De Koster van de Baptistenkerk

Jan had nooit leren lezen en schrijven. Het lukte hem eenvoudigweg niet. Toen hij oud genoeg werd om aan het werk te gaan, had hij moeite een baan te vinden. Niemand zit immers te wachten op iemand die niet kan lezen en schrijven, een analfabeet?

Gefrustreerd dacht hij: “Dan ga ik wel naar de kerk, misschien hebben ze dáár wel een baantje voor mij. Die zullen mij vast niet met lege handen naar huis sturen”. Dus besloot hij te solliciteren naar de functie van koster bij de lokale baptistengemeente. Hij ging binnen voor een sollicitatiegesprek met de voorganger. Die was erg aardig tegen hem. Ze spraken een paar minuten voordat ze de taken van een koster bespraken.

Jan, je lijkt me een geweldige kerel. Ik vind je echt leuk. Maar als je niet kunt lezen of schrijven, wordt dat helaas toch echt een probleem. Het spijt me, maar we kunnen alleen iemand inhuren die geletterd is voor deze functie“, zei de predikant.

Ik begrijp het“, zei Jan. Maar hij was er van binnen kapot van. Zelfs de kerk wilde hem niet? Wat nu?

Groente en Fruitstalletje langs de weg
Foto ©R. Brinkman

Jan was het type dat op zijn eigen benen wilde staan en een echte doorzetter. Opgeven was een woord dat hij niet kende. Hij kwam op het idee om in de stad een fruitkraam te openen. Hij had alleen de beste groenten en fruit op zijn stand en was trots op zijn klantenservice.

Na een paar maanden was zijn fruitkraam een regelrecht ​​succes! Hij besloot daarom een tweede fruitkraam te openen. Deze werd óók succesvol. Na de eerste twee stands breidde hij keer op keer uit.

Binnen een paar jaar waren zijn fruitkraampjes de meest succesvolle fruitkraampjes in de hele provincie. Jan was een vermogend man geworden met zijn fruithandel.

Op een dag ontmoette Jan een ​​zakenman die erg geïnteresseerd was in zijn bedrijf. De zakenman bood Jan een ​​aanzienlijk bedrag aan voor het bedrijf en Jan was geïnteresseerd. De zakenman overhandigde Jan een ​​contract en vertelde hem dat hij het moest bekijken om te zien of hij de voorwaarden goed vond. Jan pakte het document en keek naar de zakenman….

Meneer, u zult dit voor mij moeten samenvatten. Ik heb nooit leren lezen of schrijven.

De man keek Jan ongelovig aan.

Je maakt een grapje! Je hebt dit hele fruitimperium gebouwd zonder te kunnen lezen of schrijven? Hoe is dit mogelijk? Heb je enig idee waar je vandaag zou zijn als je had leren lezen?

Jan keek hem lachend aan en zei:

Tja, dan zou Ik koster zijn geweest van de baptistenkerk…

(bron: The Modern Christian http://www.the-modern-christian.com)

Print Friendly, PDF & Email