Er zijn heel veel mensen die ‘fan’ van Ajax zijn terwijl ze nog nooit in het stadion zijn geweest. Laat staan dat ze een seizoenskaart hebben. Ze kijken op TV de wedstrijden. Dragen er in de vakantie een shirtje van. Praten er op het werk over.
Maar zodra de club verliest keren ze zich tégen de club, haar trainer of het bestuur. Het zijn géén echte “Ajacieden” die ook de club steunen en er voor gaan bij een verloren wedstrijd, maar alleen maar in naam ‘fan’ van Ajax.
Als u zo’n “Ajax-fan” tegenkomt vertegenwoordigt die de echte fans in uw ogen? Of beschouwt u zo’n persoon als huichelaar?
Miljoenen mensen zijn in naam christelijk, soms zelfs lid van een kerk. Ze sturen hun kinderen naar de christelijke school, bezoeken wel eens de kerk met hoogtijdagen of soms zelfs elke zondag maar.. zijn helemaal niet gelovig. Zodra er een beetje tegenwind in hun leven is, “vloeken ze als een bootwerker”. Ze leven een leven dat niet in overeenstemming is met wat de Bijbel leert.
Als u zo’n christen tegenkomt, vertegenwoordigt die de échte “Jezus-fans”? De échte gelovigen?
Christenen zijn geen perfecte mensen. Ze zijn niet ‘zondeloos’. Absoluut niet. Net als dat er onder de die-hard Ajax fans ook groepen en mensen zijn die ook niet bepaald lieverdjes zijn. Toch weerhoudt dat veel mensen niet om toch naar het stadion te gaan om te genieten van de wedstrijd en zichzelf Ajax-fan te noemen. Eén te zijn met elkaar in het ‘clubgevoel’, één te zijn in het aanmoedigen van hun team.
Huichelaars
Eén van de argumenten van mensen om het christelijke geloof af te wijzen is precies dit: “De kerk zit vol huichelaars”. Huichelaars vind je overal. Bij de voetbalclub. Bij de vakbond. Op school. Op je werk. Is dat een reden om weg te blijven bij een club, vereniging of organisatie? Blijf je bij de voetbalwedstrijd weg, ben je geen fan meer van ‘de club’ omdat er hooligans rondlopen?
Ieder mens is voor zichzelf verantwoordelijk. Dat er binnen de kerken mensen te vinden zijn die, hoewel ze beter zouden moeten weten, zich toch niet gedragen naar wat de Bijbel onderwijst is géén excuus om daarmee de boodschap van de Bijbel te verwerpen.
Je doet jezelf tekort als je je daardoor laat weerhouden om Jezus te leren kennen.
Jezus heeft nooit bestaan
Dat Jezus daadwerkelijk hier op aarde is geweest, leidt geen enkele twijfel. Geen historicus zal dit met droge ogen kunnen ontkennen of hij of zij neemt zijn eigen vak niet serieus.
De bovenstaande video gaat hier heel helder en wetenschappelijk verantwoord op in.
Ik heb Jezus niet nodig!
Het is lastig om aan de buitenkant uit te maken of iemand een goed mens is of niet. Ook al ben je nog zo’n goed of oprecht mens, geef je ieder wat hem of haar toekomt, leef je keurig volgens de wet- en regelgeving zoals bijvoorbeeld alle verkeersregels en is er zelfs nog nooit een leugen uit je mond gekomen…
Wat wel duidelijk is, is dat iedereen onderhevig is aan bederf. Zelfs de meest keurige mensen!
Wat bedoel ik daar mee? Dit: zodra je geboren wordt, is het ‘bederf’ al in je aanwezig. Een mens ‘wordt geboren om dood te gaan’ zeggen ze wel eens. Een uitspraak die ik laatst hoorde van iemand: “Eén ding staat vast in dit leven: je gaat er aan dood”. En doodgaan, dat is een vorm van bederf. Een prachtige vrucht die geplukt wordt zal op een dag bederven. Hoe kan dat? Omdat op het moment dat de vrucht geplukt is het sterfproces in gang wordt gezet.
Zo werkt dat ook bij mensen. Zodra we geboren zijn wordt, omdat we ‘losgesneden’ zijn, het sterfproces in gang gezet. Een nare gedachte wellicht – maar iets waar we toch niet aan ontkomen.
Dat bederf wordt in de Bijbel ook genoemd. Er is van alles wat, gaande je leven, dat bederf beïnvloed. De een raakt eerder ‘bedorven’ dan de ander. Dat noemt de Bijbel: zonde.
Jezus heb je wél nodig. Vanwege dat bederf, de zonde. Jezus was een goed mens. Net als bijvoorbeeld Gandhi, Martin Luther King en heel veel andere ‘goede mensen’. Maar Hij deed iets wat al die ándere goede mensen niet hebben gedaan. Jezus leefde niet alleen een leven waarin hij goed was voor andere mensen en een goed voorbeeld was. Hij was zelfs bereid om te stérven voor de unieke boodschap die Hij onderwees.
Deed Gandhi dat? Kon Marten Luther King dat?
Unieke boodschap
Door te sterven bewees Hij dat Zijn Boodschap de volstrekte, unieke, waarheid was die het bederf, de zonde, een halt kon toeroepen. Hij deed namelijk iets dat nooit eerder gebeurd was: Hij stond op uit de dood. Hiervoor is méér dan afdoende bewijs. Dit artikel gaat daar bijvoorbeeld op in.
“Twee bekende, voormalige atheïsten erkenden onlangs op de conferentie ‘Truth for a New Generation’ dat zij er zeer van overtuigd zijn dat Jezus Christus werkelijk is opgestaan uit de dood. Eén van hen is detective J. Warner Wallace, die bekend is van het oplossen van moordzaken die al tientallen jaren geleden hebben plaatsgevonden.” – CIP
We leven in een bedorven wereld Filippenzen 2:15 HTB en zijn zelf aan bederf onderhevig. Dat bederf kan gestopt worden. Door de Boodschap van Jezus te aanvaarden is het niet alleen zo dat je na je dood verder mag leven, in de Hemel, met Hem maar dat je leven op aarde, nú dus al, verandert. En dat is niet zomaar een verandering. Het is een verandering die je leven een stuk beter maakt.
Een verslaafde man
Afgelopen zaterdag kwam ik op straat een man tegen die evangelisatiefolders uitdeelde. Hij kwam bij mij op het bankje zitten waar ik zat te wachten op mijn vrouw die in een winkel was binnen gegaan. We raakten in gesprek en hij vroeg mij naar welke kerk ik ging. Toen ik zei ‘ik ben Evangelisch’ reageerde hij blij: “Ik ook! Ik ben jarenlang verslaafd geweest aan de harddrugs en toen kwam ik iemand tegen van de Evangelische Gemeente en die heeft mij bij Jezus gebracht! Ik ben van de drugs af en ga hier naar het centrum om andere mensen naar Jezus te brengen!”
Dat is slechts één voorbeeld van een leven dat totaal veranderd is. Waar het bederf nú al gestopt is. Want, zodra je gaat geloven ben je vanaf dát moment een mens die bij Jezus hoort. Niet pas ná je dood. Geloven is niet een ‘verzekering voor een leven na dit leven’, geloven betekent dat je leven nu, hier en nu, gaat veranderen – en dat in een goede zin.
Maar ik ben nog niet goed genoeg
Sommige mensen denken dat je eerst ‘een goed mens’ moet zijn om christen te mogen worden. Ik haal niet voor niets het voorbeeld van de verslaafde man aan. En in de Bijbel staan ook voorbeelden van mensen die “slecht” waren volgens de maatschappelijk normen: prostituee’s, oplichters (frauderende belastingambtenaar), mensen die met occulte zaken bezig waren. Zei Jezus tegen ze dat ze éérst een goed mens moesten worden voor ze bij hem mochten horen? Intégendeel! Hij zei dat júist zij bij Hem mochten komen!
“Jezus zei tegen hem: ‘Er is vandaag redding gekomen in uw huis. Nu bent u echt een zoon van Abraham. Ik, de Mensenzoon, ben gekomen om afgedwaalde mensen te zoeken en te redden.’” zei Hij tegen de frauderende belastingambtenaar in Lucas 19.
Wat verandert er dan allemaal?
– “Wat kan dat leven met Jezus mij dan bieden wat ik nu nog niet heb? Ik heb toch alles al? Een mooi huis, een goede baan, een leuk gezin..”
– “Wat levert mij dat dan op? Hoe kan Jezus mijn problemen oplossen? Ik zit in de schuldhulpverlening, mijn vrouw is bij mij weggegaan, ik ben mijn baan kwijt, mijn vrienden zien mij niet meer staan.. gaat hij dat oplossen dan?”
Zomaar twee volledig tegengestelde situaties. Maar ze zijn inwisselbaar.
Ik heb in het verleden zelf gezien, toen ik werkte voor een uitkerende instantie, wat het kan betekenen wanneer mensen hun baan kwijtraken. Hoe een gezin daar onder te lijden kan hebben. Gezien en ervaren wat er gebeurt wanneer de dood een gezin treft. Schulden zich opstapelen in gezinnen. De ellende in sommige levens is niet te overzien.
Je kunt rijk zijn, gezond, alles hebben. Dat je tegen jezelf zegt, “Rust eens lekker uit, eet, drink en geniet.” en een hele lange sabbatical neemt of met pensioen gaat. Maar dan is daar opeens het einde: “Dwaas! Vannacht zult u sterven. En wie krijgt nu alles wat u achterlaat?” Lucas 12:19,20.
Vroeger had ik een buurman, hij had altijd hard gewerkt. Ging met vroegpensioen en wilde gaan genieten van het leven. Hij ging na zijn pensionering op een lange reis, kwam ziek terug en stierf vrij snel daarna aan kanker. En dan?
Wat heb je er aan om Christen te zijn in het leven van elke dag? Dit: dat je er niet, nooit, alleen voor staat. Jezus kan je helpen in de dagelijkse beslommeringen, zorgen. Maar ook je successen met je ‘meevieren’. Hij geeft moed en kracht, Hij staat naast je – elk moment van de dag! Hij leert je wat het is om God te kennen. Hij geeft je vrede ‘in je hart’. Dat je rust mag krijgen. Hij helpt je je angsten te overwinnen, of – zoals ik aanhaalde – je verslaving(en) onder controle te krijgen.
Jezus kan rust brengen in je rusteloze leven – of het nou een leven is dat rusteloos is door geldzorgen of juist een leven dat rusteloos is doordat je altijd bezig bent met ‘succesvol’ te worden.
Wanneer je besluit Jezus te leren kennen, Hém te gaan volgen, is vanaf dát moment het bederf in jouw leven stopgezet en ben je “een kind van God”. Ben je deel geworden van het “koninkrijk van God” en krijg je een ander, een béter, leven.
Deuteronomium 30:19 (HTB) zegt het heel helder: “Hemel en aarde zijn mijn getuigen dat ik u vandaag de keus heb gegeven tussen leven en dood, zegen en vloek. Kies dan toch het leven, zodat u en uw kinderen mogen leven!”.
Waar kan ik dat dan vinden?
In de Bijbel kun je, uiteraard, alles lezen hierover. Maar waar moet je beginnen? Als je nog nooit de Bijbel hebt gelezen, zoek dan het “Evangelie van Johannes” op. Dat is het meest begrijpelijke deel dat vertelt over Jezus en Zijn boodschap.
Je kunt een Bijbel in elke boekwinkel of bibliotheek vinden. Of gratis downloaden op je telefoon zie https://www.bible.com/nl/app