Koningsdag 2022 – Gratis boeken en Films vanuit Christelijk Perspectief

Tijdens Koningsdag 2022 gingen mijn vrouw en ik “traditiegetrouw” naar de grote vrijmarkt in Zuidhorn, Groningen. We liepen tegen gratis boeken en films vanuit Christelijk perspectief aan.

Koningsdag 2022 Nederlandse Vlag Straat Noordhorn
Koningsdag 2022 – Vlaggen aan de huizen in onze straat

Koningsdag is altijd leuk. Helaas was het de afgelopen twee jaar niet mogelijk om een vrijmarkt te bezoeken vanwege de corona-maatregelen. Maar dit jaar kon het eindelijk weer. In vroeger jaren zaten onze kinderen ook met een kleedje op de markt (en wij er bij om op ze te letten). Toen ze wat ouder werden gingen ze zich richten op andere activiteiten.

Zo trad de oudste dochter met een vriendin een keer op voor een goed doel, de middelste en jongste dochter verzorgden een keer een muzikale bijdrage en de jongste deed ook mee met een streetdance groep (waar nog een leuk stukje over verscheen in de regionale pers).

Het aantal deelnemers aan de Oranjemarkt Zuidhorn is niet alleen enorm groot het trekt ook elk jaar massa’s bezoekers. Zoveel dat een grote krant als het Dagblad van het Noorden er ook verslag van doet. En natuurlijk ook mijn eigen regionale nieuwswebsite.

Gratis boeken

Een vaste waarde op de markt in Zuidhorn is een echtpaar die er elk jaar met een boekentafel staan. Christelijke boeken, die je gratis mag meenemen. Op één voorwaarde: dat je belooft het boek door te geven aan iemand anders als je het gelezen hebt. Een heel mooi initiatief en ik vind het fantastisch dat ze dit al jarenlang doen.

gratis boeken koningsmarkt zuidhorn

Ook heel toepasselijk natuurlijk om aandacht te schenken en vragen aan Dé Koning, Jezus, op een dag als deze! Boeken van Fijnvandraat, Ouweneel en allerlei andere boeken. Mijn vrouw heeft er twee uitgezocht om te lezen. Dat het principe van lezen en doorgeven werkt is te zien aan de boeken!

Films vanuit Christelijk Perspectief

films vanuit Christelijk perspectief Filmhuis WesterkwartierVanuit het Evangelisatiewerk met de Stg. Yarah en de Evangelische Bijbelgemeente belegden we in het verleden in de regio regelmatig filmavonden naast de studiedagen en avonden. Er werd dan een mooie film of documentaire vertoond, die gratis toegankelijk was.

De animo was niet altijd even hoog maar soms was het ook flink ‘volle bak’. En natuurlijk had je vroeger de “koffiebars” waar regelmatig ook een film werd vertoond of een bandje optrad..

Filmhuis Westerkwartier

Het was langs mij heengegaan maar het blijkt dat in de regio er (gelukkig!) sinds geruime tijd al weer vertoningen zijn van films vanuit Christelijk perspectief.

In Leek, Groningen (goed te bereizen vanuit de stad Groningen, Drachten, Zuidhorn en veel andere plaatsen in de regio) is er sinds geruime tijd een filmhuis waar films vanuit Christelijk Perspectief worden vertoond. Ik denk dat ik eerdere berichten gemist heb misschien vanwege de vrij algemene benaming (Filmhuis Westerkwartier). En dat zal vast niet alleen voor mij gelden. Dus, prima dat ze zich (ook) lieten zien op deze Koningsmarkt met een promotiestand!

Het Filmhuis Westerkwartier is eigenlijk een soort familiebedrijf. Gerda en Harry Westerhof runnen het met hun dochters Emily en Michelle. Wel ‘een tweede tak’ overigens, want Harry heeft een gewone baan als uitvoerder bij netbeheerder Enexis. ,,We doen dit niet om er rijk van te worden, maar omdat we het belangrijk en mooi vinden om films met inhoud en betekenis te laten zien. Eigenlijk is het een vorm van evangelisatie.” Als er wat geld overblijft, wordt dit weer geïnvesteerd in het filmhuis. Er zijn vrijwilligers voor ondersteuning in de techniek tijdens de filmavonden en mensen die flyers verspreiden in de regio. (Friesch Dagblad)

Voor meer informatie zie https://filmhuiswesterkwartier.nl/. En je kunt ze natuurlijk ook, om op de hoogte blijven, volgen via Facebook.

Entree voor de films is bescheiden en ze streven er naar films te vertonen die nog niet op DVD uit zijn. Met andere woorden actuele, nieuwe, christelijke films! En dat niet in een “achterafzaaltje” overigens, men maakt gebruik van de bioscoopzaal van Landgoed Nienoord in Leek.

Christelijke filmhuizen in Nederland

Er zijn overigens meer Christelijke filmhuizen in Nederland.

In Rotterdam heb je de Westerbioscoop (zie https://westerbioscoop.nl/) en op Urk heb je Christelijke films op Urk, te vinden via hun Facebookpagina. Daarnaast is er ook nog een christelijke streamingdienst, New Faith Network (zie https://newfaithnetwork.com/lp/nl-nl).

Print Friendly, PDF & Email