De voordelen van online studeren

Online leren explodeerde sinds de coronapandemie. Wat zijn de voordelen van online studeren, in vergelijking tot het klassieke onderwijs?

bijbelstudie artikelen schrijven college studeren

Dankzij het sluiten van scholen, universiteiten en alle andere grote onderwijsinstellingen ging de verschuiving naar onderwijs op afstand snel. Aangezien mensen veel meer vertrouwd zijn geraakt met deze manier van lesgeven en vaak toegang hebben tot online platforms om in hun eigen tempo te leren, zouden de veranderingen een blijvend effect kunnen hebben.” – eLearning Infographics.

Wat zijn de voordelen van online studeren?

1. Geld.

In de meeste gevallen bespaart het u veel geld. Er zijn veel gratis online leerportalen en websites, veel (academische!) cursussen, certificaat- en diplomaprogramma’s (zoals het BijbelCollege) beschikbaar. Daarnaast bespaart u reiskosten en kosten voor eventueele huisvesting.

U kunt een programma voor afstandsonderwijs kiezen dat aan uw behoeften voldoet en ook binnen uw prijsklasse past.

2. Flexibiliteit en leren op eigen tempo

Leer wanneer je tijd hebt. Geen lesroosters. Je kunt studeren terwijl je ondertussen een baan hebt. Doordat je vrijwel overal online kunt, kun je je cursussen volgen zonder naar een fysieke school te gaan. Dat is echter ook een valkuil (zie verder).

3. Breed en gratis aanbod

Je kunt leren van scholen over de hele wereld en het programma vinden dat het beste bij je past! Het aanbod is echt enórm groot inmiddels. Stées meer online cursussen en studies komen beschikbaar. Waarvan een heel groot aantal gratis, kijk bijvoorbeeld maar eens op mijn links.

4. Je eigen leeromgeving

Je kunt je cursussen overal voltooien waar je maar wilt. Reizen voor werk of plezier? Moet je thuis blijven omdat je kleine kinderen hebt en je niet naar school of universiteit kunt? Je cursussen zijn toegankelijk zolang er een internetverbinding is!

5. Duurzamer

Online leren is milieuvriendelijk. Je verbruikt geen benzine of diesel op weg van- en naar een fysieke school. Je bent waarschijnlijk niet afhankelijk van gedrukt materiaal om je cursussen te voltooien, omdat het vaak beschikbaar is in digitaal formaat.

Online Aanbod

Het online aanbod is, zoals gezegd, enorm. Vooral in het Engels. Op het gebied van Bijbelopleidingen is er de laatste jaren redelijke  keuze.

Naast het BijbelCollege, dat in 2004 als één van de eerste online aanbieders in het Nederlands een bijbelcursus aanbood (toen nog onder de naam “Internet Bijbel Cursus”), is er ook nog de BijbelWoord cursus, Wat Zegt de Bijbel, de Emmaus-cursus en natuurlijk het afstandsonderwijs van het Evangelisch College.

De keerzijde van online leren

Online leren is misschien niet de juiste keuze als je jezelf niet kunt motiveren voor thuisstudie en geen goede tijdmanagement-vaardigheden hebt.

Je hebt echt die vaardigheden nodig én een plek waar je kunt studeren. Zorg ook dat je duidelijke doelen hebt om de voordelen van online leren te ervaren!

Zelf studeerde ik vaak in de trein, op weg naar- en van het werk, en natuurlijk thuis.

Start op je gemak

Als je niet gewend bent aan online of afstandsonderwijs, probeer dan eerst een paar korte cursussen om aan de slag te gaan. Sites zoals Udemy, Alison maar ook (Nederlandstalig) via Google Learning en Springtest. Zij bieden veel korte cursussen en trainingen aan.

studeren op afstand thuisstudie bijbel en theologie

Eigen ervaring met online studeren

Dit blog is ooit begonnen om mijn eigen ervaringen op dit gebied te delen.

Ik was al jarenlang gewend via LOI, NTI e.a. thuis te studeren. Dat is vaak wat klassieker ingericht. Met boeken, opdrachten die nagekeken worden, etc. Moody’s cursus was dat ook. Die heb ik inmiddels al lang afgerond.

In 2018 begon ik aan het Christian Leaders Institute. Op dat moment was via het Evangelisch College nog geen goed online programma beschikbaar. Inmiddels wel. Nadeel daarvan is helaas de prijs maar het blijft toch wel trekken.. maar éérst wil ik toch echt via het CLI nog een bepaald niveau bereiken.

De laatste tijd is er echter weer veel dat mijn aandacht opeist en komt het studeren er niet zo van. Dat is dan ook nog een laatste voordeel van veel online opleidingen: ze zijn modulair.

__
Dit is een bewerking van een ander artikel dat ik heb geschreven voor een Engelstalige website.

Print Friendly, PDF & Email