Welvaartsevangelie: alles gebeurt met een reden?

Het welvaartsevangelie gelooft dat God je wil belonen als je het juiste soort geloof hebt. Dat alles gebeurt met een reden. Als je goed en trouw bent, zal God je gezondheid en rijkdom geven, en grenzeloos geluk. Het leven is als een boemerang: als je goed bent, zullen goede dingen altijd bij je terug komen. Denk positief. Spreek positief. Niets is onmogelijk als je maar gelooft,…

“Ik ben geschiedkundige en gespecialiseerd in het idee dat goede dingen bij goede mensen gebeuren. Ik onderzoek het ‘welvaartsevangelie’, een stroming binnen het christendom, zo genoemd vanwege de gewaagde belofte dat God wil dat je voorspoed hebt. Ik zag mezelf nooit als een volger van het welvaartsevangelie. Ik was slechts een toeschouwer.[..] Er is medisch nieuws waar niemand, maar dan ook niemand op voorbereid is. Ik was dat zeker niet.”

Een indrukwekkende toespraak van Kate Bowler, die op 35-jarige leeftijd het verwoestende nieuws kreeg dat ze een vergevorderd stadium van kanker had. Ze deed onderzoek naar het ‘welvaartsevangelie’ maar was daar, zonder dat ze het zich bewust van was, zelf een aanhanger van (geworden). Ze geloofde net als veel anderen dat “Alles gebeurt met een reden” en leerde een (harde) les.

 

Het Welvaartsevangelie of succesevangelie is een leer die niet alleen in Amerika populair is maar ook in veel andere landen zoals Nederland. Een leer die, Bijbels gezien, volstrekt onhoudbaar is. Deze video laat krachtig zien hóe onhoudbaar het eigenlijk is. Maar ook hoe ze ontdekte wat wél van waarde is en hoe ze haar geloof niet verliest, integendeel.

Print Friendly, PDF & Email