Update en vernieuwing(en). Categorieën verwijderen in WordPress.

De website Bijbelstudie.Info bestaat al sinds 2006. In zestien jaar verandert er veel, zeker als je het over de onderliggende techniek hebt.

Dit is een verhaal over de onderliggende techniek van het blog, in het bijzonder het oplossen van het probleem dat categorieën in WordPress niet verwijderd kunnen worden en ook niet meer bewerkt kunnen worden. Door deze bug is het tevens niet meer mogelijk nieuwe berichten te koppelen aan de categorie. Mogelijk ontvangt u door de werkzaamheden helaas wat meldingen over nieuwe artikelen. Dit is niet te voorkomen door mij.

Vanaf 2006 gebruikte ik WordPress voor deze website en het schrijven van artikelen op mijn blog. Dat is al zo lang dat de toenmalige versie niet eens meer in de lijst staat. Dat dat een keer foutjes oplevert na al die jaren updates en wijzigingen kan bijna niet anders. De vraag is niet óf dat gaat gebeuren maar wannéér.

Het probleem dat zich al een aantal weken voordeed was dat ik bepaalde artikelen niet meer kon koppelen aan een aantal categorieën. Vandaag ging ik er “even” voor zitten om dat te fixen. Helaas. Dat kostte meer dan een béétje tijd, ondanks dat ik toch wel vrij veel van WordPress afweet (het is immers mijn werk) stond ik nu voor een raadsel.

Het resultaat is wel dat bijbelstudie.info een flinke update heeft ondergaan, niet alleen onder de motorkap maar ik heb ook in de site zelf een aantal verbeteringen doorgevoerd.

Technisch Probleem op Bijbelstudie.info

Normaliter verwijder je zo’n onwillige categorie (na eerst alles met een bulkupdate aan een nieuwe categorie toe te voegen) en het probleem is opgelost. Vandaag dus niet. Er restte mij dus niets anders dan een andere oplossing te zoeken.

WordPress Categorie Fout bij verwijderen

Een categorie verwijderen werkt opeens niet meer, ..

onvoldoende rechten categorie bewerken wordpress

Een categorie bijwerken gaf eveneens een foutmelding: “Je hebt onvoldoende rechten”.

Categorieën verwijderen in WordPress

Het éérste wat je doet in zo’n situatie is: een backup maken.

Het twééde dat ik deed was de hele website kopieëren naar een staging omgeving zodat ik daar kon experimenteren. Dit is niet noodzakelijk maar wel de meest professionele en handige oplossing ingeval je updates desastreus uitpakken.. Want een nieuwe staging omgeving aanmaken kost minder tijd en gedoe dan een backup herstellen.

En vervolgens een update van alle software. In de hoop dat misschien… maar nee, helaas.

Bijbelstudie.Info update staging

Aangezien dus de standaard oplossing om duistere redenen niet meer werkt moest ik een andere oplossing zien te vinden. Er zat dus niets anders op dan de koe bij de horens te vatten en aan de slag te gaan.

Ik heb op de server waar deze site op staat een mooie oplossing in de vorm van het programma “Softaculous” waarmee je volautomatisch een staging omgeving kunt aanmaken en daarna, als alles weer klaar is, weer terug kunt zetten met “Push to Live”.

Push to Live WordPress
Push to Live WordPress – de software maakt éérst nog een backup van de huidige website.

Voor cliënten van mijn hostingbedrijf gebruik ik overigens een soortgelijke tool (Installatron) die deze functie ook biedt.

Op basis van aanwijzingen die ik op internet vond, en de diverse oplossingen uitgetest te hebben, ontdekte ik dat dat geen soelaas bood. Het probleem komt zeer zelden voor, zo is mij duidelijk geworden.

De weinige informatie die ik kon vinden over het niet kunnen verwijderen van categorieën in WordPress was verouderd, zeer bewerkelijk of klopte niet. Ook nog een plugin geprobeerd maar die werkte eveneens niet goed en zou alleen maar een cosmetische oplossing bieden waardoor onderliggend het probleem gewoon blijft bestaan. Da’s hetzelfde als in de auto de draad van een olielampje doorknippen en dan denken dat je geen probleem meer hebt omdat het niet meer knippert…!

Categorieën in WordPress
Categorieën maken deel uit, in de database van WordPress (waar alle artikelen in worden opgeslagen en alle data die daar bij hoort), van de informatie bij berichten. Dat is cruciaal in dit verband. Categorieën verwijderen in WordPress moet je dus eigenlijk zien als “informatie bij berichten verwijderen”.

Uiteindelijk besloot ik daarom een extra, lege, installatie van WordPress te maken, de inhoud van deze site via de WordPress export-optie (Gereedschap > Exporteren) te exporteren en te importeren in de nieuwe installatie (Gereedschap > importeren). Zodat er geen ballast van het verleden of eventueel verstorende plugins invloed uitoefenen.

In de nieuwe installatie kon ik de categorieën zonder problemen verwijderen.

Vervolgens in de oude (staging) installatie alle berichten weggegooid, de menu’s en tot slot de categorieën (dat wil wel als alle berichten weg zijn!).

Daarna vanuit de nieuwe installatie wéér een export gemaakt van de schone gegevens en deze via Gereedschap > Import weer terugzetten in de Staging. Daarna, tot slot.. de staging met [Push to Live]  terug zetten naar de productiewebsite. Maar niet voordat ik eerst nog wat kleine ergernissen (mijnerzijds) in de site had aangepast én dit stukje had geschreven als test.

Categorieën verwijderen in WordPress. Met sokje op de werkkamer

Plugins en lay-out

Deze hele route heb ik genomen omdat ik anders op de nieuwe omgeving alles opnieuw moest inrichten en opbouwen zoals alle plugins en de lay-out. Dat kán natuurlijk maar was heel ongewenst, onder andere vanwege ook de nieuwsbrief-plugin, contactformulier, plugins voor bijbelteksten, en ga zo maar door. Dat allemaal opnieuw installeren en configureren zou ontzettend veel tijd kosten.

Gelukkig had ik er goed gezelschap bij vandaag en had ik de dag ‘vrij’ omdat ik een afspraak had met iemand die (via Marktplaats) een camera zou kopen van mij. Helaas ging dat niet door. Na urenlang wachten (onderwijl werkend aan de site) kreeg ik een berichtje dat de koper van de transactie afzag.

Zoals het hier staat beschreven klinkt het allemaal best simpel. Tot op zekere hoogte is dat ook zo, als je weet wat je doet én daarnaast is het erg tijdrovend. Maar na deze volledige transplantatie van de data over en weer kan de site er, hoop ik, weer geruime tijd tegenaan!

Print Friendly, PDF & Email