Meerderheid Nederlanders vindt Israël een apartheidsstaat

Een meerderheid van de Nederlanders vindt Israël een apartheidsstaat terwijl een minderhied van de Nederlanders aangeeft kennis te hebben over het conflict tussen Israël en de palestijnen.

Jeruzalem Moskee Klaagmuur

Israël een apartheidsstaat?

Uit onderzoek blijkt, zo meldt het CIDI, dat de meerderheid van de Nederlanders Israël als “een apartheidsstaat” ziet terwijl ze dus tevens niet weten waar ze het over hebben.

Het lijkt zo langzamerhand een heuse  trend. Veel mensen weten ook nauwelijks iets over andere belangrijke politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, over Covid-19, over de stikstofproblematiek en andere zaken. Maar toch doen ze er de méést stellige uitspraken over. Dit geldt overigens ook voor de mening die mensen hebben, en publiek ventileren, over het christendom.

Opmerkelijk is dat, ook in het geval van de mening over Israël en het conflict met de palestijnen, standpunten vaak samenhangen met de politieke affiniteit die men heeft.

Linkse kiezers opvallend mild voor Hamas

“Van de Nederlanders die links-progressief stemmen, houdt 77 procent Israel verantwoordelijk voor het aanhoudende conflict. Bij Nederlanders die centrumrechts en rechts-conservatief stemmen is het percentage respectievelijk 52 en 37. Zij leggen in grotere mate de verantwoordelijk eerder bij Hamas (resp. 74, 79 procent). Zeer opvallend is de milde houding van linkse stemmers tegenover Hamas. Vooral omdat Hamas door de Europese Unie is bestempeld als terreurorganisatie. Deze Moslimbroederorganisatie is zeer totalitair en onverdraagzaam tegenover alles wat niet moslim is, schendt vrouwenrechten en is absoluut intolerant tegen andere religieuze groeperingen en LGBT+’ers.” (CIDI).

Palestijnen Israël
Palestijnen versus Israël

Zoals ik eerder al eens schreeft: “Opmerkelijk is dat ook in radio en TV-uitzendingen bijna altijd de kant wordt gekozen voor de ‘underdog’, de Palestijnen. Die al decennialang een no-win war voeren.”.

De media gaven met graagte enige tijd geleden een rapport van Amnesty over Israël aandacht. Een rapport waarin Israël door Amnesty van apartheid werd beschuldigd. Opmerkelijk, zeker sinds de regering van Israël mede uit Arabische (palestijnse) politici bestaat.

Wat ook zeer opvallend is, is het feit dat de omliggende Arabische landen in zéér ernstige mate de palestijnen onderdrukken en zelfs geen burgerrechten willen toekennen. Ze zijn daar letterlijk statenloos en tweederangs burgers waar enorm op neergekeken wordt. Uiteraard horen we daar de links-progressieve partijen en kiezers niet over, net als organisaties als Amnesty.

Meer over dit onderwerp in het artikel “De Palestijnen hebben (on)gelijk“.

 

 

Print Friendly, PDF & Email