De Vrijmetselaarsbijbel en de Presidentiële Eed

Nagenoeg alle Amerikaanse presidenten zweren bij hun bevestiging tot president ‘op de Bijbel’ en leggen de eed af. Lang ging altijd het verhaal dat deze eedaflegging op “de bijbel van de Vrijmetselarij” was. En gedeeltelijk is dat ook waar.

Hoewel de Amerikaanse grondwet het niet vereist hebben de meeste presidenten de ambtseed afgelegd met hun rechter- of linkerhand op een bijbel. Verschillende van de Founding Fathers, waaronder George Washington, waren vrijmetselaars.

Vrijmetselarij Passer en Haak
MesserWoland, CC BY-SA 3.0

De bijbel die werd gebruikt voor de inaugurele eed, gedrukt in 1767, was de altaarbijbel van St. John’s Masonic Lodgede Vrijmetselaarsloge nr. 1.

Presidenten George H.W. Bush, Carter, Eisenhower en Harding gebruikten ook dezelfde Bijbel toen ze werden ingewijd. Als de Lodge er geen gebruik van maakt, is de Washington Bible te zien in het Federal Hall National Memorial.

Heel veel presidenten deden dit dus niet. Waaronder ook Donald Trump. Hij maakte gebruik van de zogenaamde “Lincoln Bible” die ook door Barack Obama was gebruikt. Deze Bijbel dankt zijn naam aan het feit dat Lincoln deze gebruikte voor zijn beëidiging (maar het was niet zijn eigendom).

Joe Biden gebruikt(e) een andere Bijbel, namelijk de familiebijbel. En dat doet hij niet zonder reden volgens Christianity Today.

oude bijbelDe Biden-bijbel bevat 127 jaar familiegeschiedenis, maar experts zeggen dat het ook een belangrijk symbool is voor de nieuwe president. De keuze om de ambtseed af te leggen op deze specifieke tekst zegt iets over wat Biden gelooft over de Verenigde Staten, het presidentschap, de katholieken in dit land en het werk dat voor hem ligt, terwijl hij probeert zijn belofte na te komen om ‘de ziel van Amerika.”

“Hij legt niet alleen zijn ambtseed af met de Bijbel, maar zegt dat het de essentie weerspiegelt van wie hij is, en zijn familie-erfgoed, en zijn eigen geloof”, zegt Robert Briggs, president en CEO van de American Bible Society.

Het verhaal dat de presidenten “allemaal zijn ingezworen op de Vrijmetselaarsbijbel” (en de soms vergaande conclusies die daaraan worden verbonden) is dus niet waar. Wat wel waar is: veel van de ‘fouding fathers’ behoorden tot de Vrijmetselarij.

Print Friendly, PDF & Email