De dood van Hamasleider Ismail Haniya was een inside job. Een paar dagen geleden, direct na de moord, was ik daar al van overtuigd. En voor wie denkt “dat kan je achteraf makkelijk zeggen”: op 1 augustus jl., de dag na zijn overlijden, plaatste ik onderstaand bericht op X (Twitter) en Facebook.
Mijn oorspronkelijke gedachte dat de Iraanse leiders van hem af wilden kan onjuist zijn. Alhoewel het mij niet zou verbazen dat ze het spelletje zo spelen op dit moment.
Het kan ook zijn dat Israël diep is geinfiltreerd in de Iraanse Veiligheidsdienst. Een andere optie is dat binnen de Iraanse veiligheidsdienst men de buik vol heeft van het huidige leiderschap en de steun aan terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.
Paniek in Iran door dood Ismail Haniya
In Iran is inmiddels paniek uitgebroken. Werd in eerste instantie nog gedacht aan een ‘projectiel’ (raket) dat zou zijn afgevuurd, naar nu gebleken is was op de locatie waar hij verbleef een aantal weken tot twee maand geleden al een explosief geplaatst. De moord op Ismail Haniya was dus ruim van te voren gepland en voorbereid.
Het is onvoorstelbaar dat dit explosief niet gedetecteerd is. Worden er geen controles uitgevoerd door de Iraanse geheime diensten of politie? Ik bedoel, je mag toch verwachten dat vlak voor het arriveren van Ismail Haniya het gebouw alsmede de kamer(s) waar hij verbleef zijn uitgekamd op mogelijlke bommen, afluisterapparatuur enzovoorts? Of heb ik toch teveel James Bond gekeken..? Hij verbleef immers in een complex dat door de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) werd bewaakt?
De NOS schrijft, net als vele andere media, over de oorzaak van de explosie:
“Afgelopen donderdag berichtte de New York Times dat er twee maanden geleden al een explosief geplaatst zou zijn op de plek waar Haniyeh deze week in Teheran verbleef. Dat meldt de Amerikaanse krant op basis van meerdere anonieme bronnen, onder wie twee Iraanse functionarissen.”
En De Gelderlander schrijft:
De Iraanse autoriteiten zijn gestart met een diepgaand onderzoek naar de moord op Hamas-leider Ismail Haniyeh en hebben daarbij al meer dan twintig mensen gearresteerd.
Islamitische Revolutionaire Garde onder vuur
De Islamitische Revolutionaire Garde ligt nu onder vuur. Het zwaar beveiligde gebouw waar Haniyeh verbleef werd door hen gebruikt voor geheime vergaderingen en prominente gasten.
Het kán dan ook bijna niet anders dan dat medewerkers van de Islamitische Revolutionaire Garde bij de aanslag betrokken waren. Ik kan mij niet voorstellen dat die op eigen houtje geopereerd hebben. Dit moet tot op relatief hoog niveau geaccordeerd zijn.
De New York Times meldde gisteren dat Iran tientallen arrestaties heeft verricht in verband met de moord op Haniyeh. Aarts: “Het feit dat er vandaag grootschalige razzia’s plaatsvinden onder de diverse Iraanse veiligheidsdiensten zegt alles over de ernst van de zaak.” (NOS)
De aanslag en dood van Ismail Haniya is een klap in het gezicht van de leiders van Iran. Op X schrijft Joop Soesan van Israël News:
De Britse Telegraph schrijft dat Ayatollah Khamenei opdracht heeft gegeven om geen “vergeldingsaanval” uit te voeren totdat alle “verraders” die betrokken zijn bij de liquidatie van Haniyeh zijn geïdentificeerd. Simpel gezegd wil de opperste leider ervoor zorgen dat er niets in zijn slaapkamer komt in het geval van een aanval op Israël. De Ayatollah wil vredig slapen, maar in Israël wordt “vreedzaam slapen” anders begrepen dan in Teheran. [..] “Ayatollah Khamenei heeft de afgelopen twee dagen de leiders van de IRGC meerdere keren opgeroepen,” vertelde een bron aan The Telegraph. “Voor hem is wraak op zijn verraders op dit moment veel belangrijker dan wraak op Israël.” Volgens de NYT is het veel erger. De Ayatollah is er niet zeker van of hij zijn bewakers kan vertrouwen in het geval van een aanval op Israël
Anne van der Bijl
Evangelist Anne van der Bijl gaf Hamasleider Haniyeh in het verleden een bijbel, schreef het Nederlands Dagblad.
“Anne van der Bijl, de oprichter van Open Doors, ontmoette deze Haniyeh in 2009 in Libanon en overhandigde hem een bijbel. Hij probeerde altijd dichtbij mensen te komen, vooral bij hen die door anderen verafschuwd of afgeschreven werden. Niet om hun gedrag of leerstellingen goed te praten. Nee, Anne verkondigde Jezus recht voor zijn raap.”
Het is te hopen dat Ismail Haniya er af en toe eens in heeft gelezen en voor zijn dood nog een levensbepalende keuze voor Jezus heeft gemaakt. Ik vermoed van niet.