Rosanne Hertzberger en Diederik Boomsma lijst Nieuw Sociaal Contract

Het Nieuw Sociaal Contract heeft haar kandidatenlijst bekend gemaakt. De bekende columniste van Joodse komaf, Rosanne Hertzberger, en Diederik Boomsma (CDA Amsterdam) staan op de gisteren bekend gemaakte lijst van het Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt.

Nieuw Sociaal Contract
Logo Nieuw Sociaal Contract (Wikipedia)

Antisemitisme hard aanpakken

Diederik Boomsma, op de 21e plaats op de lijst, is CDA-raadslid in Amsterdam die in Joods Nederland bekend werd nadat hij opkwam voor de Joodse zaak in de hoofdstad.

Boomsma, fractievoorzitter van het CDA, had voor het antisemitisme tijdens de anti-Israëlische demonstraties op de Dam maar een oplossing: hard aanpakken en snel. Het is daarom fijn te zien dat Boomsma op deze lijst staat en waarschijnlijk ook in de Tweede Kamer zal komen. Een stevig geluid tégen antisemitisme is en blijft noodzakelijk!

De demonstraties bij het monument op de Dam, waar BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) aanhangers wekelijks antisemitische en haatzaaiende uitingen en geweld hebben tentoongespreid, stopten enige tijd later.

Rosanne Hertzberger

Rosanne Hertzberger is microbioloog en columniste voor het NRC.

Door haar opinies en columns wordt Hertzberger door critici en boze tongen ‘een beroepsjood’ en ‘nestbevuiler’ genoemd. Niettemin is zij een van de bekendste Nederlanders met een Joodse achtergrond. Hertzberger was naast columniste ook tafeldame in het populaire infotainment-programma De Wereld Draait Door en schoof geregeld aan in de grote talkshows op de late avond. Niet alle media zijn haar even lief: zo vond ze dat adverteerders de opiniërende blog GeenStijl.nl moesten boycotten. Haar actie genereerde veel media-aandacht, maar was vergeefs. (Jonet).

Nieuw Sociaal Contract

Op de kieslijst van Nieuw Sociaal Contract staan veel oud CDA-politici, maar ook oud-politici die eerder aan D66 en VVD verbonden waren. Van Omtzigt zelf is bekend dat hij, net als veel anderen op de lijst, christen is. Hij is geen “Bible-thumper“¹ maar het christelijk geloof is voor de politicus ‘een bron van inspiratie’.

‘Ik kom uit een katholiek nest, het geloof is voor mij een bron van inspiratie, maar het is niet iets wat ik expliciet of bewust uitdraag. Voor mij ligt het accent op het handelen, op daadkracht. Ik voel mij zeer betrokken bij het lot van christenen in de wereld en zet mij hier ook actief voor in. Maar je zal mij niet snel uit de Bijbel horen citeren. Liever zet ik mij concreet in voor mensen en voor een rechtvaardige samenleving. Ik heb de afgelopen jaren een drive ontwikkeld om de overheid beter te laten functioneren voor de burger, dat zijn dingen die ik belangrijk vind.’ (Pieter Omtzigt in zijn boek ‘Een nieuw sociaal contract’).

Omtzigt was in het verleden, als woordvoerder van het CDA, voorstander van een twee-statenoplossing voor Israël. Hij zei in in een debat over Israël  dat het CDA sancties overwoog “als Israël het vredesproces zou blijven bemoeilijken”. Maar, daarbij sprak hij wel beide partijen aan op hun verantwoordelijkheid bij het vinden van een tweestatenoplossing, want ook de houding van de Palestijnen was volgens zijn eigen zeggen “destructief”. (NIW).

In hoeverre dit Omtzigt zijn eigen standpunten of het partij-standpunt toen was is natuurlijk de vraag. Maar dat hij de palestijnen aansprak op hun destructieve gedrag is in elk geval helder!

Christelijke principes

Nieuw Sociaal Contract is geen “principieel christelijke partij” zoals bijvoorbeeld ChristenUnie en SGP, die de Bijbel als uitgangspunt hebben voor hun politiek. Maar wel een partij waar, zo blijkt uit de woorden van Omtzigt en het plaatsen van Hertzberger en Boomsma op de kieslijst, wel degelijk oog is voor christelijk-joodse waarden, normen en burgers.

Dit is voor ons land in die zin, gezien de verwachting dat de partij erg groot kan worden, een positieve ontwikkeling in mijn ogen.

We kunnen van Nieuw Sociaal Contract geen vergaande hervormingen verwachten op gebied van bijvoorbeeld Abortus, maar persoonlijk verwacht ik ook niet dat de partij gezien de achtergrond van de leiders een bedreiging is voor bijvoorbeeld de vrijheid van godsdienst en onderwijs. Integendeel.

Zoals ik eerder al eens schreef ben ik een ‘zwevende kiezer’ geworden. Waar ik in november op ga stemmen weet ik nog niet, het zal afhangen van de inhoud van de partijprogramma’s. Alhoewel de ervaring leert, zoals ik eerder ook schreef, dat die -samen met gedane beloftes- daags na de verkiezingen vaak al weer bij het oud papier liggen. Helaas óók bij “principieel christelijke partijen”.

___
¹ een term voor iemand die als overdreven ijverig wordt beschouwd in zijn of haar christelijk geloof, vooral als die ijver gepaard gaat met een “predikende” houding als in “mensen met de Bijbel om de oren slaan”.

Print Friendly, PDF & Email