NASA publiceert nieuwe foto’s The Pillars of Creation

NASA heeft nieuwe foto’s gepubliceerd van The Pillars of Creation, de “pilaren van de schepping”. De naam trof mij: Pilaren van de Schepping.

The Pillars of Creation
Credits: NASA, ESA, CSA, STScI; Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI).

De foto’s kun je downloaden in hoge resolutie op de website van NASA. Wat ik dan ook gedaan heb en vervolgens de foto ingesteld als achtergrond (wallpaper) voor mijn recent aangeschafte laptop (linkje voor de ICT liefhebbers).

The Pillars of Creation

Een foto als deze is, vind ik, enorm indrukwekkend. Het menselijk kunnen, het kunnen kijken in het heelal, is tot een niveau gestegen dat we 40, 50 jaar geleden niet voor mogelijk hielden.

Wat ik eveneens bijzonder vind is de keuze van de naam voor deze Pillars of Creation.  “Ze worden zo genoemd vanwege hun vorm en omdat er veel stervorming plaatsvindt. De pilaren zijn 6.500 lichtjaar van de aarde verwijderd en werden ontdekt op een opname uit 1995 van de ruimtetelescoop Hubble.” (Wikipedia).

Pijlers: de vorm van de drie enorme gaswolken doet inderdaad denken aan de grandioze zuilen van Griekse of Romeinse tempels en terecht, want deze kosmische zuilen hebben een lengte van wel vier lichtjaar.
Schepping: in dat enorme gebied worden nieuwe sterren gevormd. Maar het ultraviolet licht van nabije nieuw geboren sterren blaast de gaswolk stilaan weg, waardoor het mogelijk is dat de zuilen op dit moment al niet meer bestaan. We kijken inderdaad 7.000 jaar terug in de tijd, zolang doet het licht van de Adelaarsnevel erover om tot bij ons te geraken, maar wat zich ginder op dit moment echt afspeelt, komen we pas binnen een paar duizend jaar te weten. (Volkssterrenwacht Mira)

Het zal je wel duidelijk zijn dat ik niet zo veel van het universum af weet en lang niet alles volg op dit gebied. The Pillars of Creation zijn namelijk al behoorlijke tijd geleden, in 1995, voor het eerst ontdekt!

Toen ik de foto’s, en de naam er van, zag en hoorde moest ik denken aan de Troon van God (Ezechiël 1:4-10; 22-28; Openbaring 4:2-7). De Hemel is de troon van God en de aarde is de voetbank voor Zijn voeten (Jes. 66:1). Drie van die grote, enorme, kolommen (“drie-eenheid”). Zo enorm groot en groots. Plaats waar sterren ontstaan, Waar een (voortgaande?) schepping plaatsvind! Bijzonder. Héél bijzonder!

Wat ik zo mooi vind aan Gods Woord is dat het ons zegt dat hoe groot(s) God en Zijn Troon ook zijn, wij mogen náderen tot Hem.

“Laten wij dan met vrijmoedigheid naderen tot de troon van de genade, opdat wij barmhartigheid verkrijgen en genade vinden om geholpen te worden op het juiste tijdstip” (Hebreeën 4:16, HSV)

Toen ik met een vriend sprak over deze foto’s bedacht ik mij opeens.. (en zei tegen hem): “Opmerkelijk, dat ze dit de Pilaren van de Schepping noemen, dat is niet erg wetenschappelijk hè?”. En zo krijgt God, waarschijnlijk onbedoeld, van de wetenschap de eer voor Zijn Schepping door de naam die ze aan het fenomeen hebben gegeven!

Op Youtube is ook een leuke video, bovenstaand, over The Pillars of Creation geplaatst.

 

Print Friendly, PDF & Email