Mijn Favoriete Hulp voor Bijbelstudie: de NET Bible

De NET Bible is mijn favoriete hulp voor Bijbelstudie. De uitgave is gratis online te gebruiken via een “classic edition” en een wat moderner ogende nieuwe versie. Deze unieke studiebijbel is ook in druk verkrijgbaar maar was toch altijd best wel stevig geprijsd.

afb. Screenshot Bible.org Full Notes Second Edition Hulp voor Bijbelstudie

Hulp voor Bijbelstudie

De NET Bible (New English Translation) is een volledig nieuwe vertaling van de Bijbel met 60.932 aantekeningen van vertalers! Het werd voltooid door meer dan 25 geleerden – experts in de oorspronkelijke bijbeltalen – die rechtstreeks vanuit de beste momenteel beschikbare Hebreeuwse, Aramese en Griekse teksten werkten.

De aantekeningen van de vertalers maken de oorspronkelijke talen veel toegankelijker, zodat u over de schouder van de vertaler kunt meekijken tijdens het vertaalproces. Dit niveau van documentatie is een primeur voor een bijbelvertaling, waardoor de tekstuele basis en de grondgedachte voor de belangrijkste weergaven (inclusief belangrijke interpretatieve opties en alternatieve vertalingen) transparant worden.

Dit ongeëvenaarde detailniveau helpt mensen in contact te komen met de Bijbel in de oorspronkelijke talen op een manier die nooit eerder mogelijk was zonder jarenlange studie van Hebreeuws, Aramees en Grieks. Het ontsluit de rijkdommen van de bijbelse waarheid vanuit geheel nieuwe perspectieven.” (https://netbible.com/)

Ik wilde deze unieke bijbelvertaling en collectie van vertaalnotities graag hebben maar de prijs hield mij tegen – los daarvan heb ik ook al diverse studiebijbels zoals de HSV Studiebijbel, de Scofield en Ryrie Study Bible. Dus tja, .. de NET Bible er bij aanschaffen is wellicht wat ‘overkill’. Maar toch.. het is een uniek werk, vanuit een heel andere invalshoek en dichter bij de grondteksten kan ik niet komen – immers, ik ken geen Hebreeuws of Grieks. Nadeel is dat het in het Engels is, maar daar heb ik dan weer géén moeite mee!

Recent zag ik dat de NET Bible in de VS in de sale was. Maar rechtstreeks bestellen kon helaas niet, alleen voor inwoners van de USA en Canada. Bij bol.com kun je de Bijbel echter ook bestellen – en op dit moment ook niet eens duur! Kennelijk past bol.com de prijs aan op basis van de prijzen van de toeleveranciers uit de VS. Levertijd 2 tot 3 week.

De hard-cover versie kost slechts € 29,99 op dit moment en wordt gratis verzonden. De meer luxe versie met leren omslag (foto hier boven) kost op dit moment zo’n €47,–.

Lezers kunnen het een uitdaging vinden om verbinding te maken met de oude woorden en culturele contexten van de bijbelschrijvers. De NET Bible biedt een geheel nieuwe oplossing: een leesbare, alledaagse Engelse vertaling combineren met de grootste set aantekeningen van vertalers die ooit voor een Bijbel zijn gemaakt. De 60.000 aantekeningen van de NET Bible zorgen voor volledige transparantie bij elke belangrijke vertaalbeslissing en nodigen u uit om over de schouders van de vertalers te kijken, zodat u tot uw eigen begrip van de Schrift kunt komen. Het is een onmisbare bron voor elke bijbellezer. Kenmerken omvatten: De nieuwste complete Engelse vertaling gebaseerd op de meest actuele manuscriptontdekkingen en geleerdheid Een vertaling die zichzelf verklaart” (beschrijving uitgever, bol.com)

De inhoud zal geen verrassing zijn – want die ken ik al via de website. Maar de druk, vormgeving, het dan toch eindelijk in handen hebben van zo’n, in mijn ogen, belangrijk werk dat is een mooi vooruitzicht. Dat worden drie lange weken …