Torben Søndergaard opgepakt voor wapensmokkel. Blijft ‘wonderverhalen’ verkopen aan volgelingen

De omstreden evangelist Torben Søndergaard van “The Last Reformation”, waar ik hier eerder al eens over schreef, is begin deze maand opgepakt door de FBI op beschuldiging van wapensmokkel en/of wapenhandel.

Sondergaard (afb screenshot Youtube)
Sondergaard (afb screenshot Youtube)

Søndergaard ontkent uiteraard alle aantijgingen en blijft via Facebook claims doen over “genezingen” en hoe hij in de gevangenis mensen zou “discipelen” door hen te dopen. De charismatische website Revive kopieert kritiekloos zijn verhalen van Facebook op hun website en noemt deze dwaalleraar “een dappere evangelist”.

Drie jaar geleden vluchtte Torben Søndergaard  met zijn vrouw en kinderen uit Denemarken vanwege, volgens hem, “vervolging” en zocht hij asiel in de VS. De echte reden dat hij Denemarken heeft verlaten was een andere: na diverse onderzoeken door de Deense overheid, onder andere wegens het ontrekken van zijn kinderen aan het onderwijs, werd een geruchtmakende documentaire over hem en zijn “genezingspraktijken” gemaakt en uitgezonden.

Ook in Nederland is Søndergaard flink omstreden. Onder andere het programma Pointer heeft in het verleden aandacht aan hem besteed.

“In video’s op Youtube is te zien hoe Søndergaard bij een meisje in het ziekenhuis langsgaat om haar te genezen van een alvleesklierontsteking. De Deen deed in 2016 al een demonenuitdrijving bij een meisje met autisme, vertelt hij in een bericht op Facebook.”. De bijeenkomsten van “The Last Reformation” vonden plaatst op De Betteld. Experts zeggen dat de duiveluitdrijnvingen bij kinderen, in het bijzonder de manier waarop, grenst aan kindermishandeling.

Torben Søndergaard opgepakt voor wapensmokkel

De FBI heeft hem nu opgepakt voor (vermeende) wapensmokkel. Hij ontkent alles. Volgens hem was hij een Bijbelschool in Mexico aan het leiden waarbij een aantal van zijn stafmedewerkers voor dit werk enkele keren per week tussen de grens van de VS en Mexico heen en weer moesten reizen.

Torben Søndergaard is een zelfverklaarde apostel en gebedsgenezer uit Denemarken die beweert openbaringen en visioenen rechtstreeks van God te ontvangen. Voormalige volgelingen, voormalige bestuursleden van de organisatie, de pers, andere kerken en professionals hebben zijn organisatie, The Last Reformation, beschreven als extreem, gevaarlijk en een sekte.

Asielaanvraag

Torben Søndergaard heeft in de VS asiel aangevraagd. Als hij wordt veroordeeld wegens wapensmokkel of andere illegale activiteiten is uiteraard de kans groot dat zijn aanvraag niet wordt toegekend en hij terug moet naar Denemarken. Of hij daar een rechtszaak of verdere aanklachten tegemoet kan zien is onduidelijk. Volgens zijn eigen verhalen immers werd hij daar “vervolgd” maar of deze verhalen waar zijn is de vraag…

 

 

Print Friendly, PDF & Email