Micha-petitie van christelijke leiders en organisaties tegen ‘extreem-rechts’

Een petitie tegen extreem-rechts van christelijke leiders en organisaties als de Evangelische Omroep, Leger des Heils en Kerk in Actie, via overkoepelend orgaan Micha, doet op Social Media stof opwaaien.

‘Evangelie en extreem-rechts gaan niet samen’, zo staat boven de petitie. Voer voor mensen om te ageren. Want, zo vragen velen zich af: “Wat wordt bedoeld met extreem-rechts”?

Die vraag stellen betekent overigens dat men duidelijk de petitie niet gelezen heeft. Kenmerkend voor de sociale netwerken tegenwoordig; ageren tegen een ‘kop’ of inleiding en je er niet in verdiepen. Er wordt namelijk onomwonden duidelijk gemaakt wie Micha bedoelt met extreem-rechts.

Extreem-rechts - Alle menschen werden brüder - Ludwig van Beethoven (public domain)
Alle menschen werden brüder – Ludwig van Beethoven (afb. Public Domain)

Evangelie en extreem-rechts gaan niet samen

De verklaring schrijft ondermeer het volgende:

In de afgelopen jaren is extreem-rechts gedachtegoed door heel Europa sterker geworden. Politieke partijen met dit gedachtegoed hebben verkiezingen gewonnen en nemen deel aan regeringen. Dat geldt voor zowel Nederland als voor andere Europese landen. In Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben meerdere kerkleiders hier duidelijk stelling tegen genomen. Hun boodschap luidt steeds dat het evangelie niet samengaat met extreem-rechts gedachtegoed en extreem-rechtse politiek.”

In de voetnoot schrijft men dat ze hier met name de PVV en FvD bedoelen.

Traditioneel verwijst ‘extreem-rechts’ naar bewegingen die de democratische rechtsstaat afwijzen en mogelijk bereid zijn geweld te gebruiken, terwijl ‘radicaal-rechts’ zou verwijzen naar partijen die weliswaar verregaande ideeën hebben, maar de democratische spelregels respecteren. Partijen als de PVV en FvD ondermijnen de democratische rechtsstaat door bijvoorbeeld de rechterlijke macht en de vrije pers aan te vallen en discriminerende voorstellen te doen die tegen grondrechten ingaan. Ze gebruiken hun democratische rechten om de democratie zelf uit te hollen. Daarom kiezen wij voor de term ‘extreem-rechts’.

Als dit de definitie is, dan zijn er meer partijen die genoemd moeten worden als ondermijnend. Denk aan de SGP, Ja21 en DENK. De SGP in het bijzonder streeft een theocratie na. En DENK is een “linkse” partij maar wel met kennelijke sympathie voor de ‘Grijze Wolven’, een extreemrechtse Turkse beweging. Ook verzet DENK zich openlijk tegen Israël en steunt het terrorisme van Hamas. Ook Ja21 wordt buiten de verklaring gelaten.

Men stelt dat het onderscheid tussen de termen ‘radicaal-rechts’ of ‘rechtsextremistisch’ tegenwoordig in gebruik niet altijd even helder is. Deze verklaring draagt daaraan bij door te kiezen voor de term ‘extreem-rechts’.

Alle menschen werden brüder?

De verklaring heeft inhoudelijk een hoog ‘alle menschen werden brüder’-gehalte. Bijbels gezien staan er echter een aantal zaken in die absoluut niet kloppen.

Onder het 1e punt schrijft men bijvoorbeeld:

“Wij geloven dat alle mensen door God gewild, geliefd en gekend zijn. Gods Koninkrijk is een veelkleurig Koninkrijk, bedoeld voor elke stam en elke taal.”.

Dit is in strijd met wat de Bijbel leert. Ja, God had de wereld lief. Zó lief zelfs dat Hij zichzelf gaf door naar de aarde te komen en te sterven om de zonde te overwinnen zodat een ieder die in Jezus gelooft niet verloren gaat Joh. 3:16.

Vijanden van God

Alle mensen zijn van nature vijanden van God Rom. 5:10. Om door God geliefd te worden, als mens, is het noodzakelijk dat wij Hém liefhebben. Wie Hém niet liefheeft is ‘gesteld tot toorn’, in tegenstelling tot de gelovigen (vgl. 1 Tess. 5:9).

Men verwijst in de verklaring hier naar Openb. 5:9 waar we lezen:

En zij zongen een nieuw gezang, zeggende: Gij zijt waardig de boekrol te nemen en haar zegels te openen; want Gij zijt geslacht en Gij hebt (hen) voor God gekocht met uw bloed, uit elke stam en taal en volk en natie”

Vers 9 is al duidelijk wie het betreft, maar vers 10, een vers dat eveneens een belangrijk stuk context geeft, wordt buiten beschouwing gelaten. Daar lezen we nogmaals wie die “zij” zijn die het lied zingen:

en Gij hebt hen voor onze God gemaakt tot een koninkrijk en tot priesters, en zij zullen als koningen heersen op de aarde.”

Over wie wordt hier gesproken? Dit zijn de gelovigen 1 Petr. 2:4-9! En niet “alle mensen”. De tekst wordt volledig uit z’n verband gerukt en toegepast op mensen in zijn algemeenheid, terwijl dat helemaal niet kan!

Wanneer men wil beweren “Gods Koninkrijk is een veelkleurig Koninkrijk, bedoeld voor elke stam en elke taal.” en onder verwijzing naar Openb. 5:9 hen die God niet erkennen wil begrijpen onder de mensen die gered zijn door het bloed van Christus is men vér verwijderd van de boodschap van het Evangelie.

Dat predikanten, ‘christelijke leiders’ en organisaties een dergelijke verklaring onderschrijven verbaast mij ten zeerste.

Blanken zijn superieur?

Verder schrijft de verklaring:

Bij ideologieën van extreem-rechtse (politieke) partijen worden witte, westerse ‘volken’ gezien als superieur aan andere ‘volken’, waardoor mensen afkomstig uit andere ‘volken’ niet dezelfde rechten toekomen.”.

Aangezien de verklaring specifiek gericht is tegen de PVV en FvD is de vraag of dit geldt voor deze partijen. Er wordt hen hier “white-supremacy” (blanke suprematie) aangewreven, “een racistische ideologie die gebaseerd is op de veronderstelling dat blanken superieur zijn aan mensen van andere etnische groepen en hen daarom zouden moeten overheersen.” (Wikipedia).

Hoewel ik zelf absoluut nooit zou stemmen op PVV, FvD en zelfs niet SGP en hun standpunten verwerp vind ik dit een zeer vergaande beschuldiging die je niet zomaar kunt en mag doen zonder deze afdoende te onderbouwen!

Onbegrensde Naastenliefde?

Het, onder punt 3, beroep op naastenliefde ondersteun ik – de vraag is echter wel: hoe ver ga je in je naastenliefde?

Staat naastenliefde gelijk aan accepteren dat er mensen het land binnenkomen die vreemde goden dienen of, erger nog, onze rechtstaat willen ondermijnen middels invoering van eigen (Sharia) wetgeving, regels en gedrag (“eerwraak” oftewel femicide)?

In Matt. 25:35-40 zegt de Here

Want Ik heb honger geleden en gij hebt Mij te eten gegeven. Ik heb dorst geleden en gij hebt Mij te drinken gegeven, Ik ben een vreemdeling geweest en gij hebt Mij gehuisvest, naakt en gij hebt Mij gekleed, ziek en gij hebt Mij bezocht; Ik ben in de gevangenis geweest en gij zijt tot Mij gekomen. [..] En de Koning zal hun antwoorden en zeggen: Voorwaar, Ik zeg u, in zoverre gij dit aan één van deze mijn minste broeders hebt gedaan, hebt gij het Mij gedaan.

Een beroep op naastenliefde, zéker! En ook moslims kunnen tot de ‘minste broeders’ van Jezus worden gerekend (lees hier verder). Maar naastenliefde betekent niet dat we álles moeten accepteren.

Er zijn grenzen aan wat we moeten en mogen toestaan. Wie als ‘vreemdeling en bijwoner’ wil verblijven in ons land dient zich aan onze wetten, regels en gebruiken te conformeren.

Naastenliefde is dus absoluut niet onbegrensd, integendeel. Het kent hele duidelijke, heldere, grenzen. Als in: “Je past je aan, anders moet je helaas gaan”.

Naar Gods Beeld geschapen?

Verder schrijft men dat “alle mensen elkaars naasten zijn, ongeacht afkomst, religie, huidskleur, omstandigheden of cultuur, omdat we allemaal naar Gods beeld zijn geschapen.”

Ook dit is, Bijbels gezien, volstrekt ónjuist. Wij zijn niet naar Gods beeld maar naar het beeld van Adam Gen. 5:3; Rom. 5:12; Psalm 51:5; 1 Joh. 5:19 en dat is een groot verschil. Maar bovenal zijn dus niet alle mensen elkaars naasten maar gaat het, Bijbels gezien, om de vraag wie ‘een broeder van Jezus is’.

Zoals ik al schreef, de verklaring heeft inhoudelijk een hoogt ‘alle menschen werden brüder’-gehalte. En dat is géén Bijbelse boodschap.

Christelijke leiders mogen niet zwijgen?

De verklaring stelt dat Christelijke leiders niet mogen zwijgen over extreem-rechts. Zoals ik aangaf is de definitie die men hanteert echter discutabel en de Bijbels onderbouwing rammelt aan alle kanten.

Coen Wessel, Secretaris Raad van Kerken, zegt in Trouw dan ook terecht: “Als je je zo stellig uitlaat, sla je het gesprek dood”.

De verklaring van Micha stelt in het 6e en laatste punt dat we “de profetische stem niet mogen laten verstommen uit angst voor polarisatie”. De verklaring zélf echter is eveneens polariserend. Een kwart(!) van de kerkgangers heeft PVV gestemd. Op de Bible-belt is er grote sympathie voor rechtse opvattingen en stemt men overwegend christelijk-rechts (SGP). SGP’ers hebben ook veel sympathie voor FvD en de SGP is, in principe, een anti-democratische partij.

Je kunt daar veel, héél veel, van vinden. Zoals ik aangaf steun ik PVV, FvD, Ja21 en SGP óók niet. Maar een verklaring als die van Micha zou ik ook nooit kunnen ondertekenen. Want deze is strijdig met God’s Woord én, in tegenstelling tot hun oproep, eveneens polariserend en neerbuigend jegens veel bezorgde, boze en gefrustreerde burgers, waaronder ook christenen.

Dat wil niet zeggen dat ik vind dat deze burgers, christen of niet, gelijk hebben met het geven van hun stem aan deze rechtse partijen. Integendeel. Wel dat ik van mening ben dat het makkelijk, goedkoop en onheus is hen weg te zetten als ‘extreem-rechts’ en niet júist eens in gesprek te gaan met deze mensen die óók en voorál onze naasten zijn. Wat beweegt hen? Hoe kunnen we hen zonodig op andere gedachten brengen?

Kerk en politiek

De kerk heeft als taak het Evangelie te verkondigen. Staat en kerk horen strikt gescheiden te zijn. Een stemadvies vanaf de kansel of “politieke vermaning”, waarbij men broeders en zusters het etiket ‘extreem-rechts’ opplakt, van christelijke organisaties en leiders is niet nodig en ongewenst.

Als ‘de kerkgangers’ bekend zijn met de Schrift zullen zij hun keuze vanuit de Schrift maken. En niet vanuit de rechtse óf linkse onderbuik. Die ‘onderbuik-keuze’ is een menselijke keuze, niet een keuze vanuit de geestelijke mens.

“Heel de Schrift is door God ingegeven en is nuttig om daarmee te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid, opdat de mens die God toebehoort, volmaakt zou zijn, tot elk goed werk volkomen toegerust.” (2 Tim 3:16-17)

Dáár mankeert het aan binnen de kerken en gemeenten. De opbouw, de ‘opvoeding’, van de geestelijke mens. De boodschap van Redding, Verlossing en Verzoening door Christus Jezus is de énige boodschap. Als men, als kerken en christelijke leiders, een profetische stem wil laten horen begin dan binnen de eigen gemeenschap; voedt de gelovigen op vanuit de Schriften!