Christian Leaders Institute

Ik ben “weer aan de studie” gegaan! Op dit moment volg ik een opleiding via het Christian Leaders Institute – een theologieprogramma op HBO/Universitair niveau met name gericht op mensen die “in het veld” werken dus Evangelisatie, Bijbelonderwijs e.d..

Doordat ik in verband met mijn gewone werk een tijd lang niet meer verder kon met de opleiding aan het Emmaüs (ik heb in de tussentijd een HBO-ICT opleiding gevolgd en deze inmiddels afgerond) raakte de theologie-studie in het slop. Je kunt je tijd maar één keer gebruiken immers.

Toen ik mijn studie aan het Emmaüs weer wilde oppakken bleek mij dat ze het traject waar ik mee bezig was niet meer aanboden. Na over en weer een aantal emails kwamen we er niet uit. Ondanks de toezegging dat het programma geen tijdslimiet kende en je op eigen tempo kon studeren was het programma simpelweg niet meer beschikbaar. Daar zat ik dan, met een stapel studiemateriaal (waarvan ik een deel klaar had).

Christian Leaders InstituteCHRISTIAN LEADERS INSTITUTE
Ik wilde graag de studie op theologie-gebied weer oppakken. Maar om nu weer ergens te beginnen en (vooraf) een aardig bedrag neer te tellen om vervolgens nog eens zo’n debacle mee te maken trok mij niet aan.

Na een aantal maanden de opties te hebben bekeken, overwogen om dan toch maar in te schrijven bij een (online) college. Of om via het Evangelisch College een opleiding te volgen. Helaas niet erg praktisch (reisafstand, tijd). De tweejarige opleiding is zeker interessant te noemen overigens. Net als de andere, langer durende opleidingen die ze aanbieden. Maar ook hier hangt een pittig prijskaartje aan.

Bij het Christian Leaders Institute, die ik een tijd geleden vond, hanteert men een ander model. Vergelijkbaar met het BijbelCollege. De lessen zijn gratis te volgen en het CLI is volledig online.

Wil je een certificaat, dan betaal je een (bescheiden) bijdrage na het behalen van de toetsen. Ik heb daarom gekozen voor het CLI. Je bepaalt je eigen tempo, de kosten zijn te overzien, je kunt studeren wanneer het je uitkomt. Een deel is herhaling voor mij, maar wel vanuit een andere invalshoek dus ook wel weer verfrissend.

De naam van het Christian Leaders Institute hield mij eerst wel wat tegen eerlijk gezegd. Ik zie mijzelf nou niet echt als een ‘Christelijke leider’ maar meer als zeer geïnteresseerd in theologie en de Bijbel. Na wat doorploegen van de website bleek dat meer mensen ondanks dat ze zichzelf niet als een ‘Christelijke leider’ zien de opleiding (grotendeels) hebben gevolgd. Dus ik heb de naam even gelaten voor wat het was en me aangemeld.

Het CLI is niet overheids-erkend, echter worden de credits van het CLI wel geaccepteerd bij diverse andere, erkende, Bijbelinstituten zoals Calvin Theological Seminary, Western Theological Seminary, Northern Baptist Seminary en Vision International University. Het CLI is erkend door het International Association of Bible Schools and Seminaries (IABCS) en partner in het ACAE-netwerk. Het CLI wordt dus breed geaccepteerd, door zowel Reformatirische als Evangelische Bijbelscholen.

Inmiddels heb ik mijn eerste certificaat binnen en ben gestart met een volgende. Het hele systeem is opgebouwd rond het behalen van onderdelen. Heb je dan een bepaald aantal credits behaald, dan krijg je daarvoor een ‘award’ die je kunt omzetten in een formeel certificaat.

ORDAINED
Voor wie verder wil dan alleen maar theologie studeren: het is mogelijk om via het CLI een “ordained minister” te worden via de Christian Leaders Alliance. Met andere woorden “officieel erkend” voor het werk in de gemeente of kerk. In de VS is dat altijd nogal een ding. In Nederland kun je alleen als predikant worden erkend als je een theologische opleiding volgt van het bijbehorende kerkgenootschap. In de “Evangelische wereld” ligt dat weer anders. Enfin, niet mijn doel. Vergis je niet, daarvoor moet een behoorlijk traject worden doorlopen.

DE TAAL…
Een opleiding als die van het CLI is natuurlijk een fantastische mogelijkheid maar voor veel mensen zal de taal (Engels) een nadeel zijn.  Voor mij persoonlijk is dat geen probleem.

Is de taal geen barrière voor je, dan kan ik het zeker aanraden!
Zie voor meer inforamatie https://www.christianleadersinstitute.org/

Print Friendly, PDF & Email