Biblical Studies Certificate Moody Bible Institute

Zoals ik in m’n “reguliere” weblog al had aangekondigd ben ik begonnen met een studie “Biblical Studies Certificate” via Moody Bible Institute in Chicago.

Bijbelstudie, Bijbelse Theologie en Artikelen over de Bijbel en Evangelisch Christendom

Ik citeer even uit eigen werk:

Waar ben ik weer aan begonnen“, dacht ik toen ik de doos met boeken en readers zag. En helemaal toen ik constateerde dat het nog niet eens álle boeken waren maar dat er nog wat nagezonden wordt. M’n oudste dochter vroeg zich hardop af: “Als het niet hoeft, waarom ga je dan nog naar school?“.. tja,.. Er is nu eenmaal één onderwerp waar ik nooit op uitgestudeerd raak. En het was altijd al de wens, een ‘echte’ opleiding te volgen via een bijbelschool.

In Nederland heb je -in mijn ogen- na het verdwijnen van de ‘Brandpunt Bijbelschool’ geen interessante deeltijdopleidingen meer, laat staan een mogelijkheid om thuis -in eigen tempo en wanneer het mij uitkomt- te studeren.

Dus kwam ik na veel zoeken uit in de V.S., bij het Moody Bible Institute. De eerste indruk die ik kreeg was dat ik veel online zou moeten werken maar het blijkt een degelijke, ouderwetse, ‘corrspondence course’ te zijn! Verrassend, in deze tijd verwacht je dat materiaal op CDRom of electronisch beschikbaar is, maar niet bij Moody.. nou ja, hoe het ook zij: in elk geval een doos vol mooie boeken!

En die doos met mooie boeken staat er nog steeds.. ik moet er nog een plaatsje voor maken; een extra plank voor m’n “studie”. Studie tussen aanhalingstekens. Want het is niet zo dat ik, als c.q. wanneer ik deze studie heb afgerond (wat ik ooit hoop te bereiken), dan een of andere titel mag gaan voeren. Dat ik mijzelf “dominee” zou kunnen, laat staan zou  wíllen, noemen. Dat is ook niet m’n doelstelling.

De doelstelling van m’n studie is om mijn kennis van de Bijbel te vergroten. Iets waar ik overigens al sinds m’n jeugd af-en-aan mee bezig ben. Soms denk je namelijk: “nu weet ik alles wel”. Maar niets is minder waar. Dat bleek mij ook nu weer!

Enfin,.. ik ben begonnen. Bij het begin: Genesis. Elke dag probeer ik in de trein te studeren. Een paar bladzijden lezen, en in me opnemen. ‘s Morgens gaat dat niet zo goed. En helaas zit ‘s middags de trein nogal vol waardoor ik vaak moet staan.

Toch gaat elke dag “Survey of the Old Testament I” in de tas en als ik de kans heb wordt er gelezen. Daarnaast breng ik twee keer per week de kinderen naar de muziekles. De wachttijd werd vaak ‘gedood’ door een computerblad of een boek te lezen. Maar nu niet. Weer 2×20 minuten studietijd!

De eerste “self test” gedaan en die was hoopgevend. In principe mag je “spieken” bij deze tests, maar voor 90% toch uit m’n hoofd gedaan. Van de vragen één foutje (vraag bestond uit twee delen, waarvan het tweede deel drieledig was en één van dié deeltjes was fout). Dus heb ik mijzelf een negen toegekend 🙂 Of, in VS-begrippen: een A-.

Op naar de volgende self-test…

Print Friendly, PDF & Email