Boeken blijven altijd waardevol

Wat staat er in je boekenkast? Zegt dat ook iets over de eigenaar? Een boekenkast is tegenwoordig vaak digitaal maar toch zijn er nog heel veel mensen die een echte boekenkast hebben. Al was het alleen al omdat ze het mooi vinden, zo’n al dan niet grote kast met daarin een aantal mooie boeken of boeken waar ze een herinnering aan hebben.

Mijn ‘theologie-verzameling’.

Ik ben opgegroeid met boeken om mij heen. Ik hield altijd van lezen. Zo herinner ik mij nog goed de grote reeks van Lekturama’s Geïllustreerde Encyclopedie. En ook was er nog een andere serie, blauwe, boeken waarin allerlei verhalen stonden over bijvoorbeeld de Inca’s en de Azteken. Als ik mij niet vergis van Readers Digest.

Die heb ik (letterlijk) van A-Z gelezen in mijn kinderjaren. Altijd op zoek naar ‘nieuwe informatie’. Als kind al vond ik geschiedenis kennelijk heel interessant..

En natuurlijk de vele leesboeken. Niet alleen die van de bibliotheek (waar ik via slinkse wegen ook boeken voor de oudere jeugd te pakken kreeg omdat ik “alles uit had” in mijn leeftijdscategorie) maar ook veel boeken die ik kreeg als cadeau voor verjaardagen en Sinterklaas. De Vijf, De Kameleon, Smokkelaars van de Schans, enzovoorts.

In latere jaren kwamen daar de boeken van Sjöwall & Wahloo, Thomas Ross e.v.a. bij. Veel thrillers, die ik vaak tot diep in de nacht las te lezen. En, boeken over ‘geloof’. Inmiddels heb ik de afgelopen jaren een mooi kastje vol met boeken over theologie in mijn studeerkamer. Ik ben wel kritisch over wat er in dat kastje staat. Het moet mijn ‘studie’ op dit gebied wel dienen.

Daarnaast heb ik overigens ook heel veel materiaal digitaal. Op CDrom indertijd bijvoorbeeld veel aangeschaft. Met als gevolg dat ik een aantal van die naslagwerken niet meer kan benaderen want: “CD-rot” zoals dat heet. Echt vreselijk jammer, want één van die collecties bevatte nagenoeg alle werken van de vroege kerkvaders(!) tot aan Calvijn e.a. reformatoren. In het Engels weliswaar maar het vertegenwoordigde een enorme bibliotheek.

Dus er staan veel Bijbelvertalingen, inclusief vertalingen ‘met verklaringen’ zoals de Ryrie Study Bible en Scofield’s Reference Bible. Bijbels die ik overigens iedereen kan aanraden, ook al zijn ze Engelstalig! Bij de Scofield: kies voor een (n)KJV-editie.

En natuurlijk mijn HSV-studiebijbel. Een cadeau voor mijn 50e verjaardag. Die ligt overigens meestal ergens in huis of óp de kast. Want ik gebruik ‘m vaak. Er is ook een jongeren-editie van, kan ik zeker aanraden, ook zeer geschikt voor jong-volwassenen. Mooier cadeau kun je je zoon of dochter niet geven denk ik!

In de woonkamer staan ook nog heel veel boeken in de kast. Veel stripverhalen overigens ook. Want zowel mijn vrouw als ik houden van stripboeken – Garfield, Jan Jans en de kinderen, Suske en Wiske, De Generaal. Het betere stripwerk zeg maar 🙂

Maar, wat zegt zo’n boekenkast nu over je?

OPPERVLAKKIG BEKEKEN

Oppervlakkig: de indeling van je boekenkast. Sommige menen aan de hand van de indeling van je boekenkast iets te kunnen zeggen over je. https://www.elle.com/nl/interieur/a554250/dit-zegt-de-indeling-van-je-boekenkast-over-jou/

Mijn boeken in de ‘studeerkamer’ staan op onderwerp, min-of-meer dan. Zeg maar meer “soort bij soort”. Dat komt ook omdat ik een aantal bij elkaar horende series heb gekocht. Ook in de woonkamer staan ze “soort bij soort”. Verder niet strikt op onderwerp of chronologisch en ook niet super strikt georganiseerd.

INHOUDELIJK GEZIEN

“Laat mij je boekenkast zien en ik zeg je wie je bent”

Erwin Reijers schrijft sinds 2010 over boekenkasten van Bekende Nederlanders en houdt daar een (leuke) website over bij op http://deboekenkastvan.nl/

Wie zien we daar ook? Koning Willem Alexander. Bijbel heeft een plaats in zijn kast:
http://deboekenkastvan.nl/de-boekenkast-van-koning-willem-alexander/

Ook andere bekende Nederlanders lezen de Bijbel, zoals auteur en dichter Erik Jan Harmens: “ik lees de Bijbel graag, want qua storytelling zit het in de Bijbel wel goed natuurlijk. Het leven in een stacaravan [na zijn scheiding] heb ik beschouwd als de bodem, dat schrijf ik ook in Hallo Muur. En als dat de bodem is, dan is het op zich ook wel een geschikt moment om de Bijbel te lezen”. Erik Jan Harmens: ‘Als je zegt dat je de Bijbel leest, word je meteen afgemaakt’. https://www.hpdetijd.nl/2015-03-09/de-boekenkast-van-erik-jan-harmens-als-je-zegt-dat-je-de-bijbel-leest-word-je-meteen-afgemaakt/

WAAROM KOPEN MENSEN BOEKEN?

Boeken worden door sommige mensen verzameld niet vanwege de inhoud maar bijvoorbeeld omdat ze ze simpelweg mooi vinden, van historische waarden, of “voor de heb”. Soms ook om indruk te maken(!) op anderen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bibliofilie

Maar de meeste mensen hebben boeken, kopen boeken, vanwege de informatie die er in staat; ik noem maar en zijstraat: kookboeken. Of Romans. Boeken om lekker bij weg te dromen, een spannend verhaal. Of studieboeken.

DE E-READER, EINDE VAN HET BOEK?

Een tijd geleden las ik dat ‘e-readers’ het einde van het boekentijdperk zullen zijn. Via internet kun je zelfs complete bibliotheken raadplegen tegenwoordig. Maar toch denk ik niet dat internet een écht boek helemaal zal kunnen vervangen. Een boek is namelijk een bezit. Die heb je zelf in je eigen kast, kun je in je handen nemen (ook wanneer internet het niet doet) wanneer je wilt. Het heeft een bepaalde emotionele waarde.

Mijn boeken, in mijn kastje (zie de foto), heb ik zorgvuldig en soms na lang wikken en wegen (want: prijs!) aangeschaft. Sommige ervan zullen de eerstkomende 20 à 30 jaar zeker niet digitaal verschijnen in verband met de copyrights.

Wel als e-reader variant wellicht maar toch, dat “voelt” voor mij niet als een boek. En sommige zullen nooit digitaal beschikbaar komen omdat ze alleeen en hele kleine markt bedienen of bedienden en nooit meer herdrukt zullen worden. Laat staan dat mensen de moeite nemen dit allemaal te digitaliseren.

Zo heb ik bijvoorbeeld Darby’s Synopsis (Nederlandstalig). Die overigens wel gedigitaliseerd is (https://www.debijbelvoorjou.nl/artikelen/synopsis-j-n-darby/) en Matthew Henry’s Commentaar, waarvan het NT, in het Nederlands, overigens wel te vinden is in PDF-formaat. En een complete Bijbel met Kanttekeningen uit 1957 van het NBG, behorend bij de NBG 1951-vertaling. Boeken die voor mij van grote waarde zijn, al was het maar omdat het gewoon historische werken zijn die (mogelijk) niet weer uitgegeven worden in die vorm. Maar bovenal vanwege de inhoud.

Online is veel te vinden, en dat is prachtig. Maar wie garandeert mij dat ze er over een paar jaar nog staan? Je bent afhankelijk van anderen daarin! Wat als een website die je jaren gebruikte plotseling offline gaat? Of je e-reader kapot gaat? Niet meer ondersteund wordt? Dan sta je met ‘lege handen’. Ik kan het dus iedereen aanraden: een eigen boekenkast(je) met die boeken of informatie waarvan je zegt: “daar zou ik nooit zonder willen”.

Print Friendly, PDF & Email