Asbury Revival, wat is er gaande in Kentucky?

De Asbury Revival, een opwekkingsbeweging aan de Asbury University, is inmiddels al bijna twee week gaande. Zelfs de NOS deed bericht dit weekend over de Asbury Revival in Kentucky.

Asbury Revival 2023 Livestream Youtube
(Asbury Revival 2023 Livestream Youtube)

In een (beetje zure) verslaglegging schrijft de NOS over de Asbury Revival “De kerk is nu al tien dagen elk uur van de dag geopend en trekt gelovigen uit het hele land aan. Om iedereen een plek te kunnen bieden, hebben nu ook andere kerken en kapellen rondom de universiteit hun deuren geopend. [..] Dit soort spontane geloofsevenementen zijn niet uniek in een overwegend witte en conservatieve staat als Kentucky”.

Een jammerlijke en onheuse sneer richting ‘witte, conservatieve, mensen’. Want ook binnen de zwarte gemeenschappen zijn in het verleden diverse opwekkingen geweest!

De opwekking verspreidt zich op dit moment naar andere christelijke hogescholen. Op Samford University is het al vier dagen gaande, net als aan de Lee University en Cedarville University.

Asbury University en opwekking

De charismatische website Revive schrijft over hetgeen aan de Methodistische Asbury University gebeurt: “De school heeft een methodistische achtergrond, wat weer heel anders is dan charismatisch. Het is niet luid, je zou eerder kunnen zeggen dat je de fluister van Jezus ervaart.”

De Asbury Revival van nu is niet de eerste revival die plaatsvindt bij deze Universiteit. In het verleden hebben bij Asbury University meerdere opwekkingen plaatsgevonden, zoals in 1905, 1908, 1921, 1950, 1958, 1970, 1992, 2006 en dus nu een nieuwe revival in 2023.

Het grote verschil nu is: sociale media! De Asbury Revival is live te volgen op Youtube, TikTok en Twitter. Het vuur van de opwekking verspreidt zich daardoor veel sneller en gaat meteen ‘viral’, wereldwijd spreken mensen er over.

Methodisme

Het Methodisme vindt zijn oorsprong in de 18e eeuwse opwekkkingsbeweging. Dat er regelmatig revivals plaatsvinden in Methodistische kerken en universiteiten past binnen deze beweging, die ruimte geeft aan- en verlangen heeft naar opwekking en de werking van Gods Geest.

Stopzetting bijeenkomsten

De opwekking van Asbury in Kentucky zal eindigen nadat tienduizenden mensen naar het kleine stadje zijn gekomen de afgelopen weken.

Afgelopen zondag stond om half acht ‘s avonds de laatste openbare avonddienst op het programma. Op zaterdag jl. werd een schema voor het afsluiten van de diensten vrijgegeven door Asbury-president Kevin Brown in een verklaring op Facebook.

“Nu we de derde week van deze opwekkingsbeweging ingaan, is het onze wens om trouw te zijn aan onze missie als een christelijke universiteit”, schreef Brown in de verklaring. “Verder geloven we dat de aanhoudende bloei van een dergelijke beweging ons uitnodigt om onze Asbury-gemeenschap, bezoekende studenten en andere campusgasten van over de hele wereld opdracht te geven om naasten te dienen en God te eren. “Na veel gebed en overleg met de campusleiding hebben we een schema voor de komende week opgesteld dat beschikbaar is op de website van de universiteit.”

Volgens het schema gaat de openbare eredienst door in de middag tot en met woensdag 22 februari.

Gevoelsmatig klopt het niet dat de opwekkingsbijeenkomsten door mensen nu gestopt worden. Echter is voor zowel de universiteit, de politie als de omwonenden het organisatorisch niet meer vol te houden wegens het feit dat er zeer veel mensen van buiten de universiteit op af komen.

Voorbede Asbury Revival

Veel berouw. Geen productie, alleen echt gebed en bekentenis en getuigenis’, vertelde Hausknecht ons. “Mensen komen overal vandaan omdat Gen Z hen de weg wijst.” (DailyCitizen)

Ik roep u op deze revival in Asbury en andere universiteiten in gebed voor de troon van God te brengen – dat Hij, door zijn Geest, het werk van deze Asbury Revival wil zegenen en de naprediker zal zijn. Dat Hij de uitwerking er van via de sociale media zal gaan zegenen en veel (jonge) mensen in navolging van wat in Asbury is gebeurd tot oprechte inkeer, bekering, mogen gaan komen en God mogen leren kennen!

 

Print Friendly, PDF & Email