Dwalingen valideren zichzelf: Torben Søndergaard’s The Last Reformation

De laatste tijd is er weer enorm veel aandacht voor ‘wonderen, tekenen en demonen uitdrijven’. Online platform CIP manifesteert zich bijvoorbeeld al een tijdje als een spreekbuis van “Kingdom Now”-leraar Martin Koornstra en de omstreden Deense christelijke organisatie ‘The Last Reformation’ timmert wereldwijd aan de weg met een leer over genezing en demonen uitdrijven die door veel mensen als schokkend wordt ervaren. Zeker als het gaat om het uitdrijven van ‘demonen’ bij kinderen, claims als ‘genezing van autisme bij een negenjarig kind’ en andere ‘wonderen en tekenen’.

Leider van de beweging, Torben Søndergaard, is in Denemarken in opspraak geraakt door een driedelige documentaire op de Deense televisie die zijn extreme opvattingen en ‘genezingspraktijken’ aan de kaak stellen. Reden waarom hij het land ontvlucht is, claimend dat hij lijdt onder ‘geloofsvervolging’ (zie ook deze link). Hij zegt echter dat God hem geroepen heeft het land te verlaten en het werk in Denemarken stop te zetten. Feitelijk is hij echter door de eigenaar van zijn (gehuurde) hoofdkantoor er uit gezet.

Ook in Nederland is hij actief én omstreden. Want, uit onderzoek van KRO-NCRV’s Pointer blijkt dat ook in Nederland er sprake is van ‘demonen uitdrijven’ door Torben Søndergaard en in het bijzonder bij kinderen.

Er rijzen bij veel mensen bezwaren hier tegen. Zo zegt emeritus hoogleraar ontwikkelings-psychologie Willem Koops van de Universiteit Utrecht: “Een kind wijsmaken dat het bezeten is lijkt me evidente kindermishandeling”. Naast uitdrijving van ‘demonen’ bij kinderen houdt hij zich ook bezig met ‘genezing van homoseksuelen’ middels ‘uitdrijving van de demoon van homoseksualiteit’, welvaartsevangelie en een doopleer en praktijk afwijkend van alle andere christelijke kerken en groepen.

Sondergaard schuwt bedrog en misleiding niet:

In een van zijn video’s toont Søndergaard het woord ‘echt’ dat in de lucht verschijnt en zegt: ‘ Een vrouw bad voor een teken in de hemel en God beantwoordde haar gebed. Ja, het was een vliegtuig (we denken – dat hebben we niet gedaan) eigenlijk zien), maar voor ons en iedereen daar maakte het niet minder tot een wonder, omdat het daar precies op dat moment gebeurde … “. Hoewel ‘echt’ in de lucht verscheen, was het niet zoals gepresenteerd in de video. In plaats daarvan was het skywriting uit 2014, toen een Australisch marketingbedrijf, The Works, een campagne voerde voor Sunbeam, een bedrijf dat elektrische huishoudelijke apparaten verkoopt. Ze richtten zich op mannen met de slogan ” Echte mannen kijken niet naar voetbal, echte mannen koken “, ze huurden een vliegtuig in om ” Echte mannen koken ” aan de hemel te schrijven. In de video van Søndergaard worden de woorden “mannen koken” handig weggelaten. (zie: bron).

Enthousiaste aanhangers

Søndergaard stapelt leugen op leugen. Desondanks zijn heel veel mensen enorm enthousiast over wat hij doet en leert. Is dit enthousiasme terecht en breng Søndergaard inderdaad een 2e Reformatie op gang, zoals hij zegt, of is er sprake van een ernstige, manipulatieve, dwaling die ook in Nederland post gevat heeft?

In bijgaande (korte) onderzoek hebben we een aantal zaken op een rij gezet. Download hier het volledige artikel (PDF, website stg Yarah).

Print Friendly, PDF & Email