Waarom zondigen Christenen?

Zijn Christenen vrij van zonde? Of zondigen ze nog steeds en zoja, waarom? Wat moet je doen, als je “in zonde valt”? 

De afgelopen jaren is het regelmatig aan de orde geweest in de gemeente waar ik toe behoor en op Bijbelstudies:

  1. de vraag of je als Christen ook vergeving voor je zonden moet vragen en in het verlengde daarvan: of een Christen wel kán zondigen, of een Christen dus ‘zondeloos’ is,..
  2. of, als tweede, soms hoor je ook vaak: “We zijn zondaars en we blijven zondaars” – een wat excuserende uitspraak waarmee mensen slecht gedrag eigenlijk willen goedpraten. Ten diepste klinkt hier naar mijn mening in door: “en ik wil/ga er niets aan doen, ik blijf gewoon doorgaan zo”. 

Het grote probleem bij deze vraagstukken is vaak: hoe kijk je naar Gods Woord? Doe je dat vanuit een bepaalde, theologische, vooronderstelling of probeer je het Woord je mening te laten vormen?

Een tijd geleden kreeg ik een email van iemand uit het land en deze broeder schreef mij: “Waarom doe ik toch steeds bepaalde zonden? Ik zou toch geen zonde moeten doen? Maar ik blijf er maar mee strijden!”.

Als je bezig gaat met die vraag: “Waarom Christenen zondigen”, en Gods Woord opent, kom je ook als vanzelf die andere vragen of standpunten tegen.

Bijgaande video/presentatie gaat op deze vraagstukken in.

Print Friendly, PDF & Email