waren uiteenlopend. Van een negatief “gezapige verhaaltjes die niets te leren bieden” tot reacties van (met name) vrouwen die Ruth typeerden als “powervrouw!” en “avontuur van een vrouw die haar eigen weg koos”.

Natuurlijk ook opmerkingen over vluchtelingen welkom heten en helpen. Een toepassing die ik als heel Bijbels beschouw overigens maar het is naar mijn mening niet het belangrijkste wat we kunnen leren uit deze geschiedenis.

Dat Ruth de moderne hedendaagse vrouw op de een of andere manier aanspreekt vond ik best wel opmerkelijk. Want welk verhaal wordt ons verteld en wat is de toepassing van dit verhaal in onze hedendaagse tijd? Vanuit de moderne mens bekeken lijkt het verhaal oppervlakkig gezien immers niet bepaald vriendelijk voor buitenlanders of vrouwen?

Video: Het verhaal van Ruth

Het boek Ruth is één van de twee boeken in de Bijbel welke genoemd zijn naar een vrouw, het andere boek is Esther. Het boek Ruth is niet naar de schrijver genoemd maar naar de hoofdpersoon: Ruth, de moabitische, die zich bekeert tot de God van Israël.

» Download de volledige tekst (PDF-formaat)

Print Friendly, PDF & Email