Tien Jaar Geleden: Biblical Studies Certificate

Tien jaar geleden, op deze dag, behaalde ik mijn Biblical Studies Certificate van Moody Bible Institute. De studie had ruim zes jaar in beslag genomen. Het was de aanleiding voor het starten van dit blog, nu dus 16 jaar geleden.

Afb. Wat gebeurt hier allemaal?

 

Facebook herinnert je met regelmaat aan plaatjes en berichten die je plaatst. Vandaag was dat een herinnering aan het feit dat ik dit certificaat gehaald had.

Zes jaar lijkt lang als je het aantal “CEU’s” (dat is iets anders dan de reguliere credits overigens) ziet maar ik moest echt zoeken naar tijd en dook vaak diep in de materie.

Biblical Studies Certificate

Biblical Studies Certificate Moody

De serie bestond uit

  • How To Understand the Bible
  • Survey of the Old Testament (Deel I & Deel II)
  • Survey of the New Testament
  • Bible Prophecy
  • Prophecies of the Milennium
  • Doctrine of the Holy Spirit
  • Basic Christian Doctrine
  • 1 & 2 Peter
  • 1 Corinthians

De laatste twee waren ‘keuzevakken’.

Daarnaast moest er natuurlijk ook over geblogd worden én gebruikte ik het lesmateriaal als uitgangspunt voor een aantal (uitgebreide) bijbelstudies die we met de Stg. Yarah hielden. Zoals “David, De Koning van Israël“, “Door de Ogen van Marcus” en de Bijbelstudieserie over Petrus. Een beetje extra tijdrovend allemaal dus.

Boekenkast Matthew Henry

Een (klein) deel van de studieboeken (Survey OT en NT) staat nog in mijn theologie-kastje. Een deel is op zeker moment helaas verdwenen, waarschijnlijk bij onze verhuizing.

Een deel had ik, door de later aangekochte serie van Emmaus, ook dubbel (in een nieuwere uitvoering) dus die oudere versies heb ik weg gedaan. Nog steeds vind ik het vreselijk jammer dat ik de opleiding van Emmaus niet kon afmaken omdat ze er mee zijn gestopt.

Enfin, het belangrijkste is natuurlijk dat er van geleerd is en dat het geleerde gebruikt kon worden in de praktijk door op basis daarvan, door het als uitgangspunt te nemen, voor anderen weer artikelen en bijbelstudies te maken.

Boekenkast aangevuld

Misschien staan ze nog ergens in een doos en kom ik ze op een dag weer tegen. Dit kastje is overigens al weer een stukje voller geworden want de NET Bible is het afgelopen weekend gearriveerd!

Daarnaast heb ik recent via Boekwinkeltjes.nl voor een habbekrats de bovenstaande Bijbelse Encyclopedie aangeschaft. Niet dat ik ‘m nou écht nodig had maar voor minder dan €6.– inclusief verzending kon ik dit prachtige boek niet aan mij voorbij laten gaan. Normaliter betaal je nieuw voor een dergelijk boekwerk al snel tussen de €60 tot €90 namelijk. Deze editie is dan wel ‘verouderd’ (als in: oudere druk) maar meer dan 700 pagina’s aan informatie voor nog zes euro is natuurlijk helemaal te geef.

De boekenkast is nu zó vol dat ik, om de NET Bible bij te plaatsen, een hele oude uitgave van het Nieuwe Testament van de Staten Vertaling met Kanttekeningen er uit moest halen en elders een plekje moest geven. Eigenlijk kijk ik daar nooit meer in. Maar een bijbel weg gooien gaat er bij mij niet in. Daar komt bij dat het één van mijn eerste “studiebijbels” (op een rommelmarkt gekocht!) dus enige emotionele waarde uiteraard.

Terug naar de studie.. Na Moody’s Biblical Studies Certificate kwamen er andere opleidingen voorbij. Inclusief twee jaar studeren voor het (kort) HBO Informatica. En voor wie dit blog volgt geen nieuws: op dit moment studeer ik (nog steeds) aan het Christian Leaders Institute. Die studie staat even weer op een laag pitje op dit moment want ik ben druk bezig met een nieuw project. Daarover D.V. later meer.

bijbelstudie artikelen schrijven college studeren
Studeren thuis (foto gemaakt door mijn vrouw)

In mei jl. heb ik nog een module afgerond, over de kerkgeschiedenis. Uitermate boeiend (vind ik) en leerzaam. Ik heb er een hele serie artikelen aan gewijd als resultaat daarvan.

___
Ps. voor wie zich afvraagt wat de foto van de kat nou te bekenen had? Die kijkt af en toe graag even mee naar wat ik nou allemaal aan het doen ben. En wacht natuurlijk zijn kans af. Want hij vind het leuk om over het toetsenbord te lopen…