Levenscyclus van een Bijbel..

bijbelMijn “Schoolbijbel” was na 28 jaar trouwe dienst zodanig versleten, dat ik ‘m moest vervangen. Hij valt van ellende helemaal uit elkaar.

Tja, eigenlijk was het geen échte schoolbijbel. In het jaar (1981) dat ik van de lagere school “Met den Bijbel” (“What’s in a name“?) af ging kregen we opeens geen Bijbel meer mee maar een of ander gedichtenbundeltje.

Dus kreeg ik van Opa & Oma met Sinterklaas de door mij verlangde “Schoolbijbel”. In een enigszins zwierig handschrift staat het voorin geschreven: “Van Opa & Oma, Dec. 1981”.

Enfin, met Sinterklaas dit jaar kreeg ik wat geld en ik had nog wat liggen van m’n verjaardag  dus heb ik een nieuwe gekocht. Ik had al eerder een keer een nieuwe gekocht, maar die heeft zulke dunne bladzijden dat ik er simpelweg niet zo lekker mee overweg kan (en er zijn ook al een paar bladzijden gescheurd, bij het omslaan!). Nu dus toch maar weer een ‘schoolbijbel’ gekocht. In de mij vertrouwde NBG-vertaling!

Alleen,.. wat doe je met de oude? Nauwelijks nog leesbaar, vele onderstrepingen, markeringen en behoorlijk uit z’n band liggend.  De omslag is ook helemaal kapot. Het kunstof wordt namelijk hard in de loop der jaren en ‘breekt’ dan.

Ik krijg het niet over m’n hart om ‘m bij het oud papier te doen. Op de één of andere manier ‘voelt’ het niet goed om Gods Woord bij het oud papier te leggen..  Daar komt bij, het is de enige ‘tastbare’ herinnering die er nog is aan ‘Opa en Oma’.  Dus nu ligt hij op de boekenplank. ‘t Zal nog wel even moeten wennen, die nieuwe Bijbel.

Print Friendly, PDF & Email