Meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland? Abortus!

Anti-Abortus demonstratie ©Nationaal Archief Wikimedia
Bron: Wikimedia ©Nationaal Archief

De ranglijst met meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland is een lijstje waaruit één conclusie kan worden getrokken als je de Top 10 oorzaken ziet: een groot aantal van de redenen van overlijden zijn, althans in veel gevallen, gerelateerd aan levensstijl, ons voedsel, of andere omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld vervuiling. Anderzijds is het natuurlijk zo dat we als mensen nu eenmaal sterfelijk zijn en op een dag komen te overlijden.

Rangnummer Doodsoorzaak Aantal doden
1 Dementie 16.830
2 Longkanker 10.362
3 Beroerte 9.213
4 Coronaire hartziekten 8.434
5 Hartfalen 7.476
6 COPD 6.879
7 Dikkedarmkanker 5.046
8 Accidentele val 4.628
9 Infecties van de onderste luchtwegen 3.935
10 Borstkanker 3.086

Opmerkelijk genoeg ontbreekt dé belangrijkste doodsoorzaak in de lijst: Abortus. Meer dan 30.000 keer per jaar wordt namelijk in Nederland een kind geaborteerd.

ABORTUS IN DE VERENIGDE STATEN

In de Verenigde Staten is Abortus, in tegenstelling tot in Nederland, een hot issue. Het aantal abortussen is daar vele malen groter. Persoonlijk ben ik totaal geen voorstander van een man als Trump om een groot aantal redenen. Maar in de VS steunen veel Evangelicals de man wel. Waarom? Eén belangrijke reden is dat hij “tegen” Abortus zou zijn.

“Abortus is een enorm thema in de Verenigde Staten. Het is een belangrijke uiting in de cultuurstrijd die gaande is” [..] aldus journalist de Weever. Evangelicals in de Verenigde Staten “zien abortus als kindermoord” zo vertelt hij. En als je het zo ziet, ben je als voorstander van abortus dus voor het vermoorden van kinderen. “Zo zien ze het ook echt”, zegt De Wever. “Pas toen ik dat begreep, ging ik zien waarom Amerika zo verdeeld is: het ene kamp ziet het andere kamp als morbide. De Democratische Partij wordt een doodscultus genoemd.” (NPO Radio 1).

Vanuit die gedachte kun je de steun voor Trump begrijpen. Daarnaast is er nog een reden: “It’s the economy, stupid!“. Trump zorgt er voor dat het economisch goed gaat. Dus zul je zijn aanhangers niet horen klagen! Toch denk ik dat steun aan hem geen goed idee is, Christenen hebben een andere opdracht en je bemoeien met politiek is denk ik dodelijk voor het christelijke geloof.

Image by Tawny van Breda from Pixabay

ABORTUS IN NEDERLAND

Het is altijd weer mooi om te zien: de blijdschap over een (gewenste) zwangerschap. De lieftallige foto’s (zoals hier boven) die met trots gedeeld worden van de ‘dikke buik’. Fotografen bieden zelfs speciale “zwangerschapshoots” aan! Want, wie is er nou niet blij als er een kindje onderweg is?

Enthousiast delen mensen op sociale media de echo’s en resultaten. Maar kennelijk, “als het even niet uitkomt” (meer dan de helft van de gevallen!) dan is de weg naar de abortuskliniek snel gevonden. Er worden allerlei redenen gegeven voor een abortus, maar de cijfers zijn gewoon helder; in de overweldigende meerderheid van de gevallen is er sprake van een economisch motief.

Doodscultus
Ook in ons land is een ‘doodscultus‘ gaande. En wie zich er tegen verzet wordt als ‘bekrompen’ gezien, of ‘vrouwonvriendelijk’ want “abortus is een recht”.

In meer dan de helft van de abortussen, eufemistisch “zwangerschaps-onderbreking” genoemd, gaat het hierbij om vrouwen die al één of meer kinderen hebben en in 1/3e van de gevallen betreft het vrouwen die voor een 2e keer of meer een abortus laten plegen. De helft van de kinderen die via prenataal onderzoek worden gediagnosticeerd met (potentieel) Down-syndroom wordt geaborteerd. En in landen als Finland en Denemarken is dat percentage zelfs 70% tot maar liefst 99%.

In Nederland lijkt abortus nauwelijks nog een thema. Ik verbaas mij daar over. Als je de aantallen en vooral de redenen voor abortus ziet. In de overgrote meerderheid van de gevallen is een abortus namelijk helemaal niet noodzakelijk. Er zijn hele andere oplossingen denkbaar dan abortus.

Vanuit religieus standpunt is er héél veel over dit onderwerp te vinden en te zeggen. Maar je hoeft niet eens religieus te zijn om, vind ik, toch je ernstig zorgen te maken over het feit dat in een ontwikkelde maatschappij doodsoorzaak nummer één het aborteren van ongeboren kinderen is…

Wat hebt gij gedaan? Hoor, het bloed van uw broeder roept tot Mij van de aardbodem. En nu, vervloekt zijt gij! (Genesis 4:10,11)

Het verbaast mij ook dat de weerstand onder christenen, in Nederland, tegen abortus zo afgenomen is. Het lijkt wel alsof we ons er niet meer druk om maken, het verzet hebben opgegeven.

HOLOCAUST

We hebben niet zo lang geleden 75 jaar holocaust herdacht. Meer dan zes miljoen mensen werden vergast of anderzins ter dood gebracht in de kampen, door de Nazi’s. Een verschrikking en terecht dat hiervoor aandacht is en moet blijven.

H. Hach via Pixabay

Volgend jaar is het 50 jaar geleden (27 februari 1971) dat de eerste abortuskliniek in Nederland is geopend.

Per jaar worden er  ongeveer 44 miljoen abortussen uitgevoerd. Jaar in jaar uit worden er dus tientallen miljoenen ongeboren kinderen omgebracht.

Dat is per jaar dus ruim vijf keer zoveel als alle mensen die in de holocaust zijn omgekomen. Systematisch worden ze afgeslacht in abortusklinieken en ziekenhuizen. Wie er ooit foto’s of video’s van heeft gezien weet wat ik bedoel (ik zal ze hier niet plaatsen het is gewoon té erg!).

Ik besef mij dat vergelijken met de holocaust-verschrikkingen niet kan, ongewenst is, voor veel mensen. Immers: de redenen (genocide) er voor waren heel anders.

Toch meen ik dat we, als we het over het aantal slachtoffers hebben, deze vergelijking kunnen en mogen maken. Heeft de mens dan nog steeds écht niets geleerd? Is het systematisch uitroeien van leven in onze “moderne, verlichte maatschappij” normaal geworden? Zijn we echt zó diep gezonken?

Let wel: ik besef mij zéér goed dat er situaties zijn waarbij er medisch gezien géén andere mogelijkheid is – bijvoorbeeld wanneer de geestelijke of lichamelijke gezondheid van de moeder in gevaar gebracht wordt. Maar elke andere abortus moeten we noemen wat het is: het beeindigen van leven, oftewel: kindermoord. Recht van de moeder? Is zij “baas in eigen buik”? Waar blijft het recht van het kind en, .. de vader?

Een weerzinwekkend cijfer. Ik hoop dat we volgend jaar, maar liever elke dag, hier bij stil staan en de strijd (weer) aan willen gaan tegen deze ‘doodscultus’. Het bloed roept van de aardbodem!

 

Print Friendly, PDF & Email