Een Souvenir uit Jeruzalem

Vrienden van mijn ouders brachten jaren geleden na hun bezoek aan Israël een souvenir uit Jeruzalem mee. Een mooi bewerkte stoffen, velours (of fluweel, ik zie het verschil niet), hoes. Het werd gebruikt door mijn vader om zijn Bijbel, een grote letter HSV-uitgave, in te bewaren.

Tallit Tasje - Souvenir uit Jeruzalem
Tallit Tasje – Souvenir uit Jeruzalem

Een paar jaar geleden kreeg ik de hoes. Een tijdje geleden kreeg ik ook de Bijbel. Een combi die, omdat mijn vader is overleden, natuurlijk een bijzondere waarde voor mij heeft. Nog afgezien van het feit dat de Bijbel, door de grotere letter, heel fijn te gebruiken is want het leest gewoon makkelijker.

Ook mijn ogen worden een dagje ouder (…) en veel bijbels hebben tegenwoordig een lettertype en kleur (combinatie papier/kleur letter) waar ik vaak problemen mee heb.

Oorspronkelijk gaat het waarschijnlijk om een (toeristische) Tallit of Talliet-tasje.

In het jodendom is een talliet of talles een rechthoekig omzoomd gebedskleed met aan de vier hoeken draadjes, tsietsiet geheten, dat door mannen gedragen wordt tijdens het ochtendgebed (Wikipedia).

De Tallit had voor mijn vader een bijzondere waarde gezien het feit dat het een gift was van goede vrienden. Ze zijn inmiddels jaren geleden (ook) al overleden. Ik heb bij de uitvaart van de betreffende broeder nog mogen spreken. Het was een bijzonder man die altijd de Bijbelstudies bezocht en grote kennis van de Schriften had.

Souvenir uit Jeruzalem

Ik kan geen hebreeuws lezen. Ook mijn ouders wisten niet (meer) wat de tekst op de hoes betekende.

Maar de beheerder van de website BijbelAantekeningen kan wel Hebreeuws lezen. Dus heb ik een foto gemaakt en hem gestuurd met de vraag ‘weet jij wat hier op staat’. En al snel kreeg ik antwoord: “Souvenir uit Jeruzalem”.

Best wel voor de hand liggend eigenlijk. Maar wat is een souvenir?

souvenir

betekenis & definitie

souvenirzelfstandig naamwoord
uitspraak: soe-ve-nier

1. voorwerp waardoor je aan iets of iemand blijft denken

Hoe toepasselijk eigenlijk dat deze hoes werd, en nog steeds wordt, gebruikt voor een Bijbel. De Bijbel spreekt over God, over zijn Zoon Christus, over de verlossing. En Jeruzalem is Zijn Stad! De hoes heeft zo een dubbele betekenis. De Bijbel zorgt er voor dat we aan Hem blijven denken. De Bijbel zou je in die zin ook als een ‘souvenir uit Jeruzalem’ kunnen beschouwen.

Bovenal zorgt deze combinatie er natuurlijk ook voor dat ik een blijvend aandenken aan mijn aardse vader heb. In alle opzichten een, voor mij, zeer bijzonder ‘souvenir’!