Jimmy Carter 100 jaar (1 oktober 2024)

Voormalig president Jimmy Carter is vandaag, 1 oktober 2024, 100 jaar geworden. Jimmy Carter is niet alleen bekend vanwege zijn presidentschap maar ook zijn geloof en activisme. Zo was hij tegenstander van rassenscheiding en beijverde zich voor mensenrechten.

Carter’s invloed is de afgelopen decennia, ondanks dat hij maar één termijn president was, groot geweest. Ook op kerkelijk gebied liet hij van zich horen. 

Zoals een artikel in de New York Times in 1976 opmerkte: “Carter’s evangelische opvatting brengt religie voor het eerst sinds 1960 in de politiek” en ze noemden Carter “een zeer toegewijde evangelisch christen”. Ook het tijdschrift Foreign Policy schreef in een retrospectief over hem onder andere: “Jimmy Carter was Amerika’s evangelische leider”. Verder schreef het dat Carters verklaring dat hij een wedergeboren christen was ongeloof had opgeroepen bij de nationale pers, maar de verklaring vond weerklank bij veel Amerikanen, inclusief de evangelische christenen zelf. (Gallup)

Jimmy Carter Portrait - Public Domain
(Jimmy Carter – Foto: Public Domain)

Camp David-akkoorden

Tijdens zijn ambtsperiode wist hij tussen de Egyptische president Anwar Sadat en de Israëlische premier Menachem Begin een vredesverdrag te bewerkstelligen. Dit resulteerde in de Camp David-akkoorden. Een verdrag waar Egypte en Israël zich tot op heden steeds aan hebben gehouden. Ook stelde hij in dat Amerika de absolute controle over de Perzische Golf moest houden, de zogenaame ‘Carter Doctrine’.

In 2002 kreeg Carter de Nobelprijs voor de Vrede “voor de tientallen jaren van onverflauwde inzet in het vinden van vreedzame oplossingen voor internationale conflicten en het bevorderen van democratie, mensenrechten en economische en sociale ontwikkeling.” Hij speelde een bemiddelende rol in onder andere het Ogaden-geschil tussen Somalië en Ethiopië, in Bosnië en Herzegovina en hield toezicht in vele verkiezingen.” (Wikipedia)

Carter werd opgevolgd door republikein Ronald Reagan in november 1980. Reagan, die eveneens christen was, had veel kritiek op het beleid van Carter, vooral de ondertekening van het Panamakanaal Verdrag, de oliecrisis van 1979 en de stijging van de rente-, inflatie- en werkloosheidscijfers greep hij aan om Carter te verslaan. Een overeenkomst tussen Ronald Reagan en Jimmy Carter was overigens dat zij beiden uitgesproken tegenstanders van rassenscheiding en discriminatie waren.

Irakoorlog

Carter was fel gekant tegen de Irakoorlog van 2003. Hij noemde het een onnodige oorlog “gebaseerd op leugens en misinterpretaties” om Saddam Hoessein te verwijderen.

Carter was van mening dat Tony Blair, indertijd premier van Engeland, zijn oordeelsvermogen had laten vertroebelen “door Bush’ verlangen om een oorlog te eindigen die zijn vader was begonnen”. (Wikipedia).

New Baptist Covenant

Carter, die baptist is en indertijd tevens diaken in een baptistenkerk, is een van de initiatiefnemers van het “New Baptist Covenant”.

De “New Baptist Covenant” is een Baptistenorganisatie voor sociale rechtvaardigheid. Het hoofdkantoor is in Jacksonville, Florida, VS. Het zet zich af tegen de conservatieve “Southern Baptist Convention” (SBC).

In 2013 werd door de orgnaisatie een programma gelanceerd met als doelstelling de samenwerking tussen Baptistenkerken uit verschillende gemeenschappen te bevorderen in gezamenlijke projecten ten dienste van de gemeenschap.

Israëlisch-Palestijnse conflict

Carter schreef een boek over het Israëlisch-Palestijnse conflict, een boek waar veel kritiek op was omdat hij, volgens de critici, selectief met de historische gegevens was omgegaan en die alleen maar in het nadeel van Israël had uitgelegd.

Steun Kamala Harris

Carters’ vrouw, die aan dementie leed, overleed in 2023. Carter zelf ontvangt sinds februari 2023 palliatieve zorg.

Recent verklaarde hij nog zijn steun aan Kamala Harris, ook Baptist en lid van de “Third Baptist Church of San Francisco”. Onder verwijzing naar Micha 6:8 moedigde haar predikant haar aan zich kandidaat te stellen voor het presidentschap.

Carter liet weten te hopen de presidentsverkiezingen nog mee te maken zodat hij een stem voor Kamala Harris kon uitbrengen.

Abortuswetgeveving

Veel christenen in de VS (en ver daar buiten) nemen hem dat, net als zijn standpunt over Israël, niet in dank af. Daarnaast was Carter een democraat en de democraten zijn voorstanders van een liberale abortuswetgeving. Ook dat werd, en wordt, Carter kwalijk genomen. De Katholieke Kerk in de USA onthield bijvoorbeeld om die reden Carter hun steun.