Geloofsgetuigenis Queen Elizabeth II

Queen Elizabeth II (Koningin Elizabeth II – Londen, 21 april 1926 – Balmoral Castle, 8 september 2022) had een sterk christelijk geloof dat haar hele leven duidelijk is geworden in haar woorden en daden.

Queen Elizabeth II (Creative Commons Zero Public Domain)

De Britse Vorstin stond bekend om haar hands-on mentaliteit. In de 2e Wereldoorlog kreeg ze een opleiding in het Britse leger. De prinses werd opgeleid tot monteur en vrachtwagenchauffeur. Auto’s repareren deed ze ook later nog, toen ze Koningin was, zo hoorde ik gisteren op televisie. Ze groeide op als nichtje van de Koning en had nooit verwacht de troon te bestijgen.

Elizabeth was bij geboorte derde in rij voor troonopvolging, na haar oom koning Edward VIII en haar vader. Er was geen reden aan te nemen dat Elizabeth ooit aanspraak zou kunnen maken op de troon, omdat werd verwacht dat prins Edward in het huwelijk zou treden en daarmee zouden zijn eventuele kinderen hoger op de opvolgingslijst staan. Prins Edward verkreeg geen legitieme troonopvolger en deed bovendien (verplicht) afstand van zijn rechten op de troon om te kunnen huwen met Wallis Simpson. Daardoor werd Elizabeth’s vader koning en toen hij jong overleed werd zij op jonge leeftijd al koningin (zie ook Wikipedia).

Elizabeth is 70 jaar lang koningin geweest van het Verenigd Koninkrijk. Een bijzondere vrouw met een indrukwekkende staat van dienst. Nagenoeg alle staatshoofden over de hele wereld spreken met warme woorden over haar én wat ze allemaal heeft betekend voor deze wereld en haar volk.

Queen Elizabeth II ‘Defender of the Faith’

Maar er is ook nog een andere Queen Elizabeth II. Naast haar rol als Monarch was ze, in Engeland, formeel de ‘Verdediger van het Geloof en Opperste Gouverneur van de Kerk van Engeland’. Een rol die met de monarchie gepaard gaat in Engeland.

Dat is formeel. En niet elk staatshoofd geeft zo’n rol inhoud. Integendeel. Maar haar persoonlijke geloof was al duidelijk voordat ze werd gekroond. En ook recent sprak ze zich nog weer helder uit over haar vertrouwen in Christus.

Geloofsgetuigenis van Queen Elizabeth II (facebook)
Afb. Facebook, via Gert-Jan Segers (CU)

Koningin Elizabeth II is gisteren overleden. Maar voor haar is de dood niet het einde. Ze mag nu bij de Here zijn. Haar leven was niet alleen gewaardeerd door de mensen, maar, zo geloof ik, ook (en dat is véél belangrijker dan wat mensen over je zeggen!) door God want: zij getuigde van Hem hier op deze aarde. In Woord én Werken!

» Lees ook: Queen Elizabeth’s faith

Print Friendly, PDF & Email