Russische trollen misleiden Christenen op Facebook

Russische trollen en ‘trolfabrieken’ zijn actief op sociale media om invloed uit te oefenen op de westerse maatschappij. Dat ze politieke invloed uitoefenen is bekend. Naar nu blijkt oefenen ze ook actief invloed uit op Christenen, via onder andere Facebook. En Facebook? Facebook “stond er bij en keek er naar”!

facebook trollen desinforatie rusland trolfabrieken

Uit onderzoek op basis van gelekte documenten blijkt dat de Russische trollen doelbewust invloed hebben uitgeoefend, en nog steeds uitoefenen, op de -met name- Amerikaanse en Europese kiezers. Aangezien een groot deel van deze kiezers, vooral zij die Trump stemden indertijd, ook Evangelisch of orthodox christen zijn, hebben zij ook via zogenaamde “christelijke facebookpagina’s” invloed uitgeoefend.

De trollenfabrieken zijn verantwoordelijk voor duizenden valse accounts op sociale media. Ze verspreiden tijdens verkiezingen allerlei nepnieuws. Maar ook veel desinformatie over corona. Berichten die ook binnen de christelijke kerken en gemeenten ingang vinden.

Russische trollen misleiden Christenen

Uit een rapport, geschreven in oktober 2019 en verkregen door MIT Technology Review van een voormalige Facebook-medewerker die niet betrokken was bij het onderzoek, blijkt dat Facebook na de verkiezingen van 2016 geen prioriteit gaf aan fundamentele veranderingen in de manier waarop zijn platform informatie promoot en verspreidt.

Het bedrijf volgde in plaats daarvan een “whack-a-mol-strategie” (“sla een mol op zijn hoofd”) die inhield dat de activiteiten van slechte actoren werden gecontroleerd en vernietigd wanneer ze zich met politiek discussies bezighielden, en enkele beveiligingen toevoegden die ‘het ergste van het ergste’ voorkwamen.

Doordat de christelijke facebookgroepen en pagina’s, alsmede pagina’s gericht op afro-amerikanen en natives “niet politiek” waren bleven deze pagina’s onder de radar en konden zo tientallen miljoenen mensen per maand bereiken.

Jeff Allen, een voormalig senior datawetenschapper bij Facebook, constateerde dan ook: “In plaats van dat gebruikers ervoor kiezen om inhoud van deze facebookpagina’s te ontvangen, is het ons platform dat ervoor kiest deze trollenboerderijen een enorm bereik te geven”.

Russische Trollen op Facebook misleiden christenen

Verspreiden desinformatie onder Christenen

Eén van de groepen die de Russische tollen doelbewust bedienden waren christenen. Met onschuldig lijkende pagina’s werd desinformatie verspreid. Zelfs dusdanig dat van de twintig meest populaire christelijke facebookpagina’s er maar liefst negentien(!) in handen waren van Russische trollen. Zie onderstaande lijstje.

Met als doel: christenen misleiden met desinformatie. Dat ze daarbij ver, héél ver, gaan blijkt dat er pagina’s bij zijn die bijvoorbeeld zogenaamd bedoeld zijn om overledenen te herdenken.

top20 christelijke paginas facebook trollen

De cijfers zijn ronduit stuitend. Uit het onderzoek bleek verder onder andere het volgende.

  • the largest Christian American page on Facebook, 20 times larger than the next largest—reaching 75 million US users monthly, 95% of whom had never followed any of the pages.
  • the largest African-American page on Facebook, three times larger than the next largest—reaching 30 million US users monthly, 85% of whom had never followed any of the pages.
  • the second-largest Native American page on Facebook, reaching 400,000 users monthly, 90% of whom had never followed any of the pages.
  • the fifth-largest women’s page on Facebook, reaching 60 million US users monthly, 90% of whom had never followed any of the pages.

Deze groepen, grotendeels gevestigd in Kosovo en Macedonië, zijn bijzonder succesvol geweest als het gaat om het aanvallen van Amerikaanse christenen. Hoewel ze hun inspanningen over meerdere pagina’s verdeelden, werden ze meestal door dezelfde groepen beheerd. Gezamenlijk bereiken hun christelijke Facebook-pagina’s ongeveer 75 miljoen gebruikers per maand – een publiek dat 20 keer zo groot is als de op één na grootste échte christelijke Facebook-pagina (Relevant Magazine).

Dit is natuurlijk niet alleen een probleem in de Verenigde Staten. Ook in Europa, zoals eerder al vermeld, is dit een groot probleem. Voor de gemiddelde gebruiker van Sociale Media is totaal niet na te gaan — tenzij u echt even kijkt wie de eigenaars van een pagina zijn en of ze bijvoorbeeld een eigen website hebben en email in Nederland.

Het laat overduidelijk zien dat we niet kunnen vertrouwen op informatie verspreid via Sociale Media. De invloed van de ‘trollen’ is simpelweg enorm. Maar ook “offline” is er grote invloed van obscure financiers en (mogelijk) trollen.

Het blad “De Andere Krant”, blijkt bijvoorbeeld te zijn gefinancierd door een antisemitische complotdenker: Hugo Jansen. Hij maakte zijn fortuin met de verkoop van biologisch geteelde maïs. Duidelijk is dat hij ieder geval tot voor kort antisemitische theorieën over een joodse elite in Israël en de Verenigde Staten die de wereld zou regeren heeft verspreid.

Ook zou Jansen de “joodse elite” er van verdenken achter de aanslag in New York te zitten en verschillende oorlogen te hebben gestimuleerd, blijkt uit onderzoek van het NRC. De website Joop schrijft: “Naast zijn schrijfwerk organiseert Jansen regelmatig bijeenkomsten in Amsterdam, waar de geopolitieke rol van Rusland in de wereld wordt geprezen. Sprekers tijdens dit soort avonden zijn mensen als oud-NRC correspondent Karel van Wolferen en publicist Joost Niemöller.”. Karel van Wolferen is een regelmatige gast in Café Weltschmerz. NRC onthulde dat de krant Russische desinformatie verspreidt. Momenteel promoot de website van de krant het nieuwe blad Gezond Verstand. (NOS)

Blijf nuchter en waakzaam!

1 Petrus 5 8 - Bijbeltekst Nuchter en Waakzaam

De Bijbelse oproep is om nuchter en waakzaam te blijven (1 Petrus 5:8). Deze doortrapte misleidingen zijn vaak lastig te doorzien. En, wie er tegen waarschuwt wordt, ook door Christenen(!), vaak beledigd, uitgescholden en in een aantal gevallen worden mensen zelfs met de dood bedreigd. Zoals ook mijzelf is overkomen.

Zoals echter ook nu weer uit dit uitgebreide rapport, van Facebook zelf nota bene, blijkt is er héél veel misleiding. Zéker online!

Print Friendly, PDF & Email