Columbia Evangelical Seminary

afstuderen[26-10-2009] Eerder al schreef ik over het online studeren, en m’n plannen voor het vervolg “na Moody”. In eerste instantie was ik van plan via Spurgeon’s online opleiding verder te gaan.

Maar dat programma, hoewel goed, erkend en betaalbaar, spreekt mij eigenlijk niet zo aan. Uiteindelijk gaat het niet om een diploma of titeltje, maar om zelf verder te ontwikkelen. Dus ben ik de ‘2e keus’ eens wat beter gaan bekijken: Columbia Evangelical Seminary. En dat blijkt best een heel interessante optie te zijn! (naschrift: uiteindelijk niet gekozen)

Het Columbia Evangelical Seminary (CES) is een opleiding die volledig via correspondentie danwel online gegeven wordt. Het is evangelisch van signatuur, maar wel behoorlijk breed evangelisch; de medewerkers komen uit diverse kringen: van (behoudende) pinksterbroeders tot reformatorische baptisten “en alles wat er tussen in zit“. Dus “theologisch” gezien sluit dit aan op mijn eigen achtergrond en beleving maar biedt ook wel wat uitdagingen en prikkels (eens over het eigen Baptistenmuurtje heen kijken)!

Erkenning
Het is ook het enige “niet erkende” instituut dat tóch de nodige “erkenning” heeft; het instituut voor Coördinatie voor het Hoger Onderwijs in Washington (overheids-instantie) had hen vermeld als een legaal instituut (i.t.t. de “diploma mills”). Dat is een belangrijke eerste constatering op dit gebied. Op de site zeggen ze, onderaan, vrij vertaald: “Wie hier niet is vermeld is waarschijnlijk een diploma mill“. Ook op veel fora (degreeboard, baptistboard) wordt positief over CES gesproken en ook de Bear’s Guide, een defacto standaardwerk over online studeren, schrijft positief over ze. CES doet er niet schimmig over dat ze niet erkend zijn door de overheid; en Christianity Today schreef 2x een positief artikel over ze – mede daarom.

Stimulans
Het uitzoeken van een vervolg-opleiding is best wel een stimulans, een ‘stok achter de deur’, om de Moody-cursus af te ronden. Want eerlijk is eerlijk: thuis studeren (en in de trein) is een uitdaging, niet alleen op studiegebied maar vooral… planning. Voor je het weet “blijft het liggen”.

 

Print Friendly, PDF & Email