Over de kerkmuur heen kijken?

Even elders een kijkje nemen? Nu de kerken gesloten zijn en via Internet de diensten beschikbaar stellen schijnt dit veelvuldig te gebeuren.

Kerk Midwolde. Foto ©R. Brinkman, 2020

Maar liefst 1/3e van de mensen “kijkt over de kerkmuur” volgens een artikel op de EO-site. En komt na de corona-cirsis mogelijk niet terug in de eigen kerk denkt Thijs van den Brink van de EO.

Alle reden om te zorgen dat je kerkdienst ook online de moeite waard is? Dat moet niet de drijfveer zijn denk ik. Persoonlijk geloof ik dat het eerder uit nieuwsgierigheid is (niemand merkt immers dat je nu eens ‘over de muur heen kijkt’) of waarschijnlijk met name vanwege de reden dat de virtuele kerkdienst gewoon meer boeit bij sommige “hippe” kerken.

Zoals ik eind maart schreef: “De meeste online diensten die je nu ziet zijn precies dat: een kerkdienst, gefilmd met een lege zaal. De sfeer is niet best in dergelijke video’s en het is simpelweg niet echt ‘entertaining’ om zo’n dienst te kijken. Er wordt geen gebruik gemaakt van de mogelijkheden die er zijn om het wél een aantrekkelijke dienst te maken”.

“Als het voorlopig onmogelijk blijft om met de hele gemeente samen te komen, zouden gelovigen wel eens losgeweekt kunnen worden van hun eigen gemeenten. En als straks de reli-lockdown is opgeheven niet terugkeren naar hun eigen gemeenten, maar naar de hippe gemeentes die de online-registraties strak voor elkaar hebben” zegt van den Brink.

Wellicht is er zelfs nog heel iets anders aan de hand: mogelijk kijken mensen niet alleen de éigen dienst maar ook de diensten van andere kerken (meerdere diensten). Ik doe dat zelf ook; onder het motto “eens kijken hoe daar een online dienst er uit ziet”.

Print Friendly, PDF & Email