Waarom Navalny niet bang was voor de dood

Navalny was niet bang voor de dood. Hij keerde terug naar Rusland, wetende dat hij gevangenschap en de dood in de ogen zag. De dood dreigde omdat Poetin op hem loerde. Poetin, de dictatoriale leider die massa’s mensen in Oekraïne de dood in stort, die politieke en economische tegenstanders uit de weg ruimt. Navalny maakte zich geen illusies.

Navalny Niet bang voor de dood
Navalny was niet bang voor de dood (AI afbeelding)

Je hebt slechts één door God gegeven leven

“Misschien lijkt het voor jullie alsof ik gek ben en dat jullie allemaal normaal zijn, omdat je niet tegen de stroom inzwemt. En ik denk dat jullie gek zijn. Je hebt slechts één door God gegeven leven, en waar besloten jullie het aan te besteden? Aan het omhangen van gewaden en opzetten van zwarte maskers, om diegenen te beschermen die ook jullie beroven.”, zei hij bij de laatste rechtszaak afgelopen vrijdag.

Nadat Rusland hem in 2021 had opgepakt, bleef hij zich vanuit de gevangenis uitspreken, onder meer tegen de inmiddels twee jaar durende oorlog van Poetin in Oekraïne.

In de slotverklaring van Navalny tijdens zijn proces in 2021 sprak de oppositieleider ook over zijn geloof.

Navalny (AI afbeelding)
Navalny

‘Als je wilt, zal ik met je praten over God en verlossing. Ik zet het volume van liefdesverdriet maximaal op, om het zo maar te zeggen. Het feit is dat ik een christen ben, wat mij meestal eerder als een voorbeeld voor voortdurende spot in de Anti-Corruption Foundation plaatst, omdat onze mensen meestal atheïsten zijn en ik zelf ooit een behoorlijk militante atheïst was”, zei Navalny.

“Maar nu ben ik een gelovige, en dat helpt me enorm bij mijn activiteiten, omdat alles veel, veel gemakkelijker wordt. Ik denk minder over dingen na. Er zijn minder dilemma’s in mijn leven, omdat er een boek is waarin over het algemeen min of meer duidelijk staat welke actie je in elke situatie moet ondernemen. Het is natuurlijk niet altijd gemakkelijk om dit boek te volgen, maar ik probeer het echt. En dus is het, zoals ik al zei, waarschijnlijk gemakkelijker voor mij dan voor vele anderen om zich met politiek bezig te houden.”

Navalny citeerde vervolgens de Bijbel, in het bijzonder de Zaligspreking uit de Bergrede van Christus: “Zalig zijn zij die hongeren en dorsten naar gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.” (Catholic News Agency via Marten Visser)

Met de door het regime in Rusland veroorzaakte dood van Navalny verliezen we niet alleen een strijder voor de rechten van de Russische bevolking, maar ook een broeder in Christus.

Wederom heeft het regime onder leiding van Poetin zijn ware gezicht laten zien. Eén mensenleven telt niet. Hele bevolkingsgroepen en volken tellen niet. De dood van Navalny onderstreept dit nogmaals.

De vraag van Navalny echter treft ons allemaal: “Je hebt slechts één door God gegeven leven…”, waar besteden we het aan?

Print Friendly, PDF & Email