Je digitale erfenis als blogger veilig stellen

Hoe kun je je digitale erfenis veilig stellen? Vooral voor wat betreft je website? Als blogger of website eigenaar heb je immers, na een aantal jaren publiceren, een behoorlijke digitale erfenis. Of, zoals men in notariële kringen zegt: “Digitale nalatenschap”. Ik heb hier al eerder eens over geschreven.

Een onderwerp waar veel mensen maar liever niet over nadenken. Wat gebeurt er met mijn nalatenschap? Die vraag is namelijk confronterend: je moet stilstaan bij je eigen sterfelijkheid, bij de eindigheid van het leven. En daarom wordt de vraag liever niet gesteld. Niet iedereen kent echter het voorrecht dit zelf aan het einde van zijn of haar leven allemaal te regelen. Enige voorbereiding is daarom op zijn plaats, mijns inziens.

Afb. Wat gebeurt hier allemaal?
Digitale erfenis veilig stellen.. foto’s, artikelen, blog berichten

Digitale erfenis

Op mijn computer heb ik een behoorlijke ‘digitale erfenis’ van mijn vader, die in 2021 is overleden, en een aantal andere broeders. Heel veel bijbelstudies, preken en mp3-bestanden. Mijn vader had het zo, met hulp van een van mijn broers, ingeregeld dat er van zijn laptop automatisch backups ‘in de cloud’ werden gemaakt die voor mijn broer benaderbaar waren. Ook zijn laptop konden we gewoon bij. Het wachtwoord was bekend. Gelukkig maar, want we hebben het na zijn overlijden toch met enige regelmaat nodig (gehad).

Mijn eigen digitale nalatenschap blijft maar groeien. Ik kan wel zeggen dat die gigantisch groot is inmiddels. Op een dag zal ik niet meer in staat zijn om dat te beheren, ofwel door ziekte ofwel doordat ik er niet meer ben. Iets waar ik altijd rekening mee hou. Je kunt plotseling in het ziekenhuis terecht komen. Het leven kan van het ene op het ander moment afgelopen zijn..

Daarom heb ik dit (redelijk geordend) toegankelijk via een NAS en mijn computer staan. Net als tienduizenden(!) foto’s. De wachtwoordenkluis¹ is toegankelijk voor vrouw en kinderen. Zodat mijn vrouw, kinderen of andere familie deze kan benaderen ingeval het nodig mocht zijn.

Downloads beschikbaar stellen

Naast preken en bijbelstudies ‘op papier’ heb ik ook heel veel artikelen gepubliceerd via internet, onder andere via deze website. Of er bij mijn nabestaanden interesse voor is of niet (dat is aan hen), ik wilde ze wel een mogelijkheid bieden de inhoud van deze website met ‘een paar klikken’ veilig te stellen.

Verzamelde blogberichten
Daarnaast leek het mij handig om “verzamelwerken” in de vorm van digitale downloads te kunnen maken. Daar zijn wel tools voor maar ze doen niet wat ik wilde en zijn onnodig gecompliceerd.

Mijn doel is om bepaalde artikelen te ‘exporteren’ uit de website, samen te voegen en te redigeren waarna ze als (PDF) publicatie beschikbaar gesteld kunnen worden. Bijvoorbeeld de serie artikelen over de Kerkgeschiedenis. Zodat mensen die kunnen opslaan op hun computer of laptop of makkelijk kunnen afdrukken. Dat leest toch altijd makkelijker dan allemaal losse artikelen immers?

Digitale Erfenis - gratis wordpress pluginsSimple Post Export for WordPress
De software waar ik mee werk, WordPress, biedt geen eenvoudige oplossing daarvoor.

Daarom heb ik besloten zelf iets te maken en dit ‘tooltje’, een “plugin”, eveneens gratis ter beschikking te stellen aan anderen via mijn bedrijfswebsite. De plugin heb ik “Simple Post Export for WordPress” genoemd.

Een eenvoudige plug-in om meerdere WordPress-blogberichten te exporteren naar een nieuw browsertabblad, zodat u ze kunt kopiëren naar bijvoorbeeld Microsoft Word, Google Docs of Libre Office, of kunt afdrukken naar een bestand (PDF) of printer.

Met deze plugin kunt u op eenvoudige wijze één of meerdere categorieën selecteren en vervolgens de berichten ‘aanvinken’ die u wilt samenvoegen tot één “document”. Daarna worden ze geopend in een nieuw tabblad en kunt u ze kopieëren en plakken naar uw favoriete tekstverwerker of direct afdrukken.

De plugin is te vinden op mijn bedrijfswebsite via deze link:
https://www.brinkhost.nl/portfolio/gratis-plugins/

Ik vraag geen vergoeding voor de plugin. In de handleiding is een ‘donatielink’ opgenomen ten behoeve van het nieuwe IFEBS project, een engelstalige variant van het Bijbel College.

De output van het “exportbestand”, in het nieuwe tabblad, heeft zo weinig mogelijk opmaak. Zodat de gebruiker het daarna zelf kan opmaken in de favoriete tekstverwerker of simpelweg kan afdrukken of opslaan.

___
¹ gebruik hiervoor nooit een online dienst. Immers, wie zegt dat deze morgen nog bestaat? Dat de dienst zelf veilig is? In mijn ogen is de enige veilige optie lokale opslag!