Gratis Bijbelprogramma voor Windows, Apple en Linux

Bijbelprogramma’s voor op de computer zijn sinds het begin van de eerste homecomputers niet meer weg te denken. Via Internet zijn ook veel online bijbelprogramma’s beschikbaar, maar een programma op je eigen laptop of computer is altijd handig want: wat als er geen internet beschikbaar is, de website van de aanbieder niet bereikbaar of er mee opgehouden is? Of opeens een betaalde dienst wordt?

Xiphos Linux Mint

Veel Bijbelprogramma’s hebben naast dat ze snelle zoekfuncties bieden ook naast veel bijbelvertalingen ook allerlei extra boeken en commentaren beschikbaar. Het allereerste bijbelprogramma dat ik ooit had was van de Telos. Een NBG-bijbel en Telosvertaling met een razendsnelle zoekfunctie. Dar werkte nog onder MS-Dos. Onder Windows 3.x kon je er ook nog goed mee werken maar met Windows95 werd dat steeds lastiger.

De OnlineBible (OLB) was ook een favoriet bij veel mensen. Veel mensen die ik ken(de) hebben er als vrijwilliger aan meegewerkt. Helaas is dit inmiddels een commercieel product geworden. Ik heb daar altijd een beetje gemengde gevoelens bij gehad in verband met die vele uren die de vrijwilligers er in hadden gestoken. In het verleden heb ik zelf op een zeker moment mede daarom ook een Bijbelprogramma ontwikkeld (voor Windows 3.x/Windows95) dat ik gratis beschikbaar stelde. Door de ontwikkelingen rondom de onderliggende programmeeromgeving en tijdgebrek ben ik daar toen mee gestopt.

online bijbel project

Een paar jaar geleden ben ik wel begonnen aan een database-gestuurde, online, versie (afbeelding) maar je krijgt zodanig moeizaam toestemming voor het opnemen van vertalingen in de bijbelprogramma’s (in Nederland) en er zijn zoveel goede online alternatieven dat ik dat maar weer terzijde heb gelegd. In mijn achterhoofd speel ik nog wel steeds met het idee daar toch weer eens mee bezig te gaan vanuit een andere invalshoek, maar voorlopig blijft het daar nog even bij. Want als je zoiets ontwikkeld moet het wel toegevoegde waarde hebben uiteraard. Het grote en ruime aanbod aan bijbelprogramma’s leidt er toe dat ik daar vooralsnog geen aanleiding in zie om zelf weer aan het programmeren te slaan.

Gratis bijbelprogramma

” Om niet hebt u het ontvangen” – zei Jezus. Het Evangelie is een van de zaken die gratis moet zijn en blijven. Uitgangspunt van ondermeer de Stichting Yarah waar ik al heel lang bij betrokken ben. Er zijn ook veel mensen, gelukkig, die (nog) steeds dat idee volgen op het gebied van bijbelprogramma’s voor op de computer.

Omdat het hoog tijd was mijn desktop en laptop computer een upgrade te geven (van Linux Mint 18.3 naar Linux Mint 20.1) en ik ontdekte dat na de upgrade een van de Bijbelprogramma’s niet meer werkte wilde ik daar een nieuwe versie van installeren. Helaas, ook de laatste versie van Bible Analyzer werkt niet onder Linux Mint 20. Maar de UnBound Bible, een van mijn favoriete programma’s op dat gebied, doet het nog steeds uitstekend.

Voor de UnBoundBible is ook een module van de Herziene Statenvertaling beschikbaar. Zie deze link. Die module werkt ook in een aantal andere programma’s en is op SQL3 gebaseerd. Zelf heb ik de NBG, HSV 2017-editie, BasisBijbel en StatenVertaling overigens na veel zoeken allemaal ook in .CSV-formaat kunnen vinden. Want ja, ergens blijft natuurlijk toch die gedachte spelen om “daar nog eens iets omheen te maken”. Zeker omdat ik een tijd terug mij wat ben gaan verdiepen in het programmeren met Python.

Downloads
Mijn laatste artikel, op deze site, over Bijbelprogramma’s dateert van 2014. Toen werkte ik nog onder Windows. Inmiddels ben ik een paar jaar geleden op Linux overgestapt. En ook voor Linux zijn er heel veel (open source) bijbelprogramma’s beschikbaar. Hoog tijd voor een kleine update!

Een lijst van mijn favoriete, gratis, bijbelprogramma’s bijgaand.

Xiphos BijbelprogrammaVoor Windows

Voor Linux

  • Xiphos
    Zeer uitgebreid bijbelprogramma. Deze is standaard beschikbaar in de Linux Mint Software installer, net als een aantal andere bijbelprogramma’s.
  • Bible Analyzer
    Werkt met o.a. Linux Mint 18.3 en 19. Installatie: downloaden, chmod het bibledesktop.sh script zodat het executable is. Helaas geen mooie installer. Niet voor iedereen geschikt op die manier.

Voor zowel Linux, Apple als Windows

Er zijn uiteraard nog veel meer bijbelprogramma’s, ook veel commerciele pakketten. De bovenstaande ken ik uit eigen ervaring en kan ze daarom aanraden. Op de website van The Crosswire vind je er nog veel meer. https://www.crosswire.org/applications/.

Het, in mijn ogen, beste Bijbelprogramma voor op je telefoon (Android, iPhone) is de BijbelApp van YouVersion. Nagenoeg alle hedendaagse vertalingen zijn beschikbaar via deze app en het kost helemaal niets.

 

Print Friendly, PDF & Email