Waarom Hamas de terreuraanslag op Israël uitvoerde

Waarom heeft Hamas op 7 oktober 2023 de vreselijke terreuraanslag op Israël gepleegd? Immers, ze konden op hun vingers natellen dat Israël terug zou slaan? Sterker nog, daar hoopten ze vurig op.

Maar wat winnen ze daarmee, althans wat probeerden ze daar mee te winnen? Het is immers op voorhand een oorlog die ze, menselijkerwijs, niet kúnnen winnen?

Als mensen zoeken, en vinden, we daar verklaringen voor. Want zo’n terreuraanslag van Hamas, en een oorlog uitlokken met enorm veel slachtoffers in Israël én onder de burgers op Gaza, moet toch een reden hebben?

Palestijnen Israël
Palestijnen Israël

Doel terreuraanslag op Israël

Vrouwen, kinderen, baby’s, bejaarden. Ontvoerde slachtoffers werden als oorlogstrofee door de straten gesleept. Ze werden ontvoerd, verkracht, doodgeschoten en zelfs onthoofd. De beelden, die online te vinden zijn, zijn te gruwelijk om naar te kijken.

Op 14 oktober verscheen er al een artikel op Een Vandaag, waarin expert Magnus Ranstorp aangaf dat het terugslaan van Israël het doel van Hamas was, uitlokking dus.

“Ze willen het Israëlische leger Gaza in lokken, om ze daarna te bekritiseren op het schenden van het internationaal recht, zodat ze sympathie krijgen van de Arabische landen en de rest van de moslimwereld.” (EenVandaag).

En verder dacht hij dat Hamas hoopt een oorlog tegen Israël te ontketenen, niet alleen vanuit Gaza, maar ook vanuit andere kanten: “Ze willen een oorlog met meerdere fronten.”

Hamas willen zoveel mogelijk bloedvergieten

RTLNieuws schreef naar aanleiding van een interview met de Hamas leiding in de New York Times:

De leiders van Hamas zeggen dat ze ‘de Palestijnse kwestie weer op tafel hebben gekregen. Niemand in de regio ervaart nu nog rust’. Dat was de bedoeling, zo vertellen ze. ‘Was de verrassingsaanval op Israëlische burgers een misrekening?’, vroeg The New York Times aan de leiders van Hamas. ‘Nee’, is het antwoord. “In de ‘bloedige retoriek’ van Hamas, is het bloedbad geen misrekening. Integendeel: het is de noodzakelijke prijs die betaald moet worden voor een grote prestatie”, zeggen de Hamasleiders volgens de krant.

Met andere woorden: des te meer burgerslachtoffers er vallen, des te beter – in de ogen van de leiders van Hamas, die overigens veilig en badend in luxe en weelde verblijven in Qatar,.. want daarmee komt volgens hen ‘de palestijnse kwestie’ weer in de aandacht.

Palestina onder de vleugels van Islam - Pro-palestina demonstratie op de Dam, Rotterdam

Pro-palestina demonstratie op de Dam, Amsterdam. Foto ©PersianDutchNetwork, CC 4.0, Wikimedia

Andere redenen voor terreur van Hamas

Daarnaast zijn er nog andere redenen te noemen voor de terreur, de uitlokking, door Hamas.

 • Publieke opinie tegen Israël opzetten.
  Daar zijn ze behoorlijk in geslaagd, vooral linkse activisten zijn in deze val getuind – massale “pro-palestina” demonstraties (oftewel anti-Israël), sit-ins op treinstations, massa’s berichten op X (Twitter) en Facebook, etc. Ook de VN gaat hier vrolijk in mee. De VS zijn als enige nog bondgenoot van Israël;
 • Totale oorlog.
  Mogelijk hadden ze gehoopt dat er een totale oorlog met medewerking van Hezbollah zou komen en dat ook Iran – de grote sponsor van Hamas en Hezbollah – mee zou strijden;
 • Ontregelen relaties.
  Ontregelen van de normalisering van de Israëlische relaties met buurlanden, positie van Israel in de Arabische wereld ondergraven en verslechteren;
 • Geld, geld, geld..
  De Hamas-top in Qatar harkt jaar in, jaar uit, enorme bedragen binnen van hun sponsoren. Geld dat voor Gaza is bedoeld verdwijnt grotendeels in hun zakken en ze leven in weelde. Een oorlog met Israël levert “de palestijnse zaak” weer aandacht én dus.. geld op. Immers, na de oorlog moet er weer veel geld naar Gaza stromen voor “de wederopbouw” en dat wordt weer rijkelijk afgeroomd door de Hamas-top.
 • Antisemitisme aanwakkeren.
  Wereldwijd is het antisemitisme door de tegenaanval van Israël weer opgelaaid. Zelfs groeperingen als extinction rebellion en andere milieu activisten schreeuwen ‘moord en brand’, bezetten het strafhof in Den Haag, enz. Ook veel journalisten en opiniemakers van onder andere de Volkskrant, Trouw en NRC huilen hard mee in het antisemitische propagandakoor.

Handelen in opdracht

Wat we niet moeten vergeten is dat Hamas handelt in opdracht van Iran. Dat Hezbollah zich er niet mee heeft bemoeit is opmerkelijk.

Bij mij is de indruk ontstaan dat Iran ‘iets had beloofd’ aan Hamas (een ‘totale oorlog’?) of dat Iran c.s. hadden gehoopt dat de andere Arabische landen nu alsnog mee zouden gaan in het Iraanse anti-Israël sentiment. Maar dat ze vanuit de Verenigde Staten, of Israël, iets te horen hebben gekregen als: “als Hezbollah of jullie je er mee gaan bemoeien, vergeet niet dat wij atoombommen hebben – en jullie niet”. Of dat ze vanuit andere Arabische staten een niet mis te verstane boodschap hebben gehad zich koest te houden.

Dé opdrachtgever voor de terreur tegen Israël wordt door de seculiere wereld niet gezien. Ja, natuurlijk. Iran, Hezbollah, Hamas, Islamitische Jihad e.a. voeren strijd met Israël. Maar namens wie? Wie is hún opdrachtgever? Waarom die vreselijke, diepe, haat tegen het volk Israël? De vraag stellen is, mijns inziens, ‘m beantwoorden.

Wat we hier zien is vleesgeworden geestelijke strijd. De expliciete tegenstand en Jodenhaat is terug te voeren op de oude draak, de satan, die strijd tegen het volk van God. Dat heeft hij altijd al gedaan en dat doet hij nu ook. In de Bijbel wordt Israël niet voor niks Gods oogappel genoemd (bijvoorbeeld in Zacharia 2: 8). Als satan God wil raken, zal hij daar toeslaan. Bovendien is het bestaan van het volk en vooral het land, een getuigenis van Gods trouw, van de waarheid van de Bijbel en de vervulling van de profetieën. – Het Zoeklicht.

De tegenstander, de satan, stuurt de geest, het denken, van deze extremistische moslimfundamentalisten aan en wil de totale vernietiging van Israël en, ten diepste, van de mensheid. Het is waar Iran al jaren toe oproept. En dat terwijl het land geen millimeter last heeft van het bestaan van Israël. Menselijkerwijs is er daarom geen enkele reden dat Iran deze vijandschap, deze haat, tegen Israël heeft.

“Ik zal vijandschap zetten tussen jou en de vrouw, en tussen jouw zaad en haar zaad. Het zal jou de kop verbrijzelen en jij zult het de hiel verbrijzelen.” – Gen. 3:15, EBV.

Er is geen andere, redelijke, verklaring voor de terreur van Hamas. Alleen de geestelijke verklaring is afdoende.

Zie ook: Palestina onder de vleugels van Islam

Print Friendly, PDF & Email