Linda de Mol ‘de Bijbel is een volksvertelling’

Deze Quiz is voor jou, een spelshow voor een goed doel gepresenteerd door Linda de Mol, had in aflevering vier van seizoen twee (uitgezonden op 3 mei 2021) een vraag over Jezus. Deze Quiz is voor jou was het podium waar Linda de Mol de Bijbel een sprookjesboek meende te moeten noemen.

De vraag die in het programma aan de deelnemers gesteld werd was “wat is de geboorteplaats van Jezus”. Hoeveel deelnemers het goed of fout hadden is niet zo relevant. Wat ik wél relevant vond was dat Linda de Mol niet de Bijbel noemde als bron maar dat het “volgens de volksvertelling Bethlehem was”.

Linda de Mol Bijbel is een Sprookje

Wat is een Volksvertelling

Wat is eigenlijk een ‘volksvertelling’? Een volksvertelling is een netjes woord voor “sprookje”. Een sprookje is volgens de gangbare opvattingen:

1) Bedacht verhaal 2) Bedenksel 3) Berijmd verhaal 4) Epiek 5) Fabel 6) Fabeltje 7) Fictie 8) Gefantaseerd verhaal 9) Gefantaseerde vertelling 10) Idylle 11) Legende 12) Leugen 13) Literair genre 14) Onwaarheid 15) Onwaarschijnlijk verhaal 16) Overgeleverd verhaal 17) Overlevering 18) Spreukje 19) Sprookjesverhaal

Bekende Nederlanders laten zich vaker erg denigrerend uit over de Bijbel. Maar de Bijbel niet eens willen noemen en betitelen als ‘volksvertelling’ oftewel ‘sprookjesboek’ is niet alleen een enorme belediging aan iedereen die Christen is en wél waarde hecht aan de Bijbel – het is ook historisch gezien een onhoudbare uitspraak.

Jezus historisch persoon?

Als eerste is het gewoon onomstotelijk bewezen dat Jezus bestaan heeft. Daarover is onder historici voorzover mij bekend brede consensus. Zo is er bijvoorbeeld een algemeen aanvaard levenskader vastgesteld door historici.

Op CIP lezen we daarnaast:

Er zijn meer dan 39 bronnen buiten de bijbel die meer dan 100 feiten bevestigen over Jezus’ leven en leer. Dat is veel voor iets wat 2000 jaar geleden gebeurde in een uithoek van het Romeinse rijk. (CIP)

De Bijbel historisch betrouwbaar?

Er zijn in de Bijbel talloze verhalen te vinden die buiten de Bijbel bevestigd worden. Daarover zijn veel bronnen beschikbaar. Niet alleen boeken maar ook gedenkstenen (“Steen van Omri“) en een belangrijke vondst als de Dode Zee-rollen. Het is dan ook niet voor niets dat daar door wetenschappers zo veel, en kostbaar, onderzoek naar wordt gedaan.

Natuurlijk staan er in de Bijbel veel zaken die we nu niet (meer) kunnen verifiëren. Maar daarnaast dus ook zeer veel verifieerbare zaken. En de vondst van de Dode Zee-rollen toont aan hoe minitieus en betrouwbaar men deze teksten door de eeuwen heen heeft overgedragen.

In een eerder bericht uit 2008 schreef ik onder andere over een unieke vondst:

Laten we eens één buitenbijbels feit naar voren brengen, tot slot. In juli 2007 werd bekend dat er een kleitablet was ontdekt (zie afbeelding) waarop de naam voorkomt van een belangrijke Babylonische ambtenaar die volgens het Bijbelboek Jeremia met koning Nebukadnessar II Jeruzalem veroverde in het elfde jaar van koning Sedekia van Juda. Alléén het boek Jeremia én deze kleitablet spreken hierover.

Eeuwenlang zou dit gedeelte uit Jeremia als ‘volksvertelling’ kunnen worden beschouwd tótdat “de stenen spreken”. Zoals de kleitablet hierboven, de “Steen van Omri” of de Tell-El-Amarna.

En zo is het vaak gegaan. De Bijbel beschrijft héél veel plaatsen, gebeurtenissen en voorvallen waarvan we sinds de laatste eeuw meer en meer kunnen aantonen vanuit buiten-bijbelse bronnen dat ze daadwerkelijk wáár zijn.

Platform

Dat Geloof Ik NietIk heb niets tegen Linda de Mol als persoon. Ook niet tegen haar (goedbedoelde) spel- en quizprogramma’s. Dit soort uitspraken echter, waarmee ze dus beweert dat de Bijbel een sprookjesboek is, gaan simpelweg te ver. Helaas iets wat veel BN’ers met regelmaat doen.

De Nederlandse Televisie biedt voor deze verschrikkelijke onkunde op historisch- en religieus gebied een platform. En niet alleen de televisie maar ook tijdschriften en kranten. Media die invloed hebben en kennelijk is er geen redactie die denkt “zouden we niet eerst eens wat onderzoek moeten doen?”.

Wat ik tevens opmerkelijk vind, terzijde, is dat dergelijke uitspraken nooit over andere religies worden gedaan. Kunt u zich voorstellen dat Linda de Mol de Koran zou bestempelen als “volksvertelling”?

Ik troost mij uiteindelijk dan maar met de gedachte dat de gemiddelde kijker van Linda de Mol’s programma’s niet weet dat het woord ‘volksvertelling’ een synoniem is voor ‘sprookje’. Maar toch. Het steekt. Vandaar dit artikel. Omdat het van het grootste belang is, mijns inziens, “de waarheid niet ten onder te houden” (zie Romeinen 1:18).

Meer over de betrouwbaarheid van de Bijbel in mijn publicatie “Dat geloof ik niet! De Bijbel: Mythe of Waarheid” en het artikel “10 Redenen dat de Bijbel het Woord van God is”.

 

 

Print Friendly, PDF & Email